Scheidsrechter Björn van Dalen trots op samenwerking Asser voetbalclubs

Geplaatst: door

Björn van Dalen, actief als KNVB-scheidsrechter en scheidsrechterscoördinator bij LEO (Loon), is trots op de samenwerking tussen de zes Asser voetbalclubs. “Het is belangrijk dat de clubs de handen ineenslaan en een goede opleiding en begeleiding van scheidsrechters borgen. Op deze wijze winnen scheidsrechters altijd!” (Foto: Helen de Vries)

ASSEN = De Asser voetbalclubsAchilles 1894, ACV, Asser Boys, FC Assen, LEO (Loon) en LTC gaan op het gebied van voetbalarbitrage nauw samenwerken. Woensdagavond zal in het stadhuis van Assen een ‘Samenwerkingsconvenant Voetbalarbitrage’ worden getekend. Het project is een initiatief van de zes clubs, de gemeente Assen, de KNVB en de COVS.

Scheidsrechterscoördinator Björn van Dalen van LEO (Loon) reageert opgetogen over de bundeling van krachten op het gebied van werven, opleiden en begeleiden van clubscheidsrechters. “Op deze wijze winnen scheidsrechters altijd!” De 21-jarige Van Dalen legde bij LEO (Loon), samen met een enthousiaste groep vrijwilligers, de basis voor een deugdelijk scheidsrechtersbeleid. De KNVB waardeerde de club in 2012 met het ARAG-certificaat. Een bewijs dat LEO (Loon) het op alle fronten van de clubarbitrage goed voor elkaar heeft.

Winstpunt

Groot winstpunt van het samenwerkingsconvenant is volgens Björn van Dalen dat alle neuzen nu dezelfde kant op staan. “Het onderwerp van arbitrage is geen ondergeschoven kindje meer, maar wordt serieus genomen en erkend door alle verenigingen. De zes Asser clubs kunnen van elkaar leren en ervaringen kunnen uitgewisseld worden. Het wiel hoeft daarmee niet iedere keer opnieuw uitgevonden te worden.”

Logo

Herkenbaarheid en eenduidigheid is iets wat ook belangrijk gevonden wordt door Arbitrage Assen. “Er is daarom een logo ontworpen dat binnenkort bij iedere vereniging duidelijk zichtbaar opgehangen wordt. Zowel leden als bezoekers zien daarmee dat het onderwerp Arbitrage bij iedere Asser vereniging een belangrijke pijler is, waarover bij de in Assen gevestigde clubs hetzelfde gedacht wordt: bij alle voetbalverenigingen van Assen moet er een veilig klimaat bestaan, waarin spelers, leiders, trainers, supporters en arbitrage op een plezierige manier hun hobby kunnen bedrijven. In de toekomst willen we meer doen met het uitwisselen van verenigingsscheidsrechters, met name bij bijvoorbeeld zogenaamde ‘risicowedstrijden’ of wedstrijden om het kampioenschap.”

BOS-cursus

De samenwerking is op dit moment al in volle gang. “Zo is er op moment een BOS-cursus bij Achilles 1894 gaande, die mede dankzij de samenwerking tot stand is gekomen. Normaal hebben verenigingen moeite met het vinden van voldoende deelnemers voor een cursus en deze kan om die reden vaak niet doorgaan. Door de samenwerking was dit geen issue meer en werd het maximale aantal deelnemers voor de cursus binnen no-time bereikt. Ook oefenwedstrijden voor de cursus worden gemakkelijk georganiseerd door de deelnemende verenigingen. Het onderwerp cursussen is iets wat standaard op de agenda van ‘Arbitrage Assen’ staat. Iedere maand wordt de animo voor een nieuwe cursus geïnventariseerd en bij voldoende animo, kan er vrijwel direct een nieuwe cursus georganiseerd worden”, zegt Björn van Dalen.

KNVB

Namens de KNVB speelde Thijs Rozeboom als adviseur een belangrijke rol bij de totstandkoming van het convenant. ‘Hij leverde tijdens de maandelijkse vergaderingen advies en ondersteuning waar nodig. Vraagstukken kunnen effectiever en sneller opgelost worden, door aanwezigheid van een ervaren KNVB-deskundige. Ook de inbreng van COVS Centraal Drenthe en de gemeente Assen bij het overleg, draagt hier aan bij. De lijnen tussen de verenigingen, KNVB, COVS en gemeente worden korter, men weet elkaar eenvoudiger te vinden.”

Actieve begeleiding

Op zijn 14e jaar begon Björn van Dalen destijds met het fluiten van pupillenwedstrijden voor LEO (Loon). Hij blikt terug: “Het arbitragebeleid bij LEO stond destijds nog in de kinderschoenen; actieve begeleiding en ondersteuning was er nog niet. Samen met acht andere scheidsrechters werden we door het jeugdbestuur benaderd. Ik wilde altijd al iets betekenen voor mijn voetbalvereniging en dat kon ik op deze wijze doen.” Zijn grootste drijfveer op het gebied van arbitrage? “De verantwoordelijkheid nemen om een wedstrijd in goede banen te leiden, wat uiteindelijk bij moet dragen aan meer sportiviteit. Natuurlijk houd ik ook veel te veel van het spelletje en is dat ook een reden om voor arbitrage te kiezen.”

Talentvol KNVB-scheidsrechter

Björn van Dalen is actief als jeugdtrainer en leider van de B-junioren van LEO Loon én talentvol KNVB-scheidsrechter. ‘Bij deze beide rollen is het hebben van zowel actief als passief leiderschap een vereiste. Daarnaast is de omgang met spelers overeenkomstig: in beide rollen hanteer je zo je eigen grenzen en probeer je die helder te maken voor de spelers.” Hij kan genieten van zijn rol als scheidsrechter, maar ook genieten van al die enthousiaste verenigingsscheidsrechters. “Ik hoop van harte dat het convenant een bijdrage levert aan de werving, opleiding en begeleiding van scheidsrechters.”

Doorzettingsvermogen

Björn van Dalen is zelf een exponent uit de succesvolle scheidsrechtersopleiding van LEO (Loon). Sinds 2012 is hij actief als KNVB-scheidsrechter. ”Doorzettingsvermogen en vastberadenheid zijn essentieel’, noemt hij in één adem als kenwaarden. Net als iedere voetballer of trainer moet je volgens de beloftevolle leidsman ook als arbiter tegenslagen en een periode van minder goede vorm moeten kunnen verwerken. “Op het mentale aspect mag het niet misgaan.” Bij de arbitrage draait alles volgens hem om beslissen en dat in een split second. Hij noemt het onvermijdelijk dat er in een wedstrijd door de arbiter fouten worden gemaakt, “maar zolang je er echt alles aan hebt gedaan, moet je dat accepteren”, zegt Björn, die aan het Windesheim in Zwolle de Lerarenopleiding Voortgezet Onderwijs (LVO) Nederlands volgt.

Hou het vooral simpel

Durven uit te komen voor wat je waarneemt en hou het vooral simpel. Met die insteek stapt Björn wekelijks het veld op. Scheidsrechter zijn is volgens hem veel meer dan louter beschikken over een goede conditie en spelregelkennis. “Het op juiste wijze en met respect communiceren met spelers, emoties onder controle kunnen houden en inlevingsvermogen worden in het hedendaagse voetbal steeds belangrijker. En niet te vergeten: geconcentreerd blijven tot het einde.’ Het ‘vak’ van scheidsrechter levert de arbiter uit Assen veel moois op. ‘Je doet ervaring op met verschillende groepen mensen.”

Reageren