Oranje Nassau onvangt zaterdag in de nacompetitie WHC op Coendersborg.

Geplaatst: door
Voorbeschouwing

GRONINGEN – Zaterdag komt WHC naar Coendersborg voor de eerste confrontatie van Oranje Nassau in de nacompetitie.  Afgelopen dinsdag werd speelde WHC gelijk tegen Olde Veste. De Steenwijkers kwamen dinsdag twee keer op voorsprong maar WHC kwam even zo veel keren weer terug. De thuisclub won vervolgens de strafschoppenserie, die belangrijk kan zijn bij het gelijk eindigen van twee of drie ploegen.

door Siemon Aikema

WHC (Wezep-Hatemerbroek Cominatie) werd opgericht op 1 oktober 1930. De club speelde een voorname rol in de zaterdagcompetitie. Vanaf het tweede seizoen van de hoofdklasse speelden ze met succes jaren op dit hoogste niveau. WHC werd 1x kampioen van die hoofdklasse namelijk in 2011/2012, het jaar waarin Oranje Nassau degradeerde uit die zelfde klasse. Drie jaar later degradeerden de Wezepers naar de eerste klasse. In het tweede seizoen in die klasse deed de ploeg het naar behoren. Lang bleef er zicht op promotie. Uiteindelijk werd Berkum de terechte kampioen. WHC eindigde gedeeld tweede, maar door een slechter doelsaldo mesten ze ook DUNO D voor laten gaan. Wel pakte WHC de tweede periode en stelden ze zo de nacompetitie veilig. Sinds dit seizoen wordt de selectie getraind door Wiljan Mossing Holsteyn, de ex-trainer van Flevo boys. Ook de komende 2 seizoenen zal hij aan het roer staan van de club. Daaruit spreekt vertrouwen in de trainer. Topscorers aan de kant van WHC zijn Ozhan Kardag en Jonathan van Marle. Volgens Voetbal- Nederland scoorden ze in de competitie respectievelijk 13 en 16 keer. Beide spelers hebben ook de nodige hoofdklasse ervaring. Een andere bekende speler is Jasper van der Stouw. Jasper speelde 4 jaar op hoofdklasseniveau voor HZVV en WHC. WHC is zeker een ploeg om rekening mee te houden

WHC is voor Oranje Nassau geen onbekende. In het verleden hebben de Wezepers en de Groningers al veel wedstrijden tegen elkaar gespeeld. Op Coendersborg won de thuisclub slechts 1 maal, er werd 7 keer gelijk gespeeld en 4 keer was WHC de winnaar. In het eerder genoemde seizoen 2011/2012 speelden de ploegen voor het laatst tegen elkaar op Sportpark Coendersborg. Oranje Nassau wist toen een 2-2 gelijkspel ut het vuur te slepen met dank aan Jaap Jacobs. De enige speler van de huidige selectie, die toen ook in actie kwam was Ard Veenhof. Hij mocht als invaller de laatste 5 minuten meemaken.

Afgelopen zaterdag werd er redelijk gevoetbald tegen ACV. In het begin van de wedstrijd waren de beste kansen voor de gasten. Getuar Derguti en Marco van der Heide wisten echter het net niet te vinden. Ook na de rode kaart van ibrahim Sillah en de benutte strafschop werd ACV niet weggespeeld. De Assenaren speelden voor zover wij na konden gaan niet hun beste wedstrijd. Er kwamen aan beide kanten nog wel kansen, maar de beide keepers waren in vorm. Toen duidelijk werd dat Flevo Boys en NSC voor stonden was het heilige moeten er ook niet meer bij de in het wit gestoken Oranjehemden.  Een overwinning had het zelfde resultaat gegeven. Toch bleef Oranje Nassau, met o.a. in de tweede helft aanvaller Max Blauw in de rol van verdediger, vechten voor minstens een punt. Dat lukt helaas niet.

De kansen

Over de kansen van Oranje Nassau komende zaterdag kan ik kort zijn. Het wordt een moeilijke wedstrijd. WHC heeft een sterk slot van de competitie achter de rug, terwijl ON lang heeft moesten vechten voor rechtstreekse handhaving. Psychologisch kan dat een nadeel opleveren voor de thuisclub.

We zijn benieuwd welke spelers zaterdag aan de start verschijnen. Patrick Zwart zal wel weer moeten puzzelen om het beste team op het veld te zetten. Die spelers zullen vanaf het begin scherp moeten zijn. De puntendeling van WHC tegen d’ Olde Veste kan een voordeel zijn. Maar dan moet Oranje Nassau wel winnen. Dat zou een mooie opsteker zijn richting winst is deze poule. Bij die uitslag is WHC uitgeschakeld. Maar verliezen de Groningers, en dat kan ook zo maar gebeuren, dan zijn ze na 1 wedstrijd al uitgeschakeld voor de poule-winst. Laten we hopen, dat het niet zover komt zaterdag.

De wedstrijd tegen WHC wordt komende zaterdag op Coendersborg gespeeld. Deze wedstrijd verdient meer toeschouwers dan bij de laatste thuiswedstrijd. Late we massaal komen om de ploeg te ondersteunen. Het duel begint zoals gewoonlijk om 15.00 uur. Scheidsrechter is Preston Henshuis uit Amstedam. Eerder dit seizoen was Henshuis ook scheidsrechter bij de wedstrijd Oranje Nassau- ASV Dronten. Zaterdag zijn de assistenten de heren C.S. Hoogland en L.M.W. Andy.

Dinsdagavond speelt Oranje Nassau om 20.00 uur in Steenwijk de tweede wedstrijd van de poule tegen d’ Olde Veste’54, ook geen onbekende tegenstander.

Reacties (1)

  1. frederik9 zegt

    In het seizoen 11/12 eindigde WHC met DETO op een gezamenlijke 1e plaats in de hoofdklasse C; door de beslissingswedstrijd in Hardenberg met 2-1 te winnen werd DETO kampioen en promoveerde naar de topklasse.

Reageren