Renée Huizinga met Oranje tegen Finland

Geplaatst: door

Renée Huizinga ontdoet zich in het shirt van Nieuw Roden van een tegenstander. Foto: Anne Takens

Interview met debuterende zaalinternational

GRONINGEN/NIEUW RODEN – In het noordelijke vrouwenvoetbal mag Renée Huizinga gerust een opvallend gezicht worden genoemd. Speelde ze amper twee jaar geleden op het veld nog betrekkelijk anoniem bij Achilles 1894, inmiddels is de kleine linkspoot zaalinternational. Zondag en maandag speelt de 21-jarige Groningse met Oranje tegen Finland.

door Wessel Aslander

Zondag is Nederland-Finland in Sportcentrum Drachten. De aftrap volgt om 17.00 uur. Maandag oefenen beide landen in de Topsporthal in Leek (naast het Sportcentrum) tegen elkaar. Daar is de aanvang om 20.00 uur. Bondscoach Marius Privee heeft vier noordelijke speelsters opgeroepen: Esther van Toledo, Jessie Prijs (beiden landskampioen Drachtster Boys), Arte Brueren (Drs. Vijfje in Groningen) en genoemde Renée Huizinga van KTP Nieuw Roden. De formatie uit Noord-Drenthe staat bovenaan in de eredivisie, waarin ook Drachtster Boys en Drs. Vijfje uitkomen.

Italiaanse interesse

Huizinga heeft zich vlot ontwikkeld. De inwoonster van Groningen mocht zich zelfs verheugen in serieuze Italiaanse interesse. Deze zomer volgde ze een stage bij Stone Five Fasano. In Zuid-Italië kon de geboren Drentse zelfs een één-jarig contract ondertekenen. ,,Ik was op Facebook benaderd, maar het was toch niet mijn ding’’, licht ze toe. ,,Communiceren was lastig in Italië, omdat maar weinig mensen daar Engels spreken.’’ Niettemin spreekt de bij de Thuiszorg werkzame voetbalster van een leuke en leerzame ervaring.
Daarna pakte ze de draad weer op bij KTP Nieuw Roden, dat als thuisbasis Sportcentrum Leek heeft. Daar is ze bezig aan haar tweede seizoen. Ook op het veld is Renée actief voor de gemoedelijke club uit de gemeente Noordenveld, die buiten in de 2e klasse uitkomt. Een nieuwe promotie is zeker niet uitgesloten, al staat VV Winsum bovenaan.
Drie Nieuw Roder vrouwen speelden zich in de kijker bij bondscoach Marius Privee: Grytsje van den Berg, Martine Kooiker en Renée Huizinga. Van den Berg, bijna de beste beachsoccer speelster ter wereld, moest noodgedwongen afzeggen. De inwoonster van Leek heeft een fulltime job in het basisonderwijs. Martine Kooiker (dochter van teammanager en promotor Wiebe Kooiker) behoorde tot de afvallers, zodat alleen Huizinga resteert. Overigens trainen haar teamgenotes Amber Bandringa en Sanne Bijlstra bij de Oranje-beloften.
Uiteindelijk selecteerde Privee twaalf speelsters (waaronder ex-veldinternational Dyanne Bito) en twee keepsters die per mail werden geïnformeerd. ,,Voor mij was het wel een spannende periode. Als linksbenige speelster ben in het voordeel’’, denkt Renée Huizinga.

Gave techniek en snelheid

Ze beschikt over een gave techniek, snelheid en een goed schot. Met Drachtster Esther van Toledo, de in Zevenhuizen woonachtige Jessie Prijs en Arte Brueren reed de speelster van Nieuw Roden enkele malen naar Zeist waar de centrale trainingen plaatsvonden. ,,We hebben enkele trainingsweekends gehad. Ik was wel een beetje nerveus, maar het ging goed’’, reageert Renée die vanaf haar twaalfde jaar voetbalt. Ze begon bij SV Tynaarlo en stapte na enkele jaren over naar Achilles 1894. Zo’n tweeënhalf jaar geleden werd ze door Wiebe Kooiker benaderd. Halverwege het seizoen 2015-2016 meldde ze zich bij KTP Nieuw Roden. Op het veld maakte ze het seizoen bij Achilles 1894 af.
In de zaal boekte Renée snel progressie, die ook ‘Zeist’ niet is ontgaan. ,,Ik ben iemand die zichzelf uitdaagt om beter te worden. Het Nederlands team is een uitdaging die triggert. We hebben beelden van Finland gezien. Het is een felle ploeg om tegen te spelen. Voor ons wordt het zeker geen makkie, maar ik heb er zin in.’’

Reageren