SC Emmeloord verliest bij Lemelerveld

Geplaatst: door
Lemelerveld - sc Emmeloord 3 - 0

LEMELERVELD – Een aangeslagen paniekerig en chaotisch spelend sc Emmeloord gaat in Salland teleurstellend met 3 – 0 onderuit bij het felle fanatieke en strijdvaardige vv Lemelerveld. In deze wedstrijd ontpopte de clubtopscorer Wesley Vlierman zich als een ware plaaggeest voor sc Emmeloord door alle drie de doelpunten voor vv Lemelerveld voor zijn rekening te nemen. De zwaar gehavende polderboys verschenen met goede moed en de beste bedoelingen aan de aftrap maar konden geen vat krijgen op het fysiek sterke, gedreven en supergemotiveerde vv Lemelerveld. Meteen vanaf de aftrap stonden de blauwen onder grote druk en moest de verdediging alle zeilen bijzetten om overeind te kunnen blijven. Het team kende geen moment rust en grossierde in veelvuldig balverlies, slechte onzuivere passing en machteloosheid. Bij de spaarzame counters en uitbraken kon de voorhoede totaal niet imponeren en werden de kansen kinderlijk eenvoudig om zeep geholpen. De frontlinie kon in deze wedstrijd geen potten breken. Een voetbalverslag over een radeloze en hopeloze gevecht tegen de vormcrisis en het gebrek aan bezieling en zelfvertrouwen waardoor sc Emmeloord een moeilijke en onzekere fase tegemoet gaat.

door Klaas Huisman

De aanloop

Trainer Arnold Roossien kon deze wedstrijd niet over Gokhan Pala, Wiebe Koopmans, Jeroen Sipma, Maarten Ebbers en Gerke Schaap beschikken en moest wederom behoorlijk improviseren en aanpassingen doorvoeren om een evenwichtig elftal op de been te krijgen. Ondanks alle tegenslagen had het team de hele week goed, scherp en fanatiek getraind en waren de voortekenen goed. De blauwen verschenen met Harm van Wieren en Wouter Spit centraal in de verdediging aan de aftrap. Daaromheen kregen de backs Remco Jonkman en Wouter van der Velden de opdracht mee om de linies richting het middenveld met Rick Sliep, Mart Matthijssen en Bilal Boundati compact te houden. In de voorhoede moesten Rik Beekman, Bastian Tabak en spits Hans Langedijk voor de doelpunten gaan zorgen.

De wedstrijdbespreking

In een haarscherpe heldere analyse en gedegen wedstrijdbespreking werd het strijdplan uitvoerig besproken met de selectie, maar het lijkt soms wel of de woorden niet goed aankomen bij de spelers en over de hoofden heenwaaien. De spelers gaan met de allerbeste bedoelingen het veld op maar lijken dan wel verlamd en niet in staat om het spelconcept goed uit te voeren.

Goede moed

De van een blessure teruggekeerde Bastian Tabak mocht vandaag weer in de basis starten, maar helaas mist de Magic Box nog steeds het wedstrijdritme om de volle negentig minuten vol te kunnen maken. De blauwen verschenen vol goede moed en vertrouwen aan de aftrap, maar werden meteen op strijd en inzet afgetroefd door het super felle vv Lemelerveld. Met een enorme drive naar voren toe trokken de Sallanders ten aanval en werden de Emmeloorders teruggedrongen en de duimschroeven aangezet. Een vrije trap van Wesley Vlierman zeilde naast en een kopbal van Job Heerink ging ook naast het Emmeloordse doel.

De achterstand

Ondanks het felle offensief van vv Lemelerveld had sc Emmeloord uit de eerste de beste uitval eigenlijk een strafschop moeten krijgen toen Rik Beekman neerging in het vijandelijke strafschopgebied. De verder uitstekend fluitende scheidsrechter vond het geen strafschop en liet doorspelen waarna de Sallanders meedogenloos toesloegen. Het middenveld haperde bij sc Emmeloord toen de snelle rappe Teun in de Wal vanaf de rechterflank met een strakke voorzet richting de tweede paal goaltjesgetter Wesley Vlierman wist te bereiken. Met een geplaatste schuiver scoorde Wesley Vlierman in de 6e minuut de snelle 1-0 voor vv Lemelerveld. Kort hierop kreeg vv Lemelerveld via Rik Lugtenberg, Job Heerink en Wesley Vlierman drie goede mogelijkheden en mocht sc Emmeloord zijn doelman Ruben Doorn bedanken dat de schade beperkt bleef. Gevaarlijke afstandsschoten van Wesley Vlierman, Job Heerink en Rik Lugtenberg zeilden rakelings naast het Emmeloordse doel.

Boomerangeffect

Met de moed der wanhoop probeerde sc Emmeloord onder de druk uit te komen en rust in de organisatie te krijgen, maar het team oogde machteloos, onrustig, paniekerig en chaotisch. Bij iedere vastgelopen aanval ontstond er een boomerang effect waarbij het middenveld constant moest omschakelen om de linies bij elkaar te houden. Tot aan het vijandelijke strafschopgebied was er een beetje dreiging, maar voorzetten en schoten van Rick Sliep, Bilal Boundati, Rik Beekman en Bastian Tabak werden geblokt en weggewerkt. Uit de tegenstoten was het in de omschakeling telkens alle hens aan dek bij het chaotische sc Emmeloord waar de spil Mart Matthijssen diep moest gaan om de linies te overbruggen en alle ballen te onderscheppen. In de Emmeloordse verdediging maakten Remco Jonkman, Wouter Spit Harm van Wieren en Wouter van der Velden overuren om de gaten te dichten.

De opbouw haperde en van verzorgd opbouwend voetbal was nu geen sprake meer. De polderboys schakelden nu over op het engelse Kick en Rush variant, maar konden amper gevaarlijk worden. Met hoge diepe ballen probeerde sc Emmeloord nu zijn voorhoede met Hans Langedijk, Rik Beekman en Bastian Tabak te bereiken, maar de doelman van vv Lemelerveld bracht telkens eenvoudig redding. De passing en voorzetten waren slordig en onzuiver en konden eenvoudig onschadelijk worden gemaakt door de fysiek sterke noeste en stugge verdedigers van vv Lemelerveld.

Vlak voor rust

De polderboys kregen vlak voor rust twee kleine kansjes, maar Rik Beekman werd gestuit en even later werd een schot van Wouter van der Velden fraai gepareerd door doelman Rik Ramaker van Lemelerveld. Heel even veerde de Emmeloordse aanhang overeind toen een dieptebal op Rik Beekman te gemakzuchtig door de doelman werd verwerkt en bijna kon worden onderschept.
Op slag van rust kreeg de thuisploeg weer twee grote kansen toen Wesley Vlierman en Teun in de Wal dreigend opdoken, maar met twee uitstekende reddingen hield doelman Ruben Doorn het team overeind. Met een 1-0 voorsprong voor vv Lemelerveld gingen we rusten.

De spiegel

Trainer Arnold Roossien hield het team in de rust een spiegel voor en probeerde met keiharde woorden het tij te keren. Hij sommeerde de spelers om vooral in de spiegel te kijken en bij jezelf ten rade te gaan in plaats van de vinger naar de andere te wijzen. In een duidelijke speech sprak de trainer zijn manschappen bemoedigend toe, maar zijn woorden leken niet aan te komen en over de hoofden heen te waaien want iedereen zat in gedachten weggezonken ijskoud en stil voor zich uit te staren.

De tweede helft

Trainer Arnold Roossien zag dat Bastian Tabak niet meer verder kon en bracht nu met Guido Vissers een extra middenvelder in het team. Hij gaf middenvelder Bilal Boundati de opdracht mee om naar voren te gaan om de frontlinie te ondersteunen. Ondanks alle goede bedoelingen veranderde het rommelige spelbeeld niet en bleef sc Emmeloord de lange diepe ballen hanteren. In de 52e minuut kregen de polderboys een nieuwe tegenslag en domper te verwerken toen Wesley Vlierman na een afgeketste bal  weer eens toesloeg voor zijn tweede treffer. Hier ging een overduidelijke handsbal aan vooraf die onopgemerkt bleef waarna Wesley Vlierman vanaf randje strafschopgebied met een strakke schuiver in de hoek de Emmeloordse doelman Ruben Doorn kansloos liet voor de 2-0 voorsprong voor vv Lemelerveld.

Met de moed der wanhoop probeerde sc Emmeloord uit alle macht iets terug te doen en nam het team grote risico’s iets te forceren. De doelman van vv Lemelerveld hield met twee fraaie reddingen Wouter Spit en Rik Beekman van het scoren af. Het was typerend om te zien hoe verdediger Wouter Spit nu regelmatig uit pure wanhoop mee naar voren ging om gevaar te creeeren. In de snelle omschakeling bleef vv Lemelerveld er gevaarlijk uitkomen en moest de verdediging alle zeilen bijzetten. Trainer Arnold Roossien bracht nu met Emiel de Vries voor Rick Sliep een extra aanvaller in het team en deed wat omzettingen. Er kwamen een paar kansjes, maar de voorhoede oogde slap, statisch en besluiteloos. De doelman van Lemelerveld bracht redding op inzetten van Emiel de Vries en Wouter van der Velden en een kopbal van Hans Langedijk ging naast.

Noodgrepen

Met gevaarlijke voorzetten probeerden Rik Beekman en Bilal Boundati de spits Hans Langedijk in stelling te brengen, maar helaas ontbrak de scherpte en overtuiging in de frontlinie en konden de aanvallers geen potten breken. De trainer bracht verdediger Koen Boneschansker voor Hans Langedijk in het team en sommeerde nu laatste man Harm van Wieren in de spits iets te forceren, maar het wilde niet meer lukken. Er waren nog wat stuiptrekkingen en plaagstootjes te zien waarbij Wouter Spit, Emiel de Vries en Rik Beekman gevaarlijk werden, maar de aanvallers liepen elkaar in de weg en vergaten om de trekker over te halen.

Bij de snelle tegenstoten en counters van Lemelerveld leek het Emmeloordse middenveld als een kaartenhuis in te storten. Met twee fraaie reddingen hield Emmeloord doelman Ruben Doorn zijn team nog overeind, maar in de 88e minuut profiteerde Wesley Vlierhuis van slordig balverlies op het middenveld bij Guido Vissers. Op volle snelheid stormde Wesley Vlierhuis op het Emmeloordse doel af om vervolgens doelman Ruben Doorn met een hard schot in de korte hoek te passeren voor de 3-0 eindstand. Dit betekende het derde doelpunt en de hattrick voor Wesley Vlierhuis die hiermee zijn totaal op zeven treffers heeft gebracht.

Eindconclusie

Een bitterzure en zeer teleurstellende 3-0 nederlaag voor sc Emmeloord waar slechts vijf spelers een voldoende haalden, maar de overige ernstig tekort schoten. Er staan nu een paar cruciale wedstrijden op het programma waar sc Emmeloord de punten zal moeten pakken om uit de gevarenzone te komen. De polderboys zijn naar de tiende plek afgezakt in de tweede klasse en zullen nu uit een ander vaatje moeten tappen om te overleven. Het team zal de komende weken de rust moeten zien te bewaren en met een goede sfeer proberen het plezier en het zelfvertrouwen weer terug te krijgen. De verdedigers Wouter Spit, Remco Jonkman, Wouter van der Velden en middenvelder Mart Matthijssen namen het team op sleeptouw , maar konden het onheil niet voorkomen. Het team mag zijn doelman Ruben Doorn bedanken die met enkele fraaie reddingen de schade beperkt wist te houden. De beide backs Wouter van der Velden en Remco Jonkman verdienen een groot compliment voor hun strijd en inzet.

Volgende week speelt sc Emmeloord een thuiswedstrijd tegen koploper VKW Westerbork. Aanvang is 14:00 uur op De Ervenbos.

Alle uitslagen van de tweede klasse L:
vv Lemelerveld – sc Emmeloord  3 – 0
VKW Westerbork  –  Germanicus Coevorden 3 – 0
sc Stadskanaal  –  vv Heerde  0 – 2
vv Ruinerwold  –  vv Zuidwolde  3 – 0
sc Dedemsvaart  –  vv Beilen  1 – 4
vv Raptim Coevorden  –  sv Olyphia  0 – 0
sc Erica – vv Valthermond  AFG.

Reageren