Mark Postma: De verbindende kracht van (vrouwen)voetbal

Geplaatst:

De voetbalwereld is één, las ik deze afgelopen week in een artikel van Freek Jansen over de berichtgeving rondom Appie Nouri. De voetbalwereld is één, lees ik maandag 7 augustus in een artikel over de berichtgeving rondom de gewonnen EK-finale van onze Oranjeleeuwinnen.

De eerste wedstrijd zit er op. Er is veel gezegd. Er is veel geschreven. Door speelsters zelf, door mensen uit de voetbalwereld, door buitenstaanders, door tv-persoonlijkheden, door de 2.100.000 kijkers, door 16.000.000 betrokken bondscoaches. Bij de een gaat het over de verschillen, en bij de ander gaat het over de overeenkomsten tussen mannenvoetbal en vrouwenvoetbal.

Wat de meningen ook mogen zijn. Voetbal verbindt mensen, voetbal verbindt nationaliteiten, voetbal verbindt de wereld. En dit EK verbindt de voetballende man en voetballende vrouw. Het is alsof de voetbalwereld de komende weken wordt klaargestoomd voor een gezamenlijke ejaculatie op zondag 6 augustus. Het mannelijke wordt met het vrouwelijke verbonden, en dat zal voor een enorme boost voor het ‘voetbal’ zorgen!

Zonder gekheid, ik denk dat veel mannelijke voetballers nog wat van vrouwelijke voetbalsters kunnen leren. Alsook andersom. Lees ter inspiratie eens ‘Legacy’ over de stoere rugbyers van Nieuw Zeeland (All Blacks). Zij omarmen bijvoorbeeld de kracht van ‘vrouwelijke’ kwetsbaarheid en openheid in hun ‘mannelijke’ teamcultuur, en zijn een van de succesvolste sportteams uit de historie. Wil je een topsport voetbalcultuur creëren, dan zal je zowel het mannelijke als het vrouwelijke in voetballers en voetbalsters moeten aanwenden. Yin en yang. Zwart en wit. Balans tussen het masculiene en het feminiene. Het is geen kwestie van vrouwenvoetbal of mannenvoetbal, liever denk ik in complete voetballers en voetbalsters, in EN-EN.

Veel kijkplezier de komende weken, EN op een dag zal het voetbal dan gewoon één zijn.

Mark Postma

Reageren