Roodbaadjes laten Snitsers onnodig lang in leven

Geplaatst: door
Achilles 1894-SWZ Sneek 2-0 (Hoofdklasse A zondag)

ASSEN – Het verschil tussen Achilles 1894 en SWZ Sneek was zaterdagavond groter dan de uitslag 2-0 doet vermoeden. Door de triomf blijven de Assenaren in de Hoofdklasse A nadrukkelijk in de titelrace. Aannemende dat SJC met staartclub Jong Achilles’29 afrekent, blijft de achterstand vijf punten. De Drenten liggen echter een duel achter en bovendien komt de lijstaanvoerder uit Noordwijk zondag 13 mei naar Stadion Marsdijk.

door Wessel Aslander

Het was zaterdag twee keer Assen-Sneek. ’s Middags eindigde ACV-ONS Sneek in 2-2 en ’s avonds kreeg Achilles dus bezoek van SWZ Sneek, dat de laatste jaren diverse steunpilaren zag afhaken en vertrekken. De moeizaam scorende formatie van coach Germ de Jong is afgezakt naar de gedeelde elfde plaats en nog lang niet veilig. Voor de geelhemden wordt het een hele toer om aan de vermaledijde nacompetitie te ontsnappen.
De nederlaag in de Drentse hoofdstad was zeker geen schande, want voor de pauze bewezen de Achillianen niet voor niks bovenin mee te draaien. Wat dat betreft verdient Paul Weerman een compliment. De oefenmeester werkt in grote trekken met de ploeg die enkele jaren tussen de Hoofd- en eerste klasse pendelde. Met de stelling dat het niveau van de zondag hoofdklasse is gedaald doe je Achilles tekort.

Ivoriaanse prins

Dit seizoen blijken keeper Morten Otto (ex-FC Assen) en de van stadgenoot LTC afkomstige middenvelder David Modderman versterkingen. Daar staat het wegvallen van Matthijs Hensens tegenover, want door een ernstige knieblessure keert de spits pas dit najaar terug. Als afmaker werd hij tegen de Snekers gemist, want de roodbaadjes sprongen uiterst nonchalant met een reeks dotten van kansen om. Invaller Jean Pierre N’Gouan moest er aan te pas komen om de partij in het slot te gooien. Met een droog schot in de kruising strafte de Ivoriaanse prins zeven minuten voor tijd een knullige fout van de Fries Leon de Vries af. Laatstgenoemde was in de pauze ingezet voor rechtsachter David Veldmeijer.
Voor rust waren de vele positiewisselingen van de beweeglijke en soepel combinerende Assenaren Sneek regelmatig teveel. Keer op keer verzuimden ze echter zichzelf te belonen. Voor Weerman is het gebrek aan killersinstinct vermoedelijk soms om gek van te worden, want zelf legde de Emmenaar ‘ze’ bij onder meer WKE gemakkelijk in het mandje. Vooral in het luchtruim had Weerman doorgaans weinig kansen nodig.

Carambole Ids Hannema

Al na 14 minuten kwamen zijn discipelen op 1-0. Stijn Bosma lanceerde Ids Hannema, die een fraaie carambole in petto had. Via de paal was het namelijk raak. Aan de andere kant zeilde een bekeken schot van de goed spelende Wesley Tankink net over. Kort daarop schoot Stan Haanstra namens de gastheren rakelings voorlangs. In de laatste vijf minuten van het eerste bedrijf maakte Achilles er een potje van, toen achtereenvolgens Modderman, Haanstra en Hannema weigerden de trekker over te halen. Bovendien redde doelman Klaas Boersma knap bij een vrije trap van Hannema. Kort daarop veroorzaakte de keeper een volgende free-kick door net buiten de ‘zestien’ hands te maken. Tot zijn opluchting belandde het leer in de goed gemetselde muur.
Met Leon de Vries en Mats Bruining voor David Veldmeijer en Jorn Wester gingen de gasten na de pauze aanvallender te werk, al bleef Achilles dreigender. Missers van Hannema (slechte aanname) en Haanstra (te slap) bleven zonder gevolgen, al lieten de Snekers Gerben Visser (te hoog) en Bruining (net langs de kruising) de steeds slordiger opererende Assenaren schrikken.
Twintig minuten voor tijd besloot roerganger Weerman tot de wissel N’Gouan voor Wouter van der Molen. Na de zoveelste mogelijkheid (slordige assist Haanstra op Modderman) zorgde de invaller voor opluchting. De Vries leek in de sprint sneller, maar ongewild bediende hij N’Gouan die Boersma kansloos liet: 2-0. Gaat het rendement in de afronding de laatste zes ontmoetingen omhoog, dan wordt de club van voorzitter Ronald Keen een serieuze gegadigde voor de derde divisie.

Basisopstellingen:
Achilles 1894: Otto; Van Houten, Sanafikhah, Kuipers, Migchelsen; Modderman, Van der Molen, Klaassens, Stijn Bosma; Haanstra en Hannema.
SWZ Sneek: Boersma; Veldmeijer, Van der Veen, Torenbeek, Velds; De Boer, Tankink, Visser; Van der Pol, Wester en Huitema.

Scoreverloop: 14. 1-0 Ids Hannema, rust, 83. 2-0 Jean Pierre N’Gouan.
Scheidsrechter: Luuk Timmer (Apeldoorn).
Toeschouwers: 300.

Amusementswaarde: 6,5.
Man van de wedstrijd: Jean Pierre N’Gouan (invaller Achilles 1894).

Reageren