Nog dit jaar duidelijkheid over nieuw sportpark Winsum

Geplaatst: door

WINSUM – De gemeente Winsum wil dit jaar nog duidelijkheid geven over het nieuwe sportpark. De plannen hebben vertraging opgelopen en zijn duurder geworden.

De gemeente wil een aantal nieuwe sportvelden aanleggen waar zowel hockey, korfbal als voetbal gespeeld kan worden.

Terug naar tekentafel

De geplande toegangswegen zorgen niet voor een goede doorstroom op de N361. Niet wenselijk vindt de provincie. De gemeente moet daarom met de plannen opnieuw naar de tekentafel.

Toegangsweg

‘De ontsluiting moet ergens anders komen. We moeten dus komen met een nieuw ontwerp’, vertelt wethouder Bert Westerink. Een alternatieve toegangsweg zou bij de Garnwerderweg kunnen komen volgens hem. Hij hoopt in het najaar met een nieuw plan te komen.

Duurzaam

Ook is het plan duurder geworden omdat het een duurzaam sportpark moet worden. Bijvoorbeeld door hout(snipper)kachels, zonnepanelen en warmtepompen bij de bestaande, maar ook nieuw te realiseren, (club)gebouwen.

Ook wordt de komst van kleine windmolentjes onderzocht.

Bron: RTV Noord

Reacties (14)

 1. westerkwartier zegt

  Voor zover ik begreep is winsum zondag al de nek om gedraait. Ik ben benieuwd naar de menin van ekster . Als er ergens een zaterdagploeg stopt komt hij vaak met een heel relaas maar als een zondagclub verdwijnt ( stiens, marum) dan blijft zijn mening achter wege

 2. frederik9 zegt

  Het ligt toch iets genuanceerder Westerkwartier; Ekster en ondergetekende hebben nooit gejuicht als een zo.club ermee stopt. Zowel in Friesland als Groningen is in veel gevallen na een fusie het prestatieve naar de zaterdag gegaan (Stiens, Bedum, Winsum, Delfzijl etc.), maar dat is een keuze van de leden geweest. In Drenthe is het net andersom gegaan, want daar is in de loop der jaren de zaterdag na een fusie bij het grofvuil gedumpt en is het prestatieve naar de zondag gegaan. Overigens is Marum een slecht voorbeeld, want daar was geen za.club en hebben jouw kameraden zelf besloten om als prestatieteam naar de zaterdag te gaan. Dit omdat de heren spelers zaterdagavond tot in de late uurtjes uitgaan en geen zin meer hebben om zondag te spelen.
  En dat kun je het za.voetbal moeilijk verwijten; eveneens dat in Wagenborgen de zo.club nog amper leden had en
  er ook mee moest stoppen. In Drenthe had za.club Schoonoord ook nog amper leden en werd -enige jaren terug- opgeheven en is zo.club KSC daar "alleenheerser". De tijden veranderen en de zo.clubs
  hebben daar – voor hun helaas- de meeste last van.
  En zie ook Harkema Opeinde, van oudsher zondag maar nu al weer twee seizoenen een za.club. Vorige maand hield Enschedese Boys op te bestaan, in de zeventiger jaren een hoofdklasser en Abe Lenstra speelde er nog in zijn nadagen. Een grote en belangrijke club, maar ik vrees dat het niet de laatste zo.club is die stopt of overgaat naar de zaterdag.

 3. westerkwartier zegt

  frederik, het gaat me er om dat we jullie voor al horen als er een za club verdwijnt. Dan rarelt ekster steeds het rijtje clubs op die met de botte bijl de zaterdagtak hebben afgestoten. Maar als na een fusie de zondagtak verdwijnt horen we jullie nauwelijks. Kennelijk ben je niet op de hoogte van de situatie in stiens. Ook in winsum en grootegast kan ik je vertellen dat de zondagtak op slinkse wijze de nek om is gedraait en op andere plaatsen hebben besturen bestaande uit veelal zaterdagmensen dit ook geprobeert ( zwaagwesteinde ). Daar horen we jullie niet over .

 4. ekster zegt

  Toch ook maar even een reactie van mijn kant.
  Westerkwartier zal doelen op mijn reacties bij de eventuele samenwerking in Hollandscheveld ( en eerder bv Klazienaveen, Zweeloo en Zuidwolde )
  Daarbij gaf ik aan dat in mijn ogen zo'n fusie alleen maar een sportieve meerwaarde heeft als je vooraf kiest voor 1 speeldag.( zoals men in Klazienaveen deed ).
  En dan maakt het niet uit of dat de zondag of de zaterdag wordt. Als beide fusiepartners zich daar maar in kunnen vinden.
  Anders blijft de jeugd zich opsplitsen en leidt het tot een getrek aan spelers en vaak tot ongezonde rivaliteit.
  In Drenthe, en daar had ik het over, heeft men, voor de fusie in Klazienaveen, nooit die keuze willen of kunnen maken, waardoor men op beide dagen prestatievoetbal bleef spelen. ( of niet fuseerde )
  In alle gevallen , behalve bij het in 2014 gefuseerde Sweel , is later de zaterdagtak afgestoten.

  Wanneer Westerkwartier goed had gelezen, dan had hij gezien dat ik ook regelmatig schreef dat bijvoorbeeld in Friesland en in delen van Groningen ( niet in de ZO hoek ) juist vaker voor het zaterdagvoetbal wordt gekozen.
  Soms een paar jaar na een fusie, bv in Stiens of in Scheemda, soms direct bij een fusie, bv in Loppersum of Baflo, soms zonder dat er een fusie was, bv in Uithuizen, of Ezinge, of bij Neptunia en vv Appingedam.
  En zoals frederik zegt, soms verdwijnt zaterdag- , of zondagvoetbal uit een dorp door gebrek aan leden, denk aan Meister sv, vv Wagenborgen of Schoonoord.
  Volgens mij had Marum vroeger een zaterdagvereniging , VOMOS. Of die samen is gegaan met vv Marum weet ik niet, maar een tijdlang kende Marum alleen zondagvoetbal.
  Nog niet zo lang geleden is men geheel overgestapt naar de zaterdag.
  Bij Grootegast deed zich zo'n beetje het omgekeerde voor als in Zuidlaren.
  Toen het bestuur daar zich met prestatief voetbal wilde richten op de zaterdag, scheidde de zondagtak zich af, GVB. Zij spelen nu in een reserveklasse.

  Verder heb je verenigingen met een zaterdag en een zondagtak die niet voortkwamen uit een fusie.
  Ook hier zie je de laatste tijd vrij veel dat 1 van beide takken wordt afgestoten.
  Anderzijds zie je de laatste tijd ook dat enkele grotere zondagverenigingen starten met een prestatieteam op zaterdag.

  Al met al is er landelijk gezien de tendens dat er procentueel meer prestatieteams op zaterdag en minder op zondag komen.
  In district Zuid II wordt er geen prestatievoetbal op zaterdag georganiseerd.

 5. ekster zegt

  Westerkwartier vraagt mij in zijn eerste reactie mijn mening te geven over het verdwijnen van het zondagvoetbal in Winsum.
  Ik heb net even op de site van Winsum gekeken.
  Daar staat dat men in goed overleg met de spelers tot het besluit kwam niet verder te gaan met prestatief voetbal op zondag.
  Het afgelopen seizoen eindigde de ploeg als laatste in de 4e klasse . Wegens een gebrek aan spelers moest men het afgelopen seizoen regelmatig een beroep doen op oudere spelers, 40-plussers , zelfs iemand van 59 jaar.
  Bij navraag onder de A-junioren bleek dat niemand van hen op zondag wilde gaan voetballen.
  Geen club is gelijk, maar ik vind de geschetste situatie van Winsum toch anders dan de voorbeelden waarbij een gezonde tak, tegen de wil van de spelers, wordt afgestoten.

 6. mammoet83 zegt

  Dit jaar weer genoeg teams die de zondag verlaten hebben omdat ze het anders niet meer kunnen bolwerken qua leden. De jeugd wil niet meer op zondag voetballen dus kiest het bestuur voor de zaterdag.

  vv Heerenveen komt met een zaterdagteam in 5A, Bakhuizen stapt over naar zaterdag. Wel begint Joure weer met een zondag in 5A nadat een jaar eerder gestopt was in 1F. Dus daar zitten nog wel spelers die op zondag willen spelen. Wolvega is historie op de zondag.

  Bij VENO was de situatie ook bizar, het bestuur wilde de zaterdagtak na één seizoen weer opheffen maar na alle protesten toch weer besloten door te gaan. Gevaar voor de zondag volgens insiders. Nu beide een 4e klasser.

  Voetballen op zondag in het 1e team is leuk om 14.00/14.30 maar als je in het tweede team 's ochtends vroeg speelt is er niets aan uiteraard.

  • Stellingwerver zegt

   Kan iemand me uitleggen wat de reden is van de vroege aanvangstijden op zondag? Dat heb ik me altijd afgevraagd.

   Op zaterdag is een sportpark 's morgens het "domein" van de jeugd, waardoor senioren vrijwel altijd in de middag spelen. Op zondag zijn de velden de hele dag beschikbaar voor de senioren, maar waarom moeten die wedstrijden van de reserveteams nagenoeg altijd in de ochtend gespeeld worden?

   • mammoet83 zegt

    Dat ze nog met het eerste mee kunnen 's middags? Geen idee. één seizoen is leuk, maar als je dan weer tussen wal en schip valt zou ik ook voor de zaterdag kiezen.

    • Stellingwerver zegt

     Dat zou een reden kunnen zijn dan het 2e eerder speelt, maar dan nog hoeft dat niet om 10 uur lijkt mij. En de lagere teams spelen ook allemaal in de ochtenduren.

 7. ekster zegt

  @stellingwerver,
  Bij VENO had men in het verleden een behoorlijk sterke zaterdagafdeling. Daarna speelde men lange tijd prestatief alleen op zondag.
  In het afgelopen seizoen gaf men gehoor aan de roep van een aantal spelers om ook op zaterdag een prestatief elftal in te schrijven.
  Dit elftal presteerde boven verwachting en promoveerde uiteindelijk naar de 4e klasse.
  Het bestuur nam het besluit om te stoppen met prestatief voetbal op zaterdag.
  Daarop ontstond veel onrust en protest binnen de vereniging, spelers dreigden te vertrekken of een nieuwe club op te richten en plaatsen zelfs een advertentie op marktplaats waarbij ze een goed draaiend zaterdagteam te koop aanboden.
  Vervolgens vroeg het bestuur advies aan de KNVB.
  Die adviseerde om in ieder geval voorlopig verder te gaan met za en zo prestatie voetbal.
  Vandaar dat komend seizoen VENO speelt met 1 team in de za. 4e klasse en 1 team in de zondag 4e klasse.

  • Stellingwerver zegt

   @ekster. Het ging mij om de opmerking van @mammoet83 over dat de lagere seniorenteams van een club vrijwel altijd in de ochtend spelen. Ik heb me altijd afgevraagd waarom dat is. Een aanvangstijd van 10.00 uur lijkt mij als speler niet echt prettig als de velden de hele dag beschikbaar zijn.

   Als je niet in een eerste elftal komt ben je op zondag veroordeeld tot die tijden. Dat maakt het wat mij betreft onaantrekkelijk.

 8. readtsje zegt

  In december zeiden spelers en trainer van winsum al dat het bestuur het zondag voetbal wilde lozen en dat het zeker was dat het na het seizoen zou verdwijnen. Hebben ze dus mooi gelijk in gekregen

Reageren