Sinterklaas: ‘De KNVB heeft het weer bont gemaakt’

Geplaatst: door
Interview

,,Een interview op twee-nul-punt-nl? Als kindervriend heb ik het vandaag hartstikke druk, dat zal iedereen snappen. Aan de andere kant ben ik de beroerdste niet, maar met mij sta je direct met 2-0 achter. Wat is je eerste vraag, jongeman? FC Groningen. Daar ging het tot voor kort niet best mee. Dat was zelfs tot mijn afgelegen bastion in Spanje doorgedrongen. Veel mensen hebben het gehad met coach Faber, maar is een trainer niet zo goed als zijn materiaal.

Vorige week las ik een leuk gedicht over Faber. Eén of andere Herman van de krant. Jammer genoeg geen Sinterklaasgedicht. Die jongens van Groningen moeten gewoon meer doelpunten maken, achterin de boel dicht houden en minder ruzie maken. Ze moeten zich professioneel gedragen, heb ik toch mooi gezegd. Dan komt de hut van die baas ook wel vol. Nijland? Als u dat zegt.
Harkemase Boys. Ah, leven in de brouwerij in de Friese Wouden. Heet die trainer niet Herder? Gaat-ie weg. Weet-ie dat zeker? Dan moet er een goede sollicitatiebrief komen. U vermoedt dat Herder iets achter de hand heeft. Wat bent u achterdochtig, zeg.
Djababoe? Zegt me niets. Die is gestopt omdat hij voorrang geeft aan zijn gezin en zijn studie. Wat is daar mis mee? Verstandige jongen.

Hollands meisje

Nee, de voetballerij is niet mijn wereld. Ben meer een gulle gever. Damesvoetbal? Dat vind ik nou wel leuk. In Spanje, ik bedoel Catalonië, woont ook zo’n Hollands meisje. Ze praat met een zachte ‘g’, maar schijnt heel goed te zijn. Martens? Zou best kunnen. Haar vriendin heet Vivianne, dat weet ik wel. Komt uit het land van Bartje. Wat mij betreft gaan die voetbalsters meer verdienen, dat is toch ook een vorm van emancipatie. Die sponsors en tv-bazen zullen dat toch wel snappen. Die magere 0-0 tegen Ierland moeten we snel vergeten.
By the way, reageert die meneer Ekster nog steeds op al dat voetbalnieuws. Lijkt me iemand die vroeger op school goed zijn best heeft gedaan. Wel jammer dat hij zich verstopt. Geen idee waar ik hem kan vinden, maar ik doe mijn best hem op te sporen.

De zak van de Sint

Voor mijn beruchte zak weet ik wel wat kandidaten. Het liefst zou ik de hele KNVB erin stoppen, want wat hebben ze het daar in Zeist weer bont gemaakt. Help mij eens met wat voorbeelden? Dat gehannes met de bondscoach en de directeur van het betaalde voetbal en dat gedoe met die belofteteams. Verder heeft de KNVB bedacht bij de jongste jeugd geen scheidsrechters meer in te zetten. Volgens mij moeten jonge kinderen leren gezag te accepteren, of is dat ouderwets? Ook willen ze bij die pupillen straks geen standen meer bijhouden, merkwaardig.
Ik lees dat DVS’33 boos is. Die club uit Ermelo heeft verloren van Jong FC Twente. Tegen eenvoudige amateurs liet die club allemaal profs meedoen. Is niet eerlijk. Daarom vind ik dat die amateurbaas, Jan Dirk van der Zee, moet oppassen. Blijft de piramide ongewijzigd, dan komt hij de volgende keer aan de beurt.

Verbeek en Derksen

Maar ook met die Verbeek zou ik graag eens een hartig woordje wisselen. Eerst die vriendelijke meneer Hake uit Erica van de bok duwen, maar dan doodleuk 0 uit 3 scoren. Dat was met mij en mijn ijverige knechten ook wel gelukt. Des te minder punten, des te meer analyses op tv. Dat lijkt zijn motto.
Meer tijd heb ik niet, al zou ik Derksen bijna vergeten. Snorremans neemt iedereen de maat. Maar voor juffrouw Simons zou de bluesman uit Grolloo wel wat aardiger mogen zijn. Dat vind ik zo’n enige dame.’’

Wessel Aslander

Reacties (51)

 1. ekster zegt

  Ha die Berend, leuk dat je ook even reageert.
  Klopt dat ik graag en vaak reageer waar het de voetbalpiramide betreft.
  Enerzijds omdat het onderwerp me erg interesseert, anderzijds omdat ik vind dat er veel onzin over wordt geventileerd en dat de KNVB in dat dossier grove fouten heeft gemaakt.
  En nog te vaak hoor ik mensen roepen dat het " een stap terug " zou zijn wanneer die fouten, beloftenteams in de piramide en het invoeren van een tweede divisie met idiote aanvangstijden en een za-zo mix., worden hersteld

  Interessant en nieuw voor mij die geruchten die jij noemt.
  Tot dusverre hoorde ik van zaterdaghaters vooral de mening dat zaterdagverenigingen verplicht op zondag moeten voetballen en dat clubs die dat weigerden maar verbannen moesten worden naar een aparte eigen zaterdagcompetitie, liefst los van de KNVB.

  Maar nu heb jij het over een afscheiding van de zondagverenigingen.
  Wat jij allemaal noemt lijkt me niet te gaan gebeuren.

  Overigens blijf ik van mening dat wanneer die 8 punten die ik in 1 van de eerste reacties noemde, worden gerealiseerd, de piramide er al een heel stuk beter uit zou zien.

 2. ekster zegt

  Overigens kan ik me in de tweet van Jack van Gelder, vooraanstaand lid van zondag tweede divisionist AFC, heel goed vinden :
  " Gewoon terug naar oude situatie. Zaterdag en zondag gescheiden houden. Zaterdagverenigingen klagen terecht over de weinige supporters die met de zondagclubs meekomen en zondagverenigingen willen gewoon op zondag spelen. Belofteteams weer in eigen competitie. Klaar is kees ".

 3. ekster zegt

  Een beetje tegenwicht bieden aan al die zondagmensen bij de KNVB , inclusief amateuropperhoofd Jan Dirk van de Zee, zou inderdaad geen kwaad kunnen.
  En dan kunnen we de man ook nog eens duidelijk maken dat hij voorzitter is van de amateurs en dat hij niet alleen maar op moet komen voor de belangen van de BVO's.
  Bovendien zou ik graag meehelpen de KNVB-blunders en vergissingen bij de invoering van de voetbalpiramide alsnog terug te draaien.
  Zoals de instroom van de beloften, het sneaky erdoor drukken van allemaal zaken die de amateurs niet willen, promotie naar de JL op basis van vrijwilligheid, weg met de tweede divisie met zijn idiote aanvangstijden en za-zo mix en gewoon scheiding za-zo voetbal, zoals het altijd was tot ieders tevredenheid.

 4. berend kwakman zegt

  ’t Ja, dit lijkt wel een beetje humor van Ekster of niet dan. Maar nu even de feiten Ekster. In Zeist zitten op diverse cruciale plekken lieden met een zaterdagvoetbal achtergrond. Toevallig beschik ik over die kennis. Binnenkort ben ik weer in de Zeister bossen en zal ik kijken of er geschikt plekje voor je is. Ik zie er trouwens nooit Eksters…………
  Even in het kort de historie van deze discussie. Dat was de besluitvorming. Een ledenraad lid uit naar ik meen Dronten en lid van…. , jawel trok op een bepaald moment de grote broek aan en vond na veel getwijfel de tijd rijp om met een donderspeech de leden te overtuigen om maar in het diepe van de voorgestelde (en door jou en velen met jou verguisde ) piramide te springen.
  Eerder met de onderzoeken van de topklassen waren het ook de grote zaterdagclubs en een paar grote zondagclubs die een nieuwe klasse wensten. Die hoofdklassen waren ze op uitgekeken. Vele zaterdag en zondag hoofdklassers wilden de situatie van toen best handhaven. Maar men liet zich ringeloren door het bureau Hypercube. Dat werd de topklasse mede op verzoek van de coöp. 1e divisie. Die moesten nog wat contractspelers onderbrengen en toen al kwam het licentie idee ook op de proppen op voorspraak van de VVCS. Toen afgewenteld door de amateursectie.
  Vaak is op de bijeenkomsten gevraagd om de opdracht van de FIFA voor doorstroming tussen BV en AV. Die is nooit geleverd. Blijkt dus nu niets van waar en overigens wat een onzin. Als bekend zijn er in het verleden genoeg zondag clubs die de stap wel hebben kunnen maken.
  Dat Hypercube is in mijn ogen de kwade genius waar diverse KNVB-bestuurders en managers, maar ook clubbestuurders zich met mooie verhalen hebben laten bedotten.
  Meer inkomsten door toeschouwers en tv gelden etc.
  Is toen al door realistisch ingestelde bestuurders in twijfel getrokken. Tv-voetbal op eerste de zondagen en nu ook op de zaterdagen is een oorzaak voor terugloop, maar ook de andere invulling van schaarse vrijetijd voor veel voetballiefhebbers.
  En of het nu weekend voetbal heet of het wordt weer volledig gescheiden maakt mij niet uit.
  Ik weet wel dat mijn favoriete club ooit bij Hypercube aangaf “er hoeft niets veranderd te worden in de competitie opzet, maar als het dan toch moet (en dan zal ook de 1e divisie meewerken, want die hadden en hebben een probleem):
  Eredivisie, 2x 1e divisie N/Z onafhankelijk en gemengd zat/zon,4 x hoofdklassen: 2x zat en 2x zon n/z of gemengd regionaal NOWZ, daaronder de districten.
  Dat werd pas in een later stadium behandeld op verzoek van de clubs. Hypercube had het even buiten het onderzoek gelaten. Manipulatie? Maar het spel was al gespeeld.
  En wat ik wel weet is dat de keuzes vooral gesteund werden door clubs die zich allemaal te goed achten voor de hoofdklassen. Vooral kapitaalkrachtige clubs en juist die zitten voornamelijk in de zaterdagtak……. Oorzaak? Te veel denken aan de eigen belangen en niet als bestuurder over de eigen grenzen heen kunnen kijken. En daar lijkt het ook een beetje op met Ekster, gelet op zijn reactie..
  Maar dat wisten we al natuurlijk. Geeft dus niet
  Maar kennelijk doemt een dergelijke hierboven genoemde vorm wel weer op aan de horizon.
  Tot slot zijn er 271 van de rond 1000 verenigingen in het zaterdagvoetbal die het convenant met de bepaling “nooit op zondag “hebben getekend. Hoe daar mee om te gaan?
  Die kunnen toch verplicht worden UIT op zondag te spelen als het weekend voetbal wordt?
  Kortom, ook voor mij had het bij 6 hoofdklassers mogen blijven, maar ik denk niet dat het dat weer wordt. Want krijgen we dan niet een versterkt degradatie en daar zijn dan de lager spelende clubs weer tegen…………… En die waren destijds toch mooi verlijdt door de KNVB bestuurders om voor de piramide te stemmen met een zogenaamde versterkte promotie.
  Ik stop er maar even mee.
  Kopderveur, zucht maar even

 5. Kopderveur zegt

  Complimenten, kwakman, met het delen van de harde feiten met ons, simpele liefhebbers van het amateurvoetbal.
  En diep zuchten doe ik alleen maar als me dezelfde, reeds inmiddels ontelbare malen herhaalde mening door dezelfde figuur onder ogen komt.
  Het tot meest irritante woord 1917 is"genderneutraal" verkozen.
  Voor mij is het"ekster".

  • ekster zegt

   Geen moeite mee kopderveur.
   Overigens, ik heb het meermalen hier gezegd, niemand die jou verplicht om wat dan ook te lezen.
   Het is mij bekend dat er velen zijn die niet graag mijn argumenten lezen en niets liever zouden willen dan dat ze niet konden worden gelezen.
   Ik waardeer mensen als esserberg ( en de laatste dagen ook berend kwakman ) die met argumenten komen en die niet bij gebrek aan argumenten met achterlijke reacties , scheldwoorden en insinuaties komen of met een gemakkelijke zucht slechts gebakken lucht produceren.

 6. ekster zegt

  Berend, je bent in Zeist nog nooit eksters tegengekomen.
  Dan wordt het dus helemaal hoog tijd dat ik daar kan aanschuiven. 🙂
  De kwalijke rol van hypercube is mij bekend. We moeten niet vergeten dat dit bureau met alle graagte door de KNVB is binnengehaald en omarmd.
  De rol van van Oostveen bij de doorstroom-leugen heb ik ook meermalen genoemd.
  Bij de stemming over de piramide waren de amateurs zeer slecht ( zo bleek vooral ook later ) en onevenredig vertegenwoordigd .
  Hoewel het voor mij niet had gehoeven, snap ik dat de grote , sterke clubs zowel op zo als op za een topklasse boven de hoofdklassen wilden.
  De verschillen tussen de beste en zwakste hoofdklassers was nl. vrij groot.
  De ellende begon met de piramide, met de beloften erbij en met de za-zo mix. Ik heb begrepen dat geen za club erg enthousiast was over dat idee, maar uit een enquête na 1 jaar blijkt zeker dat geen enkele za topclub tevreden is/was over die 2e divisie.

  van der Zee c.s. verdedigden anderhalf jaar geleden zeer de ontstane situatie, die vooral negatief bleek uit te pakken voor de zaterdagclubs, minder toeschouwers, minder inkomsten, minder interessante tegenstanders.
  En daarbij, de eerste maatregel die direct grotendeels ongedaan werd gemaakt was die van de verplichte contractspelers . En juist daar liepen de m.n. de zondagclubs tegen te hoop. Ook daaraan zie je uit welke hoek de wind in Zeist waait.

  Dat ik tegen gemixte competities ben en waarom dat is, heb ik al meermalen hier verteld. Ook heb ik meermalen gezegd hoe de piramide verbeterd kan worden. ( Zie mijn eerste reacties.

  Jij begint ook weel erover dat zaterdagverenigingen maar verplicht op zondag moeten voetballen en je rekent je al rijk door te denken dat 1000 – 271 = 729 daar geen problemen mee zouden hebben.
  Er zijn vele clubs die geen lid zijn van de BAV en/of die niet dat convenant hebben ondertekend die beslist niet op zondag gaan voetballen ( bv ook omdat het in de statuten staat )
  oa Zondagverenigingen die ook een standaardteam op zaterdag hebben ( bijna alle zo. 2e en 3e divisionisten ) zullen er minder moeite mee hebben

 7. berend kwakman zegt

  Het is maar net uit welk perspectief je dus wilt kijken. Je wilt als grote clubs verandering en dan heb je in de voortschrijdende discussie gekregen wat je nu net niet wilt.
  Maar ze waren het er op een bepaalt moment allemaal mee eens. Slechts 5 ledenraad vertegenwoordigers stemden destijds tegen. Toevallig ken ik er een paar van en dat ook nog eens mensen met een zondag achtergrond.
  Maar die boven bedoelde bulderbak uit Flevoland was van een zaterdagclub voorzitter geweest.

  En dan de invloed van zondagclubs? Inderdaad waren die tegen de licentie eis van verplichte contractspelers. Net zo principieel als zaterdagclubs niet op zondag willen spelen.
  De KNVB kwam in het nauw, want juridisch was allang bekend dat die eis niet houdbaar zou zijn.
  Alle andere eisen mogen wat mij betreft blijven bestaan.

  Maar wat wel wat meer nadruk mag krijgen is de transparantie van geldstromen.

  Dan het convenant. Dat is destijds aan alle zaterdagclubs, wel of niet lid, gevraagd. juist om die duidelijkheid te krijgen.
  Voor mij hoeven ze ook niet, maar het verschuilen achter principes is zo makkelijk.
  Altijd moeten zondagclubs zich maar aanpassen. Al jaren zo in het bekervoetbal.

  Maar hier zie je de veel geroemde hypocratie bij veel van die zaterdagclubs. Zo principieel als wat, maar bv. wel een leger aan atheïsten voor geld aantrekken.

  En dan ben ik bij een eerdere reactie van mijn hand.
  Gewoon alles scheiden

  • ekster zegt

   Bij de stemming waren er 30 vertegenwoordigers van BVO's en 30 van de amateurs.
   Als je kijkt naar het aantal verenigingen is dat al zo scheef als wat.
   Verder zaten er bij die 30 van de amateurs ook veel van 5e, 4e, 3e, 2e en 1e klassers die niets gingen merken van de veranderingen.
   De hoger spelende amateurclubs , die het vooral aan ging ,waren zeer slecht vertegenwoordigd.
   Dat verklaart mede waarom die piramide-plannen erdoor kwamen en waarom men terug naar de tekentafel moet.
   Het is trouwens niet voor niets dat van der Zee nu wel gesprekken regelt met de hogere amateurclubs.

   Waarom zouden niet-gelovigen geen lid mogen zijn van een zaterdagvereniging ?
   Bij mijn weten is gelovig zijn nooit als eis gesteld door zaterdagclubs.
   Het lijkt me dat leden wel ervan op de hoogte moeten zijn dat een club niet op zondag speelt en natuurlijk wordt verwacht dat men de geldende normen en waarden respecteert.
   Vergeet niet dat er ook veel zaterdagverenigingen ooit zijn opgericht om iedereen in het dorp of de buurt de mogelijkheid te geven om te voetballen ,daarbij heb je zowel principiële als niet- principiële zaterdagvoetballers.
   Die laatsten snappen wel waarom de club niet op zondag speelt en hebben daar iha ook geen moeite mee.
   Trouwens , het is een misverstand te denken dat alle principiële zaterdagvoetballers ook gelovig zijn.

   En overigens kunnen via een ledenvergadering zaken eventueel aangepast worden en iedereen is ook vrij om zijn of haar club te kiezen.

   Ik hoor vaak het argument dat de zondagclubs zich steeds maar moeten aanpassen.
   Dat is feitelijk onjuist. Immers de zaterdagclubs moesten zich ook aanpassen naar de idiote niet-gewenste aanvangstijd van 18.00 uur
   Maar er wordt ook vergeten dat die roep om te mixen vrijwel uitsluitend vanuit de zondaghoek komt en dat de zaterdagclubs daar niet op zitten te wachten.
   Tsja en ook bij bekervoetbal gaan zaterdagclubs niet op zondag spelen.

   En als de KNVB dat wel zou eisen, zou je ongetwijfeld ook 2 aparte bekertoernooien krijgen, wat op zich ook weer geen ramp zou zijn. Dan zouden we in Noord na 8 jaar ook weer eens een zondag-bekerkampioen krijgen 🙂

   Conclusie: inderdaad terug naar de toestand van 2 jaar terug
   Weg met de 2e divisie ( in zijn huidige vorm) en geen mix-klassen za-zo.

 8. berend kwakman zegt

  Nou laat me niet lachen. Er waren tijden tot begin 70 er jaren dat je niet welkom was bij de c verenigingen.
  inderdaad moet iedereen het tegenwoordig zelf weten, maar de eis is destijds natuurlijk uit eigen belang gewoon vervallen.
  Er zijn gelukkig steeds meer atheïsten. Maar die Fienen vinden dat vast niet fijn.

  Het ging uiteindelijk in de ledenraad mis, maar daarvoor zijn vele gesprekken met de belangen clubs van de top geweest en daarin waren met name de grotere zaterdag clubs vooral voorstander van de 2e divisie.
  En nu zijn die beloften vaak even sterker. Dat is lullig.
  Ondanks dat je meer uit geeft aan je selectie word je weggespeeld door een paar "snotapen".

  Ik denk ook dat hier ook een rol speelt stad en dorp. Ik weet het wel zeker.
  Stad is zoveel anders te doen en ook daar zijn natuurlijk vaak ook de echte topclubs. eredivisie en zo.

  • ekster zegt

   Was dat in de tijd dat er bij vele elitaire zondagclubs in Nederland nog een ballotagecommissie was die bepaalde of je wel of niet lid mocht worden ? 🙂
   Bij de zaterdagclubs die ik ken is altijd iedereen welkom geweest, zolang die maar de normen en waarden respecteert. Maar dat zal bij BQ niet anders zijn…

   Met alle respect, wat betreft de beloften praat je een beetje onzin.
   Vorig seizoen stak in de tweede divisie AZ er bovenuit.
   Eigenlijk niet meer dan logisch als je ziet hoe vaak ze trainen , hoe vaak er 1e selectiespelers meedoen en hoe dik die spelers betaald krijgen.
   Bovendien was niemand er rouwig om dat AZ verplicht mocht promoveren naar de JL.
   Verder degradeerden !! Vitesse , dat zo'n 60 spelers inzette, en Twente , terwijl jong Sparte ook geen rol van betekenis speelde.
   En op dit moment staat jong Sparta op een degradatieplaats.
   Ook in de derde divisie za zag ik vorig seizoen niets van dat wegspelen. De jong teams deden zelfs bij lange na niet mee om promotie.

   Overigens zijn op dit moment in de tweede divisie de bovenste 6 allemaal zaterdagverenigingen en de onderste 6 allemaal zondagclubs

 9. frederik9 zegt

  In de ledenraad stemmen de 30 bvo leden unaniem en van de 30 amateurleden behoeft er maar eentje -die ook supporter is van een bvo- met de profs mee te stemmen en zo kwam de pyramide etc.er door. Zoals Ekster zegt, de hoog spelende amateurs zijn nauwelijks in die ledenraad vertegenwoordigd. Overigens waren het toch altijd HSC'21, De Treffers, VVSB, etc. en –eerder- Elinkwijk en De Baronie die jarenlang hebben geroepen om een gemengde kompetitie met de zaterdagtoppers en niet andersom. Duidelijk waar de problemen liggen; dan maar – zoals hierboven omschreven – weer terug naar de oude situatie.

  • ekster zegt

   @frederik9
   Wat je zegt klopt helemaal.
   Tot aan de jaren '90 zag het zondagvoetbal het zaterdagvoetbal niet staan en werd het door velen zelfs domweg met de nek aangekeken.
   Tot aan 1996 waren er op zaterdag ook geen hoofdklassen terwijl die er op zondag toen als zo'n 20 a 25 jaar waren.
   Nu de laatste jaren het zaterdagvoetbal het zondagvoetbal in veel opzichten is voorbijgestreefd hoor je steeds sterker de roep dat er maar gemixt moet worden ( en vaak erbij dat zaterdagverenigingen ook maar op zondag moeten gaan voetballen )
   Dus in feite wil men dat het zaterdagvoetbal maar moet inleveren om de problemen van het zondagvoetbal op te lossen.
   Oplossing: zie de 8 punten uit 1 van mijn eerste reacties.

Reageren