Rene Waning: Gijzeling zaterdagvoetbal

Geplaatst:

Het ging de laatste weken vooral over de beloften, maar als woensdagavond bij het overleg in Zeist iets duidelijk werd is dat een succesvolle integratie tussen zaterdag- en zondagvoetbal een illusie is. Laten we daarom stoppen met trekken aan dit dode paard, de vergissing van de gemixte Tweede Divisie ongedaan maken en de piramide verder in gaan richten, zonder alles te verwateren en dood te polderen, omdat we de zaterdagclubs vooral niet tegen ons in het harnas willen jagen. Het grofste verbale geschut werd de afgelopen weken in stelling gebracht om de onvrede kenbaar te maken over de indeling van de Derde Divisie op zaterdag met vijf beloftenteams.

Onacceptabel, was nog wel de meest vriendelijk term die viel. Uiteindelijk bleek woensdagavond dat spelen tegen vijf beloften kennelijk nog altijd minder erg is dan in een gemixte competitie van zaterdag- en zondagclubs (let wel: mét behoud van het recht van spelen op zaterdag). Op één positieve uitzondering na (Scheveningen) kreeg het voorstel voor een regionale indeling geen voet aan de grond. En dus bleken alle boze woorden over de overdaad aan beloften weinig waarde te hebben. Om het nog gekker te maken willen de clubs er nog een extra sausje van competitievervalsing overheen gooien met het bizarre voorstel dat beloftenteams hun thuiswedstrijden ook op het veld van de tegenstander spelen. Alsof deelname van de beloften op zich al niet voldoende competitieverkrachtende gevolgen heeft.

Als er ooit een opening was om de piramides in elkaar te schuiven was het nu, met een ogenschijnlijk gedeeld belang. De starheid en hooghartigheid die de zaterdagclubs gisteren hebben getoond maken echter voor eens en altijd duidelijk dat het een illusie is om te denken dat er ooit sprake zal zijn van een succesvolle samensmelting. Het meest treffende voorbeeld van de houding van de zaterdagclubs was de reactie van Ter Leede op een verzoek van een aantal hoofdklassers om ook op dat niveau een regionale indeling door te voeren. Ik citeer: “Wij zijn voor, indien de zondagclubs zaterdag om half drie gaan spelen, dus ook tegen elkaar.” Met andere woorden: iedereen past zich maar ons aan. Het is hoog tijd dat de overgrote meerderheid van het Nederlandse voetbal zich niet langer laat gijzelen door deze hooghartige en arrogante houding.

Het is de winst van woensdagavond dat dit nu voor eens en voor altijd duidelijk is. Zeker nu de piramide door het beloftendrama weer opnieuw uitgevonden moet worden, is het goed om die weeffouten eruit te halen. Concreet: de Tweede Divisie wordt weer ontvlochten (uit de enquête van de clubs bleek dat precies nul procent van de zaterdagclubs de samenvoeging met “zondag” als positief beoordeelde, ergo: dood paard). De zaterdagpiramide gaat weer geheel autonoom draaien en mag lekker zelf gaan bedenken hoe ze hun competitie indelen, en de zondagpiramide nieuwe stijl haakt het karretje aan bij de profcompetities, mét doorstroming. Uit historisch perspectief is dat ook nog eens de meest logische uitvoering. De clubs die in 1954 profvoetbal gingen spelen kwamen immers ook allemaal voort uit de zondagcompetities en dat geldt ook voor alle clubs die later aanhaakten bij de profs. En bovendien: zaterdagclubs met principiële standpunten hebben niets te zoeken in een profcompetitie. Zeker als af en toe spelen op zaterdag om zes uur als bijna voor een volksopstand zorgt.

Om weer de dominante piramide te worden moet het zondagvoetbal echter wel hervormen in de geest van de tijd en vooral flexibeler worden. Om te beginnen moet de term zondagvoetbal verbannen worden, want die is een soort self fulfilling prophesy geworden. Het idee dat een zondagclub per definitie op zondag speelt is namelijk flauwekul. En het past niet meer bij de maatschappij anno 2017, die niet meer in simpele hokjes is te duwen en meer vrijheid en flexibiliteit vraagt. En daarom is het zaak dat het zondagvoetbal zich gaat omvormen tot “weekendvoetbal”, waarbij de thuisclub bepaalt wanneer het de wedstrijden speelt, of dat nu op zaterdagmiddag, zaterdagavond of zondagmiddag is. Dat vraagt een andere manier van denken en vooral een flexibeler opstelling bij veel verstokte zondagmensen, maar is een bittere noodzaak. Je hoeft daarvoor alleen maar te kijken naar de ontwikkelingen in het district West II, waar de zondagcompetities jaar na jaar verder leeg gegeten worden.

De overblijvende zondagclubs zien de trek met lede ogen aan en ook is het maar zeer de vraag of een groot deel van de overstappende clubs dat nou weloverwogen, of toch vooral uit opportunistische motieven doet. Een zelfde ontwikkeling is in beperktere mate te zien in verschillende andere regio’s. Het omvormen tot een meer flexibeler competitievorm is de enige manier om deze exodus te stoppen en uiteindelijk weer om te buigen, zodat overgestapte clubs weer heil zien in een terugkeer. Het is te hopen dat alle zondagclubs én niet principiële zaterdagclubs het belang hiervan inzien en zich wél constructief opstellen in het belang van het Nederlandse voetbal. Dan kan er weer een mooie piramide ontstaan, zonder slap verwaterde compromissen, zonder bevoordeling van een deel van de clubs en met een open vizier op de toekomst gericht.

Rene Waning

Reacties (41)

 1. ekster zegt

  Ook voor Waning zijn de druiven erg zuur.

  Heeft ie nog zo zijn best gedaan om samen met HSC '21 voorzitter Stricker gebruik te maken van de onvrede bij de zaterdagclubs over de 5 beloftenteams, door nogmaals het plan van de gemengde derde divisie af te stoffen.
  Wetend dat hetzelfde plan de afgelopen maanden al tweemaal massaal is verworpen. Zeker voorzitter Stricker, als voorzitter van de CVTD wist dat maar al te goed.
  Het plan van Waning bevatte ook het idee dat enkele zaterdagverenigingen maar verplicht op zondag moesten voetballen.
  Bovendien zou zijn plan een pilot van 1 jaar moeten zijn, maar iedereen begrijpt dat , wanneer je nu ja zou zeggen, je er jarenlang zo niet altijd aan vast zit en dat je jaar na jaar het gezeur krijgt dat zaterdagverenigingen maar moeten voetballen op zondag en dat je jaar na jaar competities houdt met allemaal verschillende aanvangstijdstippen, om nog maar niet te spreken over dalende recettes , kantine- inkomsten e.d.
  De zaterdagverenigingen in de tweede divisie kunnen erover meepraten.

  En nu willen de zaterdagverenigingen nog steeds niet mixen. Wat vindt Waning hen dom.
  Gezien de consequenties die dat heeft voor de zaterdagverenigingen en de ervaringen in de tweede divisie met weekendvoetbal vind ik hun standpunt erg begrijpelijk.
  Waning doet bovendien net alsof zaterdagverenigingen problemen zouden hebben met de competitieindelingen zoals die er tot 2015-2016 waren. Dat is een misverstand.
  Die zaterdagclubs zijn namelijk prima in staat voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, daar hebben ze Waning c.s. niet voor nodig.

  Maar dat voor Waning, HSC '21 en de andere zondagverenigingen de afweging van voor- en nadelen anders uitpakt valt te begrijpen, zeker als ze daarbij ook nog iets kunnen doen aan de tanende belangstelling voor het zondagvoetbal en tegen de toegenomen interesse voor het zaterdagvoetbal.

 2. Heideman zegt

  Ik verbaas me enigszins over het gepiep en gehuil over 'amateurverenigingen' die zich feitelijk gedragen als een BVO. Wanneer je je feitelijk als een BVO gedraagt betekent dat dat je je ook moet houden aan de regels die voor BVO's (misschien in verlichte mate) gelden. Dat betekent voldoen aan de vereisten die onderling zijn afgesproken en de strijd aan gaan met teams die misschien niet geweldige publiekstrekkers zijn. Op welke speeldag dan ook. Dat is inherent aan het BVO zijn. De 'amateurvereniging' die daar niet aan wil of kan voldoen zit misschien een niveautje te hoog in de boom en moet zijn heil anders zoeken.

  • ekster zegt

   Halsstarrigheid ?
   Waarom zouden zaterdagclubs akkoord moeten gaan met veranderingen waarvan ze vinden dat er voor hen geen meerwaarde in zit , in tegendeel, waarin voor hen veel meer nadelen dan voordelen zitten ?
   Ik denk dat ze ook geleerd hebben van de ervaringen met de tweede divisie.

 3. senior zegt

  Ekster, als ik jou zo beluister is er aan u een bijzonder bestuurlijk fenomeen verloren gegaan. Tenminste ik ben u in de officiële voetbalorganen niet tegengekomen. Achteraf weet u het bijzonder goed te verwoorden en uw mening niet onder stoelen of banken te steken. Maar steeds weer achteraf en uw voorkeur voor het voetbal op zaterdag is bij u geen vraagteken.
  Nu de een stukje geschiedenis; met uw kennis weet u waarschijnlijk ook wanneer en waarom het voetbal is ontstaan. In het begin van de vorige eeuw is de zevendaagse werkweek verandert in een zesdaagse, een voorstel van de socialisten. Met steun van de christelijke partijen is toen die wet aangenomen met dien verstande dat de christelijken er vanuit gingen dat de kerk daardoor wat vaker bezocht zou worden door de onkerkelijken. Dezen zijn toen op zondag massaal gaan voetballen. Vertel mij eens hoeveel zaterdagverenigingen bestaan langer als honderd jaar? Spreek mij niet over "principiële zaterdagverenigingen en -zaterdagvoetballers", sorry , ja twee: Jaan de Graaf en Folkert Velten, de rest is met dollartekens in de ogen op zondag gaan voetballen.

 4. ekster zegt

  Met permissie senior, dat ik slechts achteraf een mening geef klopt niet. Dan leest u niet goed.
  Regelmatig ga ik in op toekomstige ontwikkelingen in het voetbal.
  Ik heb bijvoorbeeld ook bij aanvang van de competitie gewaarschuwd voor het ontstaan van iets wat we nu hebben met die 5 beloften.

  Over het ontstaan van het zaterdagvoetbal en over de huidige verhoudingen zaterdagvoetbal-zondagvoetbal, zie vorige bijdragen.

 5. Corner zegt

  Een uitstekend stuk van Waning. Waarom moet heel voetballend Nederland zich maar schikken aan het zaterdag voetbal. Ik heb Ekster al gevraagd om dan maar eens een indeling te maken. Het antwoord wat hij gaf, was nog niet eens een begin van een antwoord. Namen Ekster. Willen ze op zaterdag geen 5 beloften elftallen, prima! Houden ze geen competitie over, schrappen die 3e divisie op zaterdag. Ploegen terug naar de 5e klas. Waarom moet het zondag voetbal zich aanpassen. Of alles in de mix en de thuisclub bepaalt de speeldag. Met die aantekening, wanneer een zaterdag club een zondag club ontvangt, aanvang niet eerder dan 17.00 uur. Werkgevers zullen niet blij zijn, dat het personeel steeds op zaterdag moet voetballen.

 6. ekster zegt

  Langzamerhand wordt de domheid van de stukjes van Corner een beetje stuitend.
  Hij kan niet goed lezen, of hij wil dat niet.
  Wat die mogelijke indeling betreft ben ik duidelijk genoeg geweest. Als je zoiets niet kunt begrijpen houdt alles op.

  En wat is dat nou voor een gelul, dat zondagploegen zich moeten aanpassen ? De zaterdagteams in de derde divisie willen helemaal geen gemengde competities.
  Dus prima dat zondagteams alle wedstrijden op zondag voetballen.
  Ook mooi voor spelers die vanwege hun werk niet op zaterdag kunnen voetballen, waar corner het over heeft.

  En inderdaad de meeste amateurs willen de beloften uit de standaardcompetities weg hebben.
  De gaten die daardoor vallen kun je opvullen via versterkte promotie, of bijvoorbeeld door het schrappen van de tweede divisie.
  Tot afgelopen seizoen zaten ze er ook niet in.

  • Corner zegt

   Ekstertje, Eksterje. Er is meer in dit land, dan alleen maar voetballen op zaterdag. Even de feiten, voorzover het echte feiten zijn.

   .1, De zaterdag clubs willen geen beloften elftal
   2, De zaterdag clubs willen geen uitwedstrijden spelen tegen beloften teams
   3, De zaterdag clubs willen geen gemengde competitie
   4, De zaterdag willen dat zondag ploegen om 14,30 uur
   op zaterdag moeten aftrappen
   5, De zaterdag clubs willen niet op zondag spelen.

   Kortom ze willen helemaal niets, behalve hun eigen zin doordrijven.
   Wat schiet je ermee op om de 2e divisie te laten verdwijnen. Wordt de zondag 3e divisie wel erg groot. Maar dat zal Ekster wel niets uitmaken. Hij predikt slechts voor het zaterdag voetbal. Versterkte promotie bekent dat het niveau lager wordt, en het probleem wordt doorgeschoven naar de echte amateurs.

 7. ekster zegt

  Corner, ik heb niets tegen zondagvoetbal of zondagcompetities.
  Prima dat ze er waren, er zijn en er blijven.
  Op je punten ingaand :
  1. Ook zondagclubs willen in grote meerderheid geen beloften
  2. Die eis is er voor komend seizoen, omdat de zaterdagverenigingen compensatie willen voor het onevenredig hoge aantal beloftenteams in de za. derde divisie. De KNVB heeft hier niet op geanticipeerd, ondanks dat ze ervoor gewaarschuwd was.
  3. Klopt, ze zien er terecht meer nadelen dan voordelen in
  En die noodzaak is er ook helemaal niet. Alleen het afgelopen seizoen is er in 1 poule ( tweede divisie ) gemixt en daar is nogal wat kritiek op.
  Zaterdagverenigingen hebben dalende inkomsten, minder publiek, minder aansprekende tegenstanders, rare wisselende aanvangstijden enz.
  Het doet terugverlangen naar de situatie die er tot 2016 was.
  Over waarom zondagverenigingen juist wel graag gemengde competities willen heb ik al vaak genoeg iets geschreven.
  4. Nee, ze willen het liefst helemaal niet mixen. Zie vergadering van woensdag j.l.
  Als er toch gemixt zou moeten worden, dan het liefst alles gelijk op zaterdag om bv 14.30 uur, zeiden enkele zaterdagverenigingen.
  5. Klopt. En als je niet mixt hoeft dat natuurlijk ook niet.
  De meeste zaterdagverenigingen zijn ook opgericht om niet op zondag te hoeven voetballen en ook nu nog denken verreweg de meesten ( de leden ) er zo over.
  En de zondagverenigingen die zijn overgestapt naar de zaterdag hebben dat ook gedaan omdat ze liever op zaterdag voetballen, mag je aannemen.

  Zonder 2e divisie en beloften krijg je weer de situatie die er tot 2016 was. Niks mis mee.
  Wat mij betreft is het ook prima 2 tweede divisies te maken, 1 voor za en 1 voor zo. en daaronder 4 derde divisies. 2 voor za. en 2 voor zo.
  Dat kan door versterkte promotie.
  Zoiets gebeurde eerder bij de invoering van de hoofdklassen, de topklassen en de tweede divisie.
  Ook toen werd de gemiddelde sterkte van bv de eerste en tweede klassers lager. Nou en ?
  Doordat de 6e klassen zijn opgeheven, is bv ook het niveau van de 5e klassen lager geworden

  Maar corner, ieder zijn mening.
  Ik vond het persoonlijk wel mooi deze week te lezen wat er in die vergadering KNVB- topamateurs is besproken , hoe men erover dacht en hoe Jan Dirk van der Zee de wind behoorlijk van voren kreeg.
  Niet verrassend trouwens, want de onvrede was groot.

  • sikterlan zegt

   Wat ben je toch een verschrikkelijk eigenwijs, dom mannetje Ekster. Beetje de intellectueel acteren maar als het er inhoudelijk op aankomt nooit thuis geven.

   Je lijkt me ook een Groenlinks stemmer. Heb ik dat juist?

   • ekster zegt

    Makkelijk sikterlan.
    Gebruikelijke reflex. Niet graag willen zien dat bepaalde feiten en meningen hier genoemd worden. Geen tegenargumenten hebben. Dan maar lekker ongenuanceerd gaan schelden. Komt vaker voor hier.
    Of opmerkingen maken over iemands uiterlijk of kleding of het tot aan de grond toe afbranden van bepaalde spelers en trainers.
    Stoere kerel, sikterlan.

    n bepaalde trainers en spelers.
    Flinke kerel

 8. berend kwakman zegt

  Och Sikterlan, Hij geeft gewoon zijn mening. Maar hij heeft wel bijna overal een mening over. Ook prima.
  Ik vraag me af waar hij de tijd vandaan haalt. En dat vragen velen in en ronde de velden zich af.
  Gelet op zijn mening lijkt hij mij eerder een werkloze journalist.
  Misschien kan hij beter in dienst treden van Tweenul, want hij volgt het regionale sportnieuws als geen ander.
  Overigens een prima artikel van Waning.

  • ekster zegt

   Tsja Kwakman, zo moet je het ook zien.
   Ik geef gewoon mijn mening over zaken die me interesseren.

   Er zijn er die mijn bijdragen waarderen .
   Het was ook wel mooi te merken in en rondom die vergadering van woensdag j.l. dat er velen eenzelfde denkrichting hebben.
   En er zijn er die liever zouden zien dat mijn bijdragen niet worden geplaatst , zoals , denk ik, bijvoorbeeld bij het publiek van Be Quick 1887.

   Trouwens ik vraag me wel eens af hoe ze bij Be Quick 1887 denken over de beloften. Ik kan me voorstellen dat men daar nogal in een spagaat zitten, omdat men daar zelf ook wel graag het tweede elftal willen inpassen in de piramide.

   Overigens kom ik toch ook behoorlijk wat bijdragen van jou tegen op tweenul. Wat dat betreft kon jij ook wel een journalist zijn.

   • Koploper zegt

    Dat je alleen al denkt dat jouw mening dermate serieus wordt genomen dat bepaalde mensen hem liever niet geplaatst zien worden zegt wat een megalomaan mannetje je bent.

   • esserberg zegt

    Beste Ekster, deze BQ-er heeft geen problemen met jouw reacties. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar wel met respect voor andermans mening.
    Ik ben trouwens blij dat er in de competitie van BQ slechts één beloftenteam zit. Wat mij betreft had Groningen, Feyenoord of Heerenveen er wel bij gemogen.
    Jong de Graafschap was afgelopen seizoen een goed voetballende tegenstander, maar voldeed verder volledig aan het beeld wat jij en Frederik aan beloftenteams hebben.

   • Koploper zegt

    En bij lange na niet objectief genoeg. Nee, ekster is een man van middelbare leeftijd die graag ergens professionele beslissingsbevoegdheid zou hebben, maar daar een te halsstarrige persoonlijkheid voor heeft.
    In zijn vrije tijd is hij clubscheidsrechter, uiteraard o zaterdagochtend en heeft hij een cursus als verkeersregelaar gevolgd.

    • sikterlan zegt

     Haha! Amen!

     Pssst meneer de politieagent, de buurman heeft wiet op zolder, hij reed vandaag op een nieuwe scooter… Is niet in de haak. Maar goed dat de heer Ekster niet in 40-45 leefde anders waren de wiet mensenlevens geweest.

     • ekster zegt

      Waar het al niet toe kan leiden wanneer iemand stukjes schrijft die bepaalde personen onwelgevallig zijn en wanneer het die personen ontbreekt aan argumenten en goed fatsoen.

    • ekster zegt

     Koploper staat in ieder geval bovenaan waar het gaat om het plaatsen van onzinnige reacties op tweenul.
     Het lijkt me iemand die maar wat graag censuur zou willen toepassen op tweenul om ervoor te kunnen zorgen dat bepaalde feiten en meningen niet worden geplaatst op tweenul.
     Zelf is hij te schijterig om een ter zake doende mening te plaatsen of iets te beargumenteren.
     Maar aan de onfatsoenlijke en vaak op de man gespeelde reacties is wel af te lezen wat er in zijn verwrongen geest omgaat.

     • sikterlan zegt

      ´Eksters werden van oudsher al beschouwd als ongeluksvogels, verkondigers van dood en rampzaligheid´.

     • Koploper zegt

      Haha deze reactie geeft aan dat er een zenuw is geraakt. Ik ben helemaal niet voor censuur, je neemt het allemaal te serieus steelvogel.

     • Koploper zegt

      Overigens heb ik al meerdere inhoudelijke reacties geplaatst, maar daar kon of wilde je niet rechtstreekz tegenin gaan , behalve een via viia rectie op een andete reageerder. Gereformeerde streken noemden ze dat vroeger. Ik hou het maar op gebrek aan argumenten, aangezien geloof voor mij geen issue is.

 9. berend kwakman zegt

  Nou dat is ook wat. Wat heeft BQ 1887 te maken met Kwakman.

  Het is een uitstekende club. Een voorbeeld club in Nederland onder de amateurs zoals AFC en KHFC in het westen waar ik woon en zoals dat ook wel eens door de KNVB is genoemd. Ik ben wel een fan van dergelijke clubs, maar ik ken ODIN 59 ook las een prima club.

  Ik heb ten opzichte van anderen slechts een kleine bijdrage. Maar ik heb de tijd.

  Er zijn verenigingen die wat minder moeite hebben met deelname van belofte teams, maar dat mag wel beter gereglementeerd worden.

  Er zijn verenigingen die denken mee over de verbetering van het voetbal in de piramide en dergelijke teams kunnen daar ieder op hun niveau een bijdrage aan leveren.

  De huidige opzet zuigt nl de kwaliteit 1e klassen en lager naar beneden.

  Het door jou genoemde BQ1887 las ik ooit, was helemaal geen voorstander van de piramidevorming en vond met AFC de 6 hoofdklassen prima.
  Maar BQ 1887 bracht wel een alternatief, nl als er dan toch een piramide moest komen.
  Een eredivise, 2 x 1e divisies en 4 hoofdklassen, waaronder de districten.

  Waarom? de discussie werd aangezwengeld uit de failliete 1e divisie en dus werd voorgesteld daar een klasse van onafhankelijken van te maken en waaraan de kapitaalkrachtige clubs uit zaterdag en zondag, konden deelnemen.
  De coop 1e divisie wilde toen al 1 topklasse.
  Het BQ voorstel Is zelfs in tweede instantie door het buro Hypercube onderzocht en beoordeeld als aantrekkelijk, maar was een brug te ver.op dat moment.

  Met alle gevolgen nadien, waaraan ook weer die zelfde topclubs met veel geld een belangrijk aandeel hebben.Die voelden zich kennelijk te goed voor de hoofdklasse en altijd maar weer ongeveer dezelfde tegenstanders."Met de top bij elkaar wordt het beter en sterker en zou het commercieel aantrekkelijk zijn". Ik heb het horen zeggen.

  De 2e divisie was een voorloper van gemengde klassen en een jaar later zou het vervolg komen naar de 3e divisie en vervolgens de hoofdklassen.

  Maar als dat inderdaad volgens evaluaties niet mogelijk is allemaal niet doen maar gewoon een stap terug doen en weer 2 topklassen vormen enz.

  Maar het alternatief voor beloften van clubs als BQ 1887 dient zich al aan, nl. het schotje tussen zaterdag en zondag in 1 club afschaffen.
  De mensen zijn allemaal lid van dezelfde club.
  Ik ken je reactie over competitievervalsing, maar dat is de grootst mogelijke onzin.

  En ik herhaal. Misschien is een uittreden van de zaterdagclubs, waarmee wordt of is gedreigd helemaal niet zo gek.
  Maar dan wel een scheiding over de hele linie.

  Zo kan het wel even weer.

  • ekster zegt

   Wie zegt er hier dat Kwakman wat te maken heeft met Be Quick 1887 ?
   Het is wel zo dat de bijdragen van Kwakman voor iemand die in het westen van het land woont ,erg vaak gaan over de club.
   Zelfs in de naam Be Kwakman herken ik iets van de club
   Om ook eens wat Latijn er in te gooien : Nomen est omen.
   Bovenstaande reactie hoort niet in de categorie "kleine bijdrage"

 10. Kenner_t zegt

  Ik ken de heer Waning niet, maar met deze column slaat hij de spijker vol op zijn kop. Als de KNVB dan toch zo graag wil wijzigen zet dan inderdaad eens een grote streep door de scheiding tussen zaterdag- en zondagvoetbal. De thuisspelende ploeg bepaalt de speeldag, net zoals bij andere sporten. Dan kun je mooi thuis met je 1e elftal op de ene dag spelen en met je 2e elftal op de andere dag. Zijn de spelerstekorten ook direct verleden tijd. Verder is voetbal in Nederland de enige sport ter wereld waar je in één verenging twee 1e-elftallen kunt hebben. Die heten dan Zaterdag 1 en Zondag 1, maar zouden dan ook nog beide op dezelfde dag thuis zouden kunnen spelen. Bijvoorbeeld AFC Zondag 1 op zaterdag thuis in de 2e divisie en AFC Zaterdag 1 ook op diezelfde zaterdag thuis in de hoofdklasse. Ik zal vast even een voorspelling doen: er gaat een moment komen dat een sterke amateurvereniging (en dat zou bijvoorbeeld AFC kunnen zijn), met zowel de Zaterdag 1 als de Zondag 1 in de 2e divisie komt te spelen. Staat dat al in de reglementen? Met thuisspelende ploeg bepaalt de speeldag ben je ook van twee 1e-elftallen af. Ik sluit mij aan bij Waning. Begin als proef met regionaal indelen in de A-Categorie met 1e elftallen en daarna voer je dat door bij de reserveteams in de A-Categorie. Maar het zal wel allemaal niet zo gaan, er gaat denk ik iets anders gebeuren: 2e elftallen van amateurs instromen bij de standaardteams om zo de leegloop onderin op te vullen.

 11. frederik9 zegt

  Dat de verplichte doorstroming tussen het AV en het BV een eis van de FIFA is kon wel eens bezijden de waarheid zijn. Ik las deze week in Voetbal in de Bollenstreek een artikel dat hierover ging en waarin de besluitvorming m.b.t. deze zaak in twijfel werd getrokken. Nu moet je natuurlijk in deze voorzichtig zijn, maar heel opvallend in deze is dat in de vergadering van woensdag j.l. in Zeist het volgende werd opgetekend door Leon Annokkee -voorzitter FC Lisse-:
  "Het werd niet letterlijk zo toegegeven maar vanuit de bond kon men ook geen bewijzen overleggen dat een
  sluitende voetbalpyramide met doorstroming tussen BV
  en AV een eis van de FIFA is geweest." En tijdens dezelfde vergadering Gert Jan Pruyn -Kon.HFC- het nog iets uitgesprokener stelt: "Het besluit om in 2014 beloftenteams in de pyramide in te schuiven is gewoon een gemanipuleerd besluit geweest". Overigens beide laatste opmerkingen stonden op de webside van de 2e en 3e divisie. Opmerkelijk en ook nog van twee "verschillende" partijen. Je zou er president van de USA
  mee kunnen worden.

 12. frederik9 zegt

  Kenner
  Ik vind het ook vreemd dat je in een vereniging 2 1e-elftallen kunt hebben. Maar dat ligt toch aan de clubs zelf! AFC, De Treffers, Quick'20, Be Quick, Achilles'94, Hoogeveen, MSC etc. Allemaal zondagclubs met een za.tak op een redelijk niveau; het zijn toch de clubs zelfs die dit toelaten! Straks krijg je het probleem dat de za.tak hoger speelt en dan heb je de poppen aan het dansen. In deze moet de (zondag)moederclub het vlaggenschip zijn en de za.tak een afgeleide. Zo niet, dan hebben zij zelf het Paard van Troje binnengehaald met alle gevolgen van een leegloop naar andere clubs.

 13. ekster zegt

  Kenner,
  AFC zat 1 en zon 1 in 1 competitie zie ik niet gebeuren.
  Net zo min als dat men wil dat PSV en jong-PSV in 1 competitie terecht komen., of iets lager, Achilles '29 1 en jong Achilles '29 .

 14. ekster zegt

  " Gijzeling zaterdagvoetbal "

  In de blog van Waning staan best een aantal aardige opmerkingen, maar bovenstaande titel slaat nergens op.

  De opmerking slaat op het afwijzen van het Waning-plan om de derde divisies te mixen. Iets wat eerder dit jaar door de derde divisionisten ook al tot tweemaal toe massaal was afgewezen.
  Nu , met het probleem van de 5 beloften, dacht Waning alsnog gedaan te krijgen wat hij al jarenlang bepleit.
  De redenen waarom het plan door de zaterdagverenigingen opnieuw werd afgewezen zijn al vaak benoemd en zijn ook begrijpelijk.

  Het probleem met de 5 beloften zou ook opgelost zijn wanneer 2 zondagteams eenmalig zouden overstappen naar de za. derde divisie. Geen van de zondagteams wilde.
  Ook de zondagteams die volop pleiten voor een gemengde competitie ( met veel zaterdag-wedstrijden ) bedankten voor de eer.

  Wellicht is ook dit begrijpelijk, maar om de schuld van het beloftenprobleem eenzijdig bij de zaterdagclubs te leggen vind ik onjuist.

  Wat mij betreft is met name de KNVB debet aan de problemen.
  Zij hebben van te voren geen oplossing bedacht voor iets wat je kon zien aankomen.

  Ik ben benieuwd met welke " oplossing" de KNVB volgende week komt en hoe de clubs daarop zullen reageren.

 15. Stellingwerver zegt

  Zowel de zaterdagclubs als de zondagclubs willen geen water bij de wijn doen. Je kunt een club simpelweg niet verplichten op zondag te voetballen als in hun statuten staat dat zij enkel en alleen op zaterdag spelen.

  Los van het hele gebeuren op basis van geloof of wat dan ook. Veel spelers kiezen nu voor zaterdag of zondag op basis van hun werk. Als je op zaterdag moet werken ga je op zondag voetballen. Dan is het niet eerlijk als die club dan wedstrijden op zaterdag moet gaan spelen. Dan is die speler vaak niet beschikbaar.

  Datzelfde geldt omgekeerd. Een speler die zondag moet werken gaat op zaterdag voetballen en is als zijn team ineens af en toe op zondag moet gaan spelen de sjaak. Dan mist hij een deel. Dat is voor de speler zelf niet leuk, maar ook niet voor zijn ploeggenoten.

  Mijn voorstel is om alles weer terug te draaien. In de tijd dat we de Topklasse hadden was het allemaal prima geregeld dacht ik. Dan maar geen verplichte doorstroming tussen BV en AV. Nu komt het er ook vaak op neer dat de amateurkampioen niet naar de eerste divisie wil promoveren.

  Dat veel clubs voor de zaterdag kiezen biedt ook kansen aan de zondagclubs. Zij kunnen makkelijker op een hoger niveau komen te spelen, wat ze weer aantrekkelijker maakt voor spelers die op een hoger niveau willen spelen.

  • henrys04 zegt

   Ik kan me vergissen Stellingwerver maar is deze doorstroming niet puur op last van de UEFA/FIFA aangezien we het enige land zijn waar GEEN doorstroming was?

   • ekster zegt

    henry04,
    Lees wat dat betreft de reactie van frederik9, ongeveer 6 reacties hierboven.
    Dat de UEFA dat verplicht stelde, zoals Bert van Oostveen een aantal jaren geleden aangaf, wordt nu betwijfeld.
    Het kwam van Oostveen en consorten natuurlijk wel erg goed uit, want zo konden ze er een aantal zaken door drukken die hen goed uitkwamen.
    De tweede divisie, de beloften erin, za. zo . mix, licenties, contracten enz.

 16. Kenner_t zegt

  Op zondag makkelijker op een hoger niveau? In West 2 is het zaterdagvoetbal inmiddels groter dan het zondagvoetbal, maar dat is in de andere districten niet zo. In Zuid 2 is er zelfs geen zaterdagvoetbal. En in West 1 zijn de teams in de 3e en 4e klasse veelal het enige zaterdagteam van een zondagvereniging. Daar stelt het zaterdagvoetbal pas iets voor vanaf de 2e klasse. Iedereen wil het doen voorkomen of je op zaterdag duizenden toeschouwers trekt en er op zondag geen kip langs de lijn staat, maar zo is het gelukkig niet. Verenigingen zitten op zondag op een dood spoor en zien de overstap naar de zaterdag dan als een nieuwe start. Dan gaat het even goed, maar de problemen blijven uiteindelijk de problemen.

  • Stellingwerver zegt

   @ kenner_t ik doel daarmee meer op noord waar je steeds meer toonaangevende clubs van de zondag naar de zaterdag ziet schuiven en het niveau van de zondag toch wat af lijkt te nemen.

   Dan is het wellicht eenvoudiger om tweede klasse te gaan spelen, wat voor de zaterdag toch een stuk lastiger lijkt. Wanneer je tweede klasser bent wordt je weer wat aantrekkelijker, omdat dit wat meer aanzien heeft.

Reageren