Be Quick 1887: Als collectief het maximale er uit halen

Geplaatst: door

GRONINGEN – “Ik ben trots op vorig seizoen en ik wil dit jaar weer trots zijn op deze groep”, zegt Be Quick 1887 trainer Kevin Waalderbos. “Goed spelen en winnen of goed spelen met een kleine nederlaag, of dramatisch spelen en toch een punt over de streep trekken. Als je maar het maximale er uit hebt gehaald”.  

Door Andor Heij

Waalderbos was vier jaar assistent bij de Groninger derde divisionist en heeft het stokje overgenomen van Mischa Visser als hoofdtrainer. Be Quick is het eerste deel van de voorbereiding begonnen en Waalderbos ziet al goede dingen: “De nieuwe jongens zijn super scherp en gretig. Je moet ze eerder afremmen dan aanmoedigen. En ook de oude jongens zijn fris na een lang seizoen. Dat is mooi om te zien”.

“Er wordt veel gesproken over de nieuwe jongens, maar wat ook belangrijk is dat er veel spelers zijn gebleven”, zegt Waalderbos. “We hebben 34 wedstrijden in de derde divisie gespeeld en al die spelers zijn in dat jaar beter geworden. Neem Rick Wiersma die bij de beloften begon en kijk waar hij nu staat. Ik verwacht dit seizoen iets meer van die jongens”.

Verwachting

Be Quick eindigde vorig jaar op een verrassend hoge zesde plek. Aanvoerder en centrale verdediger Robert Talens is voor dit seizoen ook optimistisch: “Ik denk dat we kunnen spelen aan de bovenkant van de competitie, een plek bij de eerste vijf. Ik denk dat een periodetitel wel mogelijk is”.

Waalderbos tempert het enthousiasme van zijn aanvoerder: “Vorig jaar hadden we een pikstart met 15 punten uit 5 wedstrijden. Daarom hoefden we nooit naar beneden te kijken, ook niet in mindere fases. Ik denk dat de derde divisie dit jaar een hoger niveau heeft. De middenmoters hebben zich aardig versterkt en dan is ADO’20 er bij gekomen, dat toch overtuigend kampioen werd. En Blauw Geel is sterk en ook Jong Vitesse is er nu bij”.

Beloften

“Ik ben benieuwd hoeveel miljoenen er bij Vitesse in het veld staan”, lacht Talens. “Ik heb geen moeite met die jong teams. Ze hebben een andere tactiek en spelopvatting”, aldus Waalderbos. “Ik kan daar wel van genieten, maar ik erger me er aan dat je niet weet tegen wie je speelt. Jong Vitesse heeft afgelopen seizoen veertig verschillende spelers opgesteld. Dat is toch niet normaal meer. En dan die verschillende regels over rode kaarten. Het is competitievervalsing”.

Talens wordt helemaal niet vrolijk van de beloften: “Ik heb vorig jaar al gezegd dat we die onder ons zouden houden en dat is ook gebeurd. Maar als speler speel je verschrikkelijke wedstrijden. Je gaat naar één of ander dorp om op een koud bijveld tegen Jong De Graafschap te spelen voor tien man en een paardenkop en je gaat er ook nog eens met 4-1 vanaf. Daar doe je niemand een plezier mee, er is geen sfeer”.

Mix zaterdag, zondag

Een gemengde regionale derde divisie ziet Talens wel zitten: “Harkemase Boys, ACV, ONS Sneek, je kent al die gasten. Dat is toch veel leuker dan uit tegen EVV, ook al speel ik die wedstrijd ook met plezier. Maar als je de kleedkamer in loopt en aan al onze spelers vraagt tegen wie ze liever spelen dan weet je het antwoord al. Maar dat gaat niet gebeuren”.

“Ik zie het liefst alles gemixt”, zegt Waalderbos, die dat voorlopig wel uit zijn hoofd zet. “In de hoofdklasse moet je vanuit het noorden al enorme afstanden afleggen. Maar de Randstadploegen zien dat probleem niet. Die zitten allemaal dicht bij elkaar met soms vier tot vijfduizend mensen op de tribune. Die willen dat het liefst in stand houden. Twee jaar geleden was het dan zo gek nog niet met een zaterdag en zondagtopklasse. Dan maar gescheiden. So be it”.

Trots

Het wordt dus weer een rondje Nederland voor Be Quick. “Met alle respect voor de hoofdklassers waar we vroeger tegen speelden”, aldus Talens. “Maar De Dijk, Westlandia en HSC’21.  Ik ben er trots op dat we daar het veld op lopen en vol gas geven”. En er is meer trots bij Talens: “Ik zat vorig jaar met de aanvoerder van De Dijk een biertje te drinken en die zei dat hij 25 duizend euro op jaarbasis krijgt. Dat is meer dan onze hele selectie krijgt. Ik ben er daarom trots op dat we het zo goed doen”.

En of de lijn van vorig seizoen doorgetrokken kan worden? “We hebben alleen invloed op onszelf”, aldus Kevin Waalderbos. “We zijn nu drie weken bezig en zijn naar elkaar toe gegroeid. We moeten een team zijn. Dat is onze kracht”. De vader van Robert Talens overleed enkele maanden geleden en die klap kwam uiteraard hard aan: “Persoonlijk daarom alleen al hoop ik op een mooi en beter seizoen dan vorig jaar”.

Reageren