John Veger: Mindset

Geplaatst:

Ons kikkerlandje telt op het moment van schrijven 17.169.948 uhm 17.169.949 geregistreerde inwoners. Van dit aantal hebben zo pak hem beet 14.714.147 personen een mening over het Nederlandse voetbal en daar ben ik er ook 1 van. Het lijkt wel een hobby, iemand heeft een mening en een ander is het daar volledig mee eens, deels mee eens, deels mee oneens of helemaal mee oneens. En dat mag natuurlijk ook, maar laten we een ieder in zijn of haar waarde laten, laten we iemands mening respecteren, een mening is nog geen waarheid. Maar wat is dan wel een waarheid, waar doe je goed aan als KNVB zijnde, op deze vraag kan ik geen antwoord geven, maar wel mijn mening. Het wordt tijd voor een mindset binnen het Nederlandse voetbal.

Honorering

Ik ben geen fan van Johan Derksen en al helemaal niet van Voetbal Inside, dit zal ze geen reet interesseren, zij zijn naar mijn mening iets te kort door de bocht. Ze hebben overal kritiek op, maar incasseren ho maar, dan moeten de criticasters het weer ontgelden, de mening van Johan Derksen is zijn waarheid. Als Miedema iets zegt over de honorering van de dames, dan komt hij met een denigrerende uitspraak met zijn “meisje Miedema”. Ik wil Miedema echt niet met Cruijff vergelijken en damesvoetbal niet met herenvoetbal, maar zij doet nu hetzelfde als “jongetje Cruijff” destijds deed op financieel gebied. Volgens mij zegt Miedema helemaal niet dat zij hetzelfde willen verdienen als de mannen, maar dat zij dezelfde honorering dienen te krijgen en daar ben ik het wel mee eens denk ik. Ik weet niet waaruit de honorering van de heren is opgebouwd, maar ik kan me voorstellen dat de vrouwen dezelfde opbouw willen als de mannen, ze doen immers zo goed als hetzelfde en een zelfde honorering wil nog niet zeggen dat ze hetzelfde verdienen toch? Vrouwenvoetbal is nu eenmaal een sport in opkomst en dat mag best beter beloont worden na al die jaren.

Standen en Rangen

Ik ben het vaak oneens met de KNVB. De kleinere veldjes, het 2 tegen 2 , het 4 tegen 4 etc., maar dat is meer om praktische redenen, je hebt van alles meer nodig en de amateurvereniging waar ik heb gespeeld en waar ik nu voetbalvader ben heeft het nu eenmaal niet zo breed en dan bedoel ik het niet alleen in financiële zin, het vrijwilligersbloed lijkt wel weg te ebben uit verenigingen. In 1ste instantie was ik ook tegen het niet bijhouden van standen en rangen bij de aller kleinsten, maar nu ik hier dieper over na ga denken, waarom zouden we het niet proberen. Het is even een mindset, vooral voor jeugdtrainers en ouders, maar zonder standen en rangen is een ieder gelijk en begin je elke wedstrijd weer op nul. Die goede verdediger hoeft tegen een gelijkwaardige tegenstander niet alleen te verdedigen, de mindere dribbelaar wordt niet afgerekend op zijn verkeerde dribbel, waardoor hij nog een keer durft te dribbelen, we denken nu niet meer aan het resultaat en dit kan alleen maar ten goede komen aan de ontwikkeling van de jeugdspelertjes. Dat de stand niet wordt bijgehouden is vooral voor de 3 betere teams een gemis, maar ook dat komt vooral door ons (ouders en trainers). Men zegt dat we op deze manier geen winnaarsmentaliteit creëren, maar wie zegt ons dat dat zo is, is er een bewijs dat kinderen die vanaf het begin met Standen en Rangen in aanraking komen de winnaars van de toekomst zijn? En is die winnaarsmentaliteit wel echt of is die aangeleerd door de jeugdtrainers en ouders? De winnaarsmentaliteit is bij spelertjes op deze leeftijd vooral terug te lezen in het geen ze doen, hoe erg doet iemand zijn best, hoe eager zijn ze om de bal weer snel af te pakken, hoe reageren ze op een tegendoelpunt en vooral hoe reageren ze na afloop van een wedstrijd op hun eigen spel. We moeten als voetbalminded personen maar eens afstappen van onze conservatieve gedachtes, het wordt tijd om het eens over een andere boeg te gooien, niet geschoten is altijd mis en een mindset voor ouders en trainers kan ook geen kwaad. Standen en rangen komen een paar jaar later wel weer, zodat we dan weer een mindset kunnen doen. Tot die tijd moeten wij als ouders maar even op onze tanden bijten om te vragen wat de uitslag is geworden, die ene keer dat we er niet bij zijn geweest. Dit is mijn mening, neem het vooral niet als de waarheid, maar dat mag u natuurlijk helemaal zelf weten.

Ps. Je kan natuurlijk altijd voor jezelf nog een stand bijhouden en het team van je kind aan het eind van het seizoen trakteren op een balletje breed in de kantine (ook weer zo’n mindset).

John Veger

Reacties (1)

 1. ekster zegt

  Met het eerste gedeelte van bovenstaand betoog ben ik het natuurlijk erg eens.
  Ook op deze site komt het nogal eens voor dat op bepaalde meningen slechts wordt gereageerd met scheldwoorden en ander ongenuanceerd praat.

  Ook ik ben het niet altijd eens met Johan Derksen.
  Zijn vasthouden aan eenmaal ingenomen standpunten zelfs als het tegendeel waar blijkt te zijn, is ergerlijk.
  Maar vaker vind ik dat hij gewoon gelijk heeft en ik waardeer het dat hij in bepaalde zaken geen blad voor de mond neemt.

  De ophef over de uitspraken van Vivianne Miedema kwam nadat er in Nederland delen van een interview met een buitenlandse krant ( of een ander medium ) naar buiten kwamen.
  Er verschenen in Nederland verhalen van het type
  " Miedema wil gelijke beloning mannen- en vrouwenvoetbal "
  Daarop reageerde Derksen en daarin had hij gewoon gelijk, hoewel "meisje" Miedema minder fraai is.
  Pas na alle commotie nuanceerde Vivianne de uitspraken.

  Ik denk wel dat de KNVB de verdiensten van de dames van het Ned. Elftal eens tegen het licht mag houden, maar om die gelijk te stellen aan wat de mannen krijgen lijkt me niet goed.
  In de eredivisie krijgen de spelers gemiddeld jaarlijks ong. 280.000 euro. Het is ook niet realistisch de vrouwen van de eredivisie net zo te belonen.

  De KNVB-plannen voor de jongste jeugd verdienen een kans goed uitgeprobeerd te worden.
  Dat er geen standen meer worden bijgehouden bij de F-jes is ok, hoewel trainers als Erik ten Hag en Fred Rutten het maar niks vinden.
  In onze buurlanden is dat al jarenlang zo en ik denk niet dat daar de winnaarsmentaliteit minder is.

Reageren