Opnieuw een cruciaal duel voor Oranje Nassau

Geplaatst: door
Voorbeschouwing

GRONINGEN – Opnieuw speelt Oranje Nassau zaterdag een thuiswedstrijd. Deze keer is NSC Nijkerk te gast op Coendersborg. Een belangrijke wedstrijd, omdat beide ploegen in de onderste regionen verkeren. Bij een overwinning kan ON een nieuwe belangrijke stap zetten naar handhaving in de hoofdklasse.

Tegenstander NSC speelt voor het derde achtereenvolgende jaar in de hoofdklasse. In 15/16 en in 14/15 werd de ploeg tiende. Vorig jaar was de Nijkerkse Sport Club op de voorlaatste dag nog niet veilig. Door een overwinning op Eemdijk liet de ploeg dat jaar Bennekom achter zich. Ook dit jaar zijn de gasten uit Nijkerk nog lang niet veilig. De ploeg van de vertrekkende trainer Jochem de Weerdt heeft net als Oranje Nassau 28 punten. Door een beter doelsaldo staan de Nijkerkers nu op de veilige 12e plaats. Maar ploegen als ON en Flevo Boys zitten op het vinkentouw om NSC te passeren. De Geelhemden zullen daarom ook maar met 1 doel naar Groningen komen: drie punten meenemen naar Nijkerk. De laatste weken haalt NSC de nodige punten. In de derde periode hebben ze 8 punten gehaald uit 6 wedstrijden. De puntendeling in de derby met Sparta en het puntje bij DOVO waren naast de beide overwinningen natuurlijk zeer welkom. Een overwinning op de huidige nummer 3 Staphorst was een verrassing en de huidige koploper ACV had ook veel moeite met de ploeg. Voor de tweede periode won NSC afgelopen maandag de uitwedstrijd tegen AZSV met 3-2. En ook die punten waren meer dan welkom voor de Nijkerkse ploeg.

In de thuiswedstrijd in november wist de selectie van De Weerdt met veel inzet een 2-1 overwinning over de streep te trekken. Het was de wedstrijd waarin aanvalsleider Bas Ent na een overtreding van doelman Stralenhoff van Oranje Nassau zwaar geblesseerd het veld moest verlaten. De doelman kreeg hiervoor een schorsing van 4 maanden. De wedstrijd eindigde destijds met 10 tegen 10. NSC zal erop gebrand zijn opnieuw toe te slaan. Als we de eigenaar van het twitter-account mogen geloven, en waarom zouden we dat niet, is het team in veel wedstrijden op z’n minst gelijkwaardig aan de tegenstander. Verliezen doen ze wel, maar dat is vaak ongelukkig.

Voor het eerst

Oranje Nassau en NSC hebben nog niet eerder tegen elkaar gespeeld op Coendersborg. Statistisch is er daarom geen materiaal beschikbaar. Wel kan het team van trainer Zwart terugkijken op twee overwinningen, waarin beide keren achterin de nul werd gehouden. Afgelopen zaterdag was er een knappe overwinning op Sportclub Genemuiden. De Groningers waren feller in het duel en verdedigend werden in deze wedstrijd nauwelijks kansen weggegeven. Terwijl iedereen zich opmaakte voor een gelijkspel waren de gebroeders Dergutti toch nog succesvol. In de 87e minuut scoorde invaller Getuar na een pass op maat van broer Erolind. De ontlading was groot, want deze punten waren voor de Groningers bonuspunten.

Gezien de stand is het belang van deze wedstrijd direct al aangegeven. Met nog 4 wedstrijden te gaan hebben beide ploegen 28 punten. Ook voor Oranje Nassau is maar één uitslag mogelijk: NSC met een nederlaag naar huis sturen. Natuurlijk zijn er nog meer kansen om punten te pakken. Maar op dit moment hebben de Oranjehemden alles nog in eigen hand. Na een nederlaag is de ploeg van trainer Patrick Zwart afhankelijk van puntverlies van NSC en/of Flevo Boys. En dan ligt ook SDV Barneveld nog op de loer om boven ON te eindigen. Het komt er nu dus helemaal echt op aan en niet alleen komende zaterdag.

Zwart zal daarom een tactisch plan ontwikkelen om de tegenstander met een nederlaag naar huis te sturen. En de spelers zullen vanaf het eerste moment scherp moeten zijn. Wanneer er met de zelfde inzet wordt gespeeld als afgelopen zaterdag dan zijn er zeker kansen. Maar NSC is geen gemakkelijke tegenstander en deze wedstrijd hebben we ook nog niet gewonnen.

De opstelling

Never changing een winning team is het gezegde. Maar bij Patrick Zwart weet je het nooit. Hij zal ongetwijfeld zijn tactiek bedenken en daar zijn spelers bij kiezen. Voordeel voor hem is wel dat hij de laatste weken wel weer wat te kiezen heeft. We verwachten zaterdag veel strijd met aan het eind hopelijk 3 punten voor de thuisclub. Het is aan scheidsrechter Rob Olde Klieverink uit Overdinkel en zijn beide assistenten M. Dreise en M.T. de Leest om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Om 15.00 uur wordt er afgetrapt op Coendersborg. Zaterdag wordt er nog een wedstrijd gespeeld, die belangrijk is voor de ranglijst onderin. Flevo Boys en SDV Barneveld spelen in Emmeloord tegen elkaar. Aan het eind van deze zaterdag kan daarom een voorlopige balans worden opgemaakt.

Reageren