Mark Postma: Wie heeft een voetbalidee?

Geplaatst:

Verwondering is misschien nog wel het beste woord, als ik afgelopen weekend lees dat de voorzitter van Real Madrid een afkoopsom van 700 miljoen euro laat opnemen voor groeibriljantje Isco. Zeven honderd miljoen euro. Een afkoopclausule van 0,7 miljard euro. Waar hebben we het over? In hoeverre geeft een afkoopclausule überhaupt de garantie dat een speler voor je club wil voetballen. Mannen, vrouwen, mannen: welke ideeën ten gunste van de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, kan je allemaal realiseren voor deze 70 miljard centen?

Begrijp me niet verkeerd: de markt bepaalt. En geld maakt het mogelijk dat het voetbal zich verder kan ontwikkelen: God bless. En in een wereld waar veel geld omgaat, snap ik ook dat ‘contracten’, ‘juristen’ en ‘makelaars’ een prominente rol spelen. Zo werkt het. Dat is zo in andere sectoren. Dat is zo in het voetbal. Desalniettemin ben ik er van overtuigd dat de ontwikkeling van voetbal in eerste instantie niet afhankelijk is van geld, en wel afhankelijk is van ideeën. Precies in die volgorde.

Ideeën zijn de valuta van beter voetbal. Niet geld. Pure voetbalideeën bedacht door voetballers, coaches en voetballiefhebbers vanuit alle hoeken van deze onze wereld, helpen het voetbal verder. De passeeractie van die linksbuiten van de plaatselijke amateurclub, kan de inspiratie zijn voor een kind om te gaan voetballen. Nieuwe voetbalideeën zijn de inspiratie voor anderen. Goede voetbalideeën worden gedeeld, gekopieerd en herhaald. Ze worden soms ook vakkundig gestolen, bijgeschaafd naar eigen inzicht en weer hergebruikt in de eigen voetbalcontext. Hoe professioneler het voetbal wordt, hoe meer het ‘inspireren’ en ‘afkijken’ van voetbalideeën plaatsvindt. Dit is allemaal ten goede aan de evolutie van voetbal.

Soms worden voetbalideeën aan de verkeerde mensen toegeschreven, maar vroeg of laat verwijzen ethische voetballers wel naar de originele ‘grondleggers’. Kijk eens naar het hele idee van totaalvoetbal, waar Nederland zichzelf in 1974 mee op de kaart zette. Waren wij echt de eersten? Kijk naar de Panenka. Die heb jij toch op bijveld 8 in de blubber ook al eens geprobeerd? Wie was eigenlijk de voetballer Panenka? Kijk naar de Cruyff-turn, menig speler doet deze op zaterdagmiddag meer dan eer aan. Kijk naar Wiel Coerver. Hoeveel plezier hebben jeugdspelers hiervan? Kijk naar de 3-5-2 systemen in de Engelse Premier League, deze zag ik van de week ook al bij een oefenpotje op een bijveld in Sneek. Ideeën komen vaak uit het niets, en worden daarna stap-voor-stap tastbaar, concreet en beeldend. Als ze maar vaak genoeg worden gedeeld en hergebruikt, krijgen ze na verloop van tijd ook vaak een eigen naam. Al met al zijn goede voetbalideeën onbetaalbaar.

Ideeën zijn ook meer waard dan trofeeën. Een goed voetbalidee helpt het voetbal verder ontwikkelen. Trofeeën daarentegen zijn koud en veelal van staal, worden stoffig. Hoeveel trofeeën won de plaatselijke amateurclub? Hoeveel doelpuntenrecords brak de lokale spits? Weet jij hoeveel Gouden ballen Messi thuis in zijn kast heeft staan? Wat we herinneren in het voetbal zijn niet zozeer de trofeeën, maar het spel, en het gevoel dat deze voetballers en voetbalteams andere mensen geven. Die gekke penaltyreeks, de onnavolgbare dribbels, dat kopspecialisme, de Oranjehysterie die losbarstte, en die lach. Echte voetballers voetballen niet voor records, die voetballen gewoon omdat ze er een goed gevoel bij hebben. En het gekke is, dat ze daarmee vaak ook nog het beste van zichzelf laten zien, en daarmee zichzelf en hun omgeving een groot plezier doen.

Al met al is geld natuurlijk verrekte noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van voetbal, echter geld is ook dood spul. Goede voetbalideeën zijn daarentegen springlevend, en overleven als het een beetje meezit een (voetbal)leven. Ik kijk dan ook uit naar het nieuwe amateurseizoen, en laat me verrassen en inspireren door nieuwe voetbalideeën.

Mark Postma

Reacties (1)

 1. degrees zegt

  Leuke Column.

  De charme van het voetbal, de echte identiteit van het voetbal is nog te zien op het amateurveld.

  Geld, zoals je hierboven omschrijft, wordt al jaren niet meer gebruikt voor de ontwikkeling van het voetbal. De Panenka, 74' of Wiel Coerver is al tig jaren terug. Hierna heeft het voetbal een mooie vlucht gemaakt om nu tot stilstand te komen in een grote zware bult met geld.

  Het is niet anders dan ordinair cashen. Een Larsson die weigert te voetballen bij zijn werkgever, het bedrijf wat zijn brood op de plank betaald. Een Sanchez die niet meer mag voetballen omdat hij anders een blessure kan oplopen.

  Is er een oplossing? Moeilijk. Misschien met restricties: aantal spelers uit hetzelfde land + een sluitende begroting.. Maar ook dat is lastig te hanteren, iedereen moet toch vrij zijn om te voetballen waar hij wil..

  Misschien is de grote redding gewoon, dat er een nieuwe generatie jeugd aankomt. Die niet anders weten dan hoe het is, de oudere generaties mopperen nog maar de nieuwe vindt het zo wel prima. Wij (oude generaties) moeten maar gewoon accepteren dat voetbal veranderd en nooit weer zo echt en rauw als vroeger wordt.

Reageren