Jordi Beeksma: De Bas Nibbelke route

Geplaatst:

Vrijwel elke amateurclub heeft er last van, een gebrek aan vrijwilligers. Ik kijk vrijwel dagelijks op tweenul.nl en zie iedere keer nieuwe berichten voorbij komen met clubs die jeugdtrainers zoeken. De meeste clubs komen niet verder dan een standaard berichtje op de website. Totaal niet aantrekkelijk voor mensen die twijfelen. Ik heb het zelf gezien. Een trainer meldt zich aan, krijgt een zak met te weinig en oude lege ballen en weet niet waar die op te kunnen pompen. Hij krijgt geen, te weinig of veel te grote hesjes en heeft geen idee op welk veld te mogen trainen. Wat gebeurt er? De misschien wel talentvolle trainer stopt er na een jaar of soms eerder mee en zal dat niet snel weer op gaan pakken. Doodzonde.

Dat clubs te weinig vrijwilligers hebben ligt puur en alleen aan de clubs zelf. Welke club uit de regio leidt zijn eigen trainer op? Het voorbeeld dat mij te binnen schiet is Bas Nibbelke, die vanuit de jeugd direct is doorgestroomd naar hoofdtrainer van het eerste elftal. Mooi dat de Weide hem de kans bood, maar verder? Hoogeveen zaterdag 1 heeft nu Edward Sabander als hoofdtrainer, die via ZZVV terug is bij zijn club en op termijn waarschijnlijk wel hoofdtrainer van zondag 1 zal worden. Echter, als trainer rechtstreeks vanuit O19 of het 2e elftal naar de eerste selectie, dat zie je helaas toch zelden. Natuurlijk kan het geen kwaad om af en toe eens buiten de deur te kijken, zeker als die trainer op dat moment meer geschikt is dan wat je op dat moment hebt lopen. Maar hoe mooi zou het zijn om structureel je eigen trainers op te leiden?

Zeg nou zelf? wie is er binnen jouw club verantwoordelijk voor het trainen van de trainer? We nemen allemaal de jeugdopleiding zo serieus zeggen ‘we’, maar vervolgens zien we er in de praktijk niks van terug. Ja, trainers krijgen de kans om een opleiding van de KNVB te volgen, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Ik ben benieuwd welke club als volgende een trainer vanuit de jeugd door laat schuiven naar het vlaggenschip. Maak het geven van training interessant, biedt de jeugdtrainer, maar evengoed de scheidsrechter, de leider en andere vrijwilligers perspectief. Maak een plan, neem de vrijwilliger bij de hand en laat ze niet aan hun lot over. Dus als je als club een vacature hebt als trainer van O19 betekent dit dat je iets niet goed doet, die trainer moet klaar staan. Stel een coach voor de coaches aan. We kennen allemaal de spelersvolgsystemen als Talento, waarom zijn die er alleen voor jeugdspelers? Hou daar ook de ontwikkeling van jeugdtrainers of andere vrijwilligers in bij.

Welke club laat de O11-7 trainer een tijdje meelopen bij de trainers van O13-1, O15-1 of het eerste elftal? Welke club heeft daadwerkelijk een persoonlijk ontwikkelingsplan voor een jeugdtrainer? Welke club organiseert daadwerkelijk eens in de maand een avond om ideeën uit te wisselen en een training te analyseren/evalueren? Het vak van training geven kan zo leuk zijn, maar help mensen op weg. Wees zuinig op elke vrijwilliger en zeker op degene die de mogelijkheden hebben om door te groeien. Trainers die alleen van zichzelf leren gaan een keer de stap maken naar een andere amateurclub om door te kunnen groeien, dat zou toch zonde zijn? Zorg er voor dat dit niet nodig is. Zorg dat ze die doorgroeimogelijkheden bij jouw club hebben. Kom als club in actie voordat het kalf al verdronken is.

Jordi Beeksma

Reageren