Mark Postma: Voetbalgeschiedenis schrijven

Geplaatst:

3 augustus 2017. De dag dat Neymar voor een recordbedrag de overgang maakt van FC Barcelona naar Paris Saint Germain. 3 augustus 2017. De dag dat Lieke Martens de Oranje Leeuwinnen naar een 3-0 overwinning schiet, en de finale van het Europees Kampioenschap halen. 3 augustus 2017. De dag die de geschiedenisboeken van het voetbal in gaat.

Onder het mom van een persoonlijke zoektocht naar het ontstaan van voetbal, deed ik vier jaar geleden een bezoek aan de oudste voetbalclub van de wereld, Sheffield FC. Het was 1857, toen Nathaniel Creswick en William Prest met de eerste versie van het hedendaagse voetbal op de proppen kwamen. Ze organiseerden een balspel dat toegankelijk moest zijn voor jong & oud, waarbij sociaal vermaak en waarden als ‘Integriteit, Respect en Gemeenschapszin’ hoog in het vaandel stonden. Het zaadje voor voetbal was gelegd. Het bijzondere aan het verhaal van Sheffield FC, is dat ze altijd een amateurvereniging zijn gebleven. Ondanks de opkomst van professionele verenigingen, besloot Sheffield FC om de oorspronkelijke voetbalwaarden te volgen en spelers niet te betalen. Sterker nog. In 1885 startte Sheffield FC de FA Amateur Cup, en speelt het tot op de dag van vandaag op amateurniveau in de Engelse regionen.

Noem het nostalgisch, romantisch of gewoon idealistisch. Op zo’n dag als gisteren, vind ik het wel fijn om aan deze geschiedenis te worden herinnerd. Het doet me beseffen dat zo’n 3 augustus maar een onderdeeltje is van de voetbalevolutie in de afgelopen anderhalve eeuw. Een evolutie van voetbal als sociaal vermaak tot voetbal als industrie. Een evolutie waar voetballiefhebbers en niet-voetballiefhebbers van alles van kunnen vinden, alleen de realiteit is zoals deze is: Neymar krijgt ‘dit’ betaald, (Ney)Martens krijgt ‘dat’ betaald en een speler van Sheffield FC krijgt ‘niets’ betaald.

Lang leve het voetbalvermaak. Op naar zondag, een nieuwe dag voor het schrijven van voetbalgeschiedenis!

Mark Postma

Reageren