Libertas Nederlands kampioen beachsoccer

Geplaatst: door

DAMWOUDE – De Engelsen konden na het afrekenen van hun penaltytrauma dit niet omzetten in Ek winst. Het beachsoccerteam van Libertas uit Damwâld spoelde daarentegen de kater weg van twee dramatisch halve finales uit het recente verleden met een verrassende winst op het Nederlands kampioenschap. In de spannende finale werd titelfavoriet en koploper in de reguliere eredivisie BS Zeeland met 1-0 verslagen. Sam Bosma kroonde zich tot matchwinnaar door binnen een minuut te scoren. Uiteindelijk bleek dit voldoende voor de eerste echte hoofdprijs van deze jonge vereniging. De offertes voor een prijzenkast zijn de deur al uit.

In de laatste editie van de eredivisie verloor Libertas in de halve finale na een 4-1 voorsprong van de latere landskampioen Lenova Zwolle. Vorig jaar ging het tijdens het bekertoernooi weer mis. Na een 2-0 voorsprong kwam Alkmaar nog langszij. Drie kansen kreeg Libertas bij de strafschoppenserie om zich te plaatsen voor de finale. Alle drie bleven onbenut.

Na afloop van de eerste speeldag van deze editie stond Libertas met één schamel puntje stijf onderaan. Het moraal was onder nul gezakt en niemand gaf ook maar een cent voor de kansen van de Friezinnen. Maar als een Feniks herrees het team van Romke Wielstra, Ane Leistra en Jouke Dantuma uit haar as. Twee gelijkspelen in de tweede ronde was de opmaat naar een fantastische derde speeldag. Deze was afgelopen zaterdag. Met geweldig voetbal en dito doelpunten versloeg een ontketend Libertas achtereenvolgens Zwolle, Alkmaar en Zeeland met indrukwekkende cijfers.

In de kruisfinale wachtte wederom Alkmaar, met liefst vier internationals in haar gelederen. Lotte Hopman die in de eredivisie zaal Libertas in de laatste thuiswedstrijd met een doelpunt nog de nek omdraaide, was nu de schlemiel. Een ogenschijnlijk niet te missen kans ging via de paal naast. Een sterker Libertas verzuimde daarna het karwei in 2×12 minuten af te maken. Aanvoerster en international Mariël Miedema mocht daarna als eerste aanleggen voor een penalty. Nadat deze keepster Jessica Overtoom verschalkte was het Hopman die miste. En dat betekent in het beachsoccer einde verhaal.

De finale, die live werd uitgezonden, begon spectaculair. Na een mislukte aftrap gooide keepster Alissa Visch de bal op clubtopscoorder Sam Bosma. Zij wist uit een halve draai Libertas op voorsprong te zetten. Daarna ontwikkelde zich een meer spannende dan hoogstaande finale. Zeeland ging op jacht naar een doelpunt, maar de beachfighters uit Fryslân hielden stand. Aan Nederlands beste beachsoccerspeelster Nydia Bos, spelend op het veld bij Excelsior, was zelfs een penalty niet besteed. Met vechtvoetbal wist Libertas uiteindelijk de titel over de streep te halen.

Reageren