KNVB district Noord start charme-offensief voor meer vrouwelijke arbiters

Geplaatst: door

HEERENVEEN – KNVB district Noord start met een charme-offensief om meer vrouwen bij de voetbalarbitrage te betrekken. Tijdens de kick-off bijeenkomst op donderdag 26 september geeft de KNVB bij Drachtster Boys het startsein voor het wervingsproject. Belangstellenden zijn van harte welkom om de bijeenkomst, die om 19.30 uur begint, bij te wonen.

Doel van het project is het tekort aan vrouwelijke spelleiders te verminderen. Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift. De grens van 100.000 voetbalsters is inmiddels ruim overschreden, maar bij het aantal spelleiders blijven de vrouwen nog ver achter bij de mannen.

Anita Hadders en Marije Deuring zijn zeer content met het initiatief van de KNVB. Volgens de gedreven leidsvrouwen uit Stadskanaal en Buinen moet vooral het imago van vrouwelijke scheidsrechters een enorme impuls krijgen. “Vrouwen moeten minder bang zijn voor de vooroordelen, want het valt reuze mee. Als ze de stap durven zetten om scheidsrechter te worden, zullen ze merken dat het fluiten leuk, leerzaam en zeer uitdagend is. De cultuur van het voetbal is aan het veranderen, want het is gelukkig geen louter mannenwereld meer.”

Basisopleiding

Anita en Marije maken onderdeel uit van het ontwikkeltraject van KNVB district Noord. Een kweekvijver van beloftevolle arbiters. Het tweetal krijgt coaching van Sjoukje de Jong, zelf actief als scheidsrechter op de landelijke lijst en international.

Anita en Marije hebben vier jaar geleden de basisopleiding scheidsrechter (BOS) gevolgd en fluiten momenteel in groep 3 van het seniorenvoetbal. Daarnaast zijn ze ook actief in de BeNeleague. Naast het ontwikkeltraject maken ze ook deel uit van een landelijke talentengroep vrouwelijke scheidsrechters. Tijdens dit traject werken Anita en Marije onder begeleiding van sportpsycholoog Daniëlle Driesen onder meer aan hun mentale weerbaarheid.

Het leukste aan het scheidsrechter zijn is voor Anita en Marije toch vooral het plezier. ‘’Uiteraard ook de gezonde spanning vooraf en tijdens de wedstrijd. Als je dan in de wedstrijd staat en het gevoel hebt dat je alles onder controle hebt, dat alles goed gaat en dat de spelers willen luisteren, beleef je het ultieme plezier.“

Respectvoller

De hamvraag: is het fluiten van mannen of jongens een obstakel voor vrouwelijke scheidsrechters? “Nee. We merken dat we juist meer respect krijgen, dat er meer rust is en dat er minder snel wordt geageerd omdat er een vrouwelijke scheidsrechter staat. Dit hebben we wel eens met mannelijke collega’s vergeleken en zo zijn we tot de conclusie gekomen dat vrouwelijke scheidsrechters respectvoller worden behandeld dan de mannelijke collega’s. Wekelijks analyseren we samen met onze coach de wedstrijden en dan krijgen we waardevolle tips aangereikt. Daar kunnen we verder mee.”

Er is naar het oordeel van de leidsvrouwen overigens wel verschil met het mannenvoetbal. “We hebben zowel mannen als vrouwen gefloten, maar bij het mannenvoetbal is er meer actie en verbale agressie. Dat moet je op een goede manier pareren. Een stukje inlevingsvermogen en humor zijn hierbij onontbeerlijk.”

Anita Hadders en Marije Deuring willen graag hun steentje bijdragen aan het wervingsproject. “We willen het uitdagende scheidsrechtersvak met vrouwen delen, hun enthousiast maken en vertellen wat je er allemaal voor moet doen en wat je ervoor terug krijgt. Het is erg motiverend dat er nu iets specifiek voor vrouwen wordt georganiseerd en niet onbelangrijk: óók door vrouwelijke scheidsrechters wordt geïnitieerd en gepresenteerd.”

“Hopelijk kunnen we op 26 september tijdens de bijeenkomst bij Drachtster Boys een goede start maken om vrouwen over de streep te trekken om scheidsrechter te worden. Het is belangrijk om uit te dragen dat de arbitrage niet enkel en alleen om de mannen draait, maar dat ook vrouwen die rol prima kunnen vervullen.”

Reacties (4)

  1. dsjunior zegt

    Goed initiatief van de KNVB en de vrouwen staan hun mannetje wel bij de heren.
    Heb zelf in de voorbereiding mogen vlaggen met een vrouwelijke scheidsrechter en dat is mij uitstekend bevallen.
    Aanstaande zondag ben ik benieuwd hoe Marije (herstel scheidsrechter) het doet op ons sportpark bij de wedstrijd vc Trynwâlden – Leovardia.
    succes !!!!!!!!

Reageren