Marcel Wagenhuis: Handelingen met bal

Geplaatst:

Onlangs bij de cursus kwam ik even in dialoog met de docent KNVB tijdens TC3 over techniektraining en het ging over handelingen met bal.

Interessant om daar eens over te bomen. Het woord techniek bestaat niets eens, vernam ik. Wat is dat? Dan denk ik, jeetje heb ik daar 800 euro voor betaald voor iets wat niet bestaat? In feite zat ik op een cursus voor handelingen met de bal. Zeker een interessant onderwerp omdat er zoveel technieken zijn, oeps daar zeg ik het weer, handelingen die zo verschillend zijn per speler. De ene heeft een andere houding met aannemen van een bal, het verwerken van en bal en ook in het kappen van een bal. Ieder zijn eigen handeling en elke speler is natuurlijk anders. Ik ging daar over doordenken, maar in feite alles wat je doet aan de bal zijn handelingen met dat ronde ding. De bal dus en zonder die bal kunnen we het spel niets eens spelen. Ik dacht ik ga toch eens opzoeken of er nou verschillen zijn met het woord techniektraining en handelingen met de bal.

Techniektraining

Deze benaming wordt vooral genoemd bij voetbalscholen of als aparte training bij een vereniging. Techniektraining is in de loop der jaren een hot item geworden binnen het geven van training. Uiteraard is er vanuit het verleden de Wiel Coerver methode ontstaan en hebben mannen als Rene Meulensteen, Ricardo Moniz, Pepijn Lijnders er een nieuwe dimensie aan gegeven. Techniektraining is in mijn ogen baas zijn over de bal in iedere situatie. Dit kan op verschillende manieren, een tegenstander frontaal passeren (bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo), het zijwaarts passeren (de bal vrij maken voor een pass, Andrea Pirlo) of de perfecte traptechniek (David Beckham). Allemaal verschillende spelers maar die door hun functionele techniek baas zijn over de situatie.

Voetbalhandelingen

Aannemen, passen, dribbelen, schieten, koppen, kappen, draaien en verwerken. Nu wordt het mij duidelijk. Bij de bovenste zie ik alleen maar bekende namen zonder uitleg wat het inhoudt en bij de tweede zie ik precies wat ze daar onder bedoelen. Nu zit ik op een voetbalschool en krijg daar techniektraining. ‘Wil jij ook de nieuwe Messi worden? Volg bij ons 10 techniektrainingen’ of ‘Wil jij de nieuwe Messi worden? Volg bij ons de handelingen met bal trainingen.’ Het tweede geval vind ik wel logischer, maar niet logischer klinken maar het gaat erom dat kinderen beter worden in de belevingswereld van een kind. De keuze ligt bij jou, al zou ik het wel weten. Alleen vreemd dat je wel studiepunten krijgt bij alleen techniektraining en niet bij handelingen met de bal. Persoonlijk krijg ik een bittere smaak bij het woord Voetbalschool. Van origine is dat een voetbalcombinatie met basisonderwijs waar kinderen vanuit school het spel voetbal kunnen spelen met extra handelingen met bal trainingen. Ook kunnen ze dan bij de vereniging huiswerk verrichten. Dat is in mijn ogen een voetbalschool.

Marcel Wagenhuis

Reageren