Mark Postma: Hoe activeer je voetballeiderschap van een speler?

Geplaatst:

Wie zoekt er als voetbalcoach, voetbalclub of voetbalbond allemaal naar? Voetballers als leiders, in en buiten het veld. Spelers als initiatiefnemers, verlengstuk van de coach en ambassadeurs voor het team, de vereniging en bovenal de voetbalsport. Iedere moderne voetbalcoach heeft tegenwoordig specialisten op het gebied van techniek, tactiek, fysiek en mentaal in de staf. Maar hoe zit dat eigenlijk met het ontwikkelen van leiderschap van voetballers?

LEIDERSCHAP IN VOETBAL

Wat wordt eigenlijk bedoeld met leiderschap van voetballers? In hoeverre is dat een abstract theoretisch begrip van opleiders uit het onderwijs en mensen uit het bedrijfsleven? ‘Praten’ voetballers wel over leiderschap? Die spelen toch gewoon? Ze laten het zien tijdens de wedstrijd: looplijnen, coachen, assists, omschakelen, vertrouwen, discipline, meedenken in tactiek, kijkgedrag, passeeracties waar het publiek van smult, en natuurlijk goals. En tijdens de training: vooroplopen, vragen stellen, geconcentreerd, plezier, goals sjouwen, na de training 10 extra ballen afwerken. En in de kleedkamer: voetbalgrapjes, belangstellend, stimulerend, schoonmaken, sfeer, professioneel. Hoe dan ook: voetballers spreken met de voeten, met voorbeeldgedrag, met handgebaren en andere non-verbale communicatie. In ieder geval niet met het woord ‘leiderschap’.

VOETBALVAARDIGHEDEN

Of spreken ze toch wel over leiderschap? In voetbalopleidingen wordt wel gesproken over technische, tactische, mentale en fysieke vaardigheden. In mijn optiek is persoonlijk voetballeiderschap de verbindende schakel tussen deze 4 voetbalvaardigheden. Met persoonlijk voetballeiderschap bedoel ik het vermogen van een individuele(!) voetballer om zichzelf in deze 4 voetbalvaardigheden te kunnen ontwikkelen.

In de vragende vorm: In hoeverre heb je als voetballer de vaardigheid om jezelf te ontwikkelen in de 4 voetbalvaardigheden? Zodra je jezelf als voetballer (onafhankelijk van het niveau waarop je speelt) deze vraag stelt, volgen vanzelf andere vragen:

Wat houden deze (technische, tactische, mentale en fysieke) voetbalvaardigheden in?
Waar sta ik nu met betrekking tot deze 4 voetbalvaardigheden?
Welke voetbalvaardigheid vind ik als voetballer het belangrijkste?
Waar wil ik met betrekking tot deze 4 voetbalvaardigheden staan over 1, 3 en/of 5 jaar?
Wie kan mij helpen met de ontwikkeling van deze 4 voetbalvaardigheden?
Wat kan ik leren van andere voetballers met betrekking tot deze 4 voetbalvaardigheden?
Wat moet ik, anders, doen of laten om mezelf te verbeteren in (1 van) deze 4 voetbalvaardigheden?

VERANTWOORDELIJKHEID

Het belangrijkste, en daarmee doel van persoonlijk voetballeiderschap, is dat een voetballer zelf verantwoordelijkheid neemt voor de ontwikkeling van zijn voetbalvaardigheden. Zodra een voetballer deze verantwoordelijkheid pakt en vervolgens zelf: vragen gaat stellen, gaat nadenken over de voetbalvaardigheden en hier (dagelijks) op het schoolplein/veld invulling aan geeft, kan zich wel eens een prachtig voetballertje ontwikkelen.

Uiteindelijk, zal de voetballer die zichzelf de juiste vragen stelt, een grote kans hebben om een betere voetballer te worden. Misschien wil een trainer/coach/ouder je daar wel bij helpen.

Hamvraag: wie stelt de vraag?

Mark Postma

Reageren