SC Emmeloord verliest met 9 man bij SV Olyphia

Geplaatst: door
sv Olyphia - sc Emmeloord 5 - 0

NOORDWOLDE – Een bedroevend, onthutsend en machteloos sc Emmeloord is de weg helemaal kwijt en gaat in Noordwolde kansloos met 5-0 onderuit bij sv Olyphia. Tot aan de 35e minuut was er weinig aan de hand en ging deze wedstrijd met kansjes over en weer gelijk op, maar toen de polderboys binnen drie minuten twee tegendoelpunten om de oren kregen brak er mentaal iets, wilde er niets meer lukken en zakte het radeloze team als een kaartenhuis ineen. Tot overmaat van ramp kreeg aanvoerder Harm van Wieren vlak na rust een rode kaart en zakte het machteloze team steeds verder weg in het Friese drijfzand. In de slotfase kreeg ook verdediger Remco Jonkman na een harde charge een rode kaart voorgeschoteld waardoor de aangeslagen Emmeloorders het duel met negen spelers zouden eindigen. Door deze onthutsende 5-0 nederlaag zijn de polderboys naar de 11e plek afgezakt en komt het degradatiespook steeds dichterbij.

door Klaas Huisman

In een veelbelovende beginfase kreeg sc Emmeloord in de derde minuut een grote kans om op voorsprong te komen. Na een snelle actie tussen Bastian Tabak en Wouter Spit werd bij de eerste paal Rik Beekman gevonden, maar met een uitstekende reflex bracht Olyphia doelman Leon Knol fraai redding. De Emmeloorders kregen in deze fase drie corners te nemen en probeerden een snelle voorsprong te forceren. Beide teams toonden een flinke dosis strijd en inzet waarbij de Friesen net iets feller en scherper voor de dag kwamen. De Emmeloorders hadden in de beginfase een optisch veldoverwicht, maar hadden bij balverlies problemen in de omschakeling. De polderboys probeerden het intiatief naar zich toe te trekken, maar moesten bij balverlies constant oppassen voor de gevaarlijke uitbraken van sv Olyphia.

Gelijkopgaande beginfase

Tot aan de 35e minuut kabbelde deze wedstrijd rustig voort en verschenen ook de Olyphiers drie keer dreigend  voor het Emmeloordse doel. Bij afstandsschoten van Tim Bethlehem, Rene de Nekker en Twan Wiegman moest Emmeloord doelman Niels Boomsma in actie komen. Een gevaarlijke indraaiende voorzet vanaf de linkerflank schampte bovenkant lat en hiermee kwam sc Emmeloord met de schrik vrij. Aan de andere kant veroorzaakte een vrije trap van Gokhan Pala een scrimmage voor het Friese doel waarbij schoten van Bastian Tabak en Rik Beekman werden geblokt en weggewerkt. De Emmeloorders verstopten zich niet en trokken vol goede moed opportunistisch ten aanval maar hadden voorin het vizier niet op scherp staan. Bij de messcherpe counters van Olyphia was het telkens alle hens aan dek bij sc Emmeloord waarbij een listig schot van Kevin Capello rakelings naast zeilde. Het Emmeloordse team oogde bij elke Friese aanval onrustig en paniekerig en speelde zonder enig zelfvertrouwen.

De achterstand

In de 35e minuut was op de rechterflank Olyphia speler Jakko Veenstra iedereen te snel af en bereikte zijn voorzet de inkomende Tim Bethlehem. Met een bekeken strakke schuiver in de verre hoek scoorde Tim Bethlehem in de 35e minuut de 1-0 voor sv Olyphia. Het team was hier amper van bekomen of in de 38e minuut belandde een hoge dieptebal van Twan Wiegman bij de tweede paal op het hoofd van de volledig vrijstaande Kevin Capello. Met een rake kopbal scoorde Kevin Capello in de 38e minuut de 2-0 voor sv Olyphia. De polderboys oogden nu murf en aangeslagen door deze tweede tegentreffer in drie minuten tijd. Op slag van rust deelde Jakko Veenstra met een listig boogballetje de mokerslag uit door in de 45e minuut de 3-0 ruststand op het scorebord te zetten.

In de rust

Enkele tientallen sc Emmeloord supporters hadden de moeite genomen om naar Friesland af te reizen en keken elkaar nu vertwijfeld en teleurgesteld aan. Dit was een superbelangrijke zes punten wedstrijd, maar dit was niet in het veld te zien. Niemand durfde in de buurt van de kleedkamer te komen waar het gezicht van Trainer Arnold Roossien op onweer stond. Deze superfanatieke en gedreven trainer weet nu ook niet meer hoe hij zijn spelers nog kan raken en moet motiveren.

Rode kaart

De Emmeloorders begonnen fel en fanatiek aan de tweede helft en gingen naarstig op zoek naar een treffer of in de 48e minuut was er een uitbraak van sv Olyphia waarbij aanvoerder Harm van Wieren een overtreding op een doorgebroken speler beging en met een rode kaart moest vertrekken. De overtreding van Harm van Wieren was licht en een rode kaart is iets te zwaar gestraft, maar het overkomt een team die in de hoek zit waar de klappen vallen.

Na deze rode kaart was de wedstrijd gespeeld en zakte het dolende en machteloze Emmeloordse team steeds verder weg in het drijfzand. De thuisploeg kreeg via Ron Bethlehem, Tim Bethelehem en Kevin Capello drie grote kansen om de score op te voeren, maar Emmeloord doelman Niels Boomsma had een paar goede reddingen in huis. In een allerlaatste wanhoopspoging probeerde sc Emmeloord via Mart Matthijssen, Wouter Spit, Emiel de Vries en Bastian Tabak nog eens aan te zetten, maar de polderboys waren onmachtig en voorin niet scherp. In de omschakeling kreeg ook sv Olyphia nog goede mogelijkheden. De Friese aanvallers vergaten om de counters goed uit te spelen en tot twee keer stond doelman Niels Boomsma op de goede plek.

De mokerslag

Na twee fraaie reddingen van doelman Niels Boomsma was er geen houden meer aan en kwam sv Olyphia in de 72e minuut op 4-0. De Friesen kregen een aantal corners te nemen die rommelige gevaarlijke scrimmages veroorzaakten. Uit een indraaiende corner scoorde invaller Ron Bethlehem met een harde rake kopbal de 4-0 voor sv Olyphia. In de 75e minuut deed zijn broer Tim Bethlehem ook een duit in het zakje door met een verwoestende uithaal ook nog de 5-0 op het scorebord te zetten. De Friesen waren nu oppermachtig en heer en meester, maar vergaten de score op te voeren.

Tweede rode kaart

In de 89e minuut kon verdediger Remco Jonkman zijn frustraties niet meer de baas en kon ook hij na een harde charge met een rode kaart inrukken en was de drama helemaal compleet. Het machteloze sc Emmeloord is de weg helemaal kwijt en verliest kansloos met 5-0 in Noordwolde. De Friesen daarentegen zijn van ver gekomen en keurig naar de tiende plek geklommen en lijken de stoelendans om de PD te ontspringen. De spelers en supporters van sc Emmeloord stonden lange tijd teleurgesteld roerloos met doffe ogen voor zich uit te kijken, want gaat dit nog goedkomen?

Volgende week speelt sc Emmeloord een thuiswedstrijd tegen sv Dedemsvaart en zal het anders moeten. Alle alarmbellen staan nu op donkerrood bij sc Emmeloord want het team zit in de vrije val en lijkt straks PD te moeten spelen. Er zal iets moeten gebeuren en veranderen om dit te voorkomen en om sc Emmeloord voor de tweede klasse te kunnen behouden. De voorbeschouwing volgt donderdagavond.

Alle uitslagen van de tweede klasse L

sv Olyphia Noordwolde – sc Emmeloord  5 – 0
sv Dedemsvaart –  sc Erica  4 – 1
vv Zuidwolde – vv Valthermond 0 – 3
Germanicus Coevorden –  vv Heerde 5 – 6
vv Ruinerwold  –  VKW Westerbork  0 – 3
sc Stadskanaal  –  vv Raptim  4 – 1
vv Beilen  –  vv Lemelerveld  3 – 1

Reageren