Spelbegeleiders COVS HZO Drenthe actief in het stadion

Geplaatst: door

EMMEN – Dinsdag vond in het stadion van FC Emmen een KNVB-bijeenkomst plaats over de veranderingen in het jeugdvoetbal.

Ab van de Velde van de KNVB leidde deze voetbaltechnische kennisbijeenkomst met een praktijkgedeelte. De opkomst van voetbalverenigingen uit de regio was met bijna 100 belangstellenden goed. Het pupillenvoetbal in Nederland gaat veranderen. Vanaf het seizoen 2017-2018 gaan e-pupillen O8 en O9 6 tegen 6 spelen.

Scheidsrechters worden spelbegeleiders

Leden van de COVS HZO Drenthe, Ab Jagersma en Theo Hein traden op als spelbegeleider. De spelbegeleiders begeleiden het spel en laten de kinderen zoveel mogelijk spelen maar grijpen in waar nodig. Er wordt gespeeld volgens de nieuwe spelregels. De basispositie van de spelbegeleider is langs het veld en beweegt mee met het spel. In de praktijk moet je als spelbegeleider wel inschuiven in het veld. Vanaf de zijlijn kun je anders niet alles waarnemen. Het spelplezier staat voorop en daarom wordt er ook soepel mee omgegaan als de bal net wel/niet over de lijn is gegaan. Doorspelen is belangrijk om het tempo in het spel te houden. Spelertjes mogen de bal indribbelen. Hierdoor gaat het tempo enorm omhoog. Na 10 minuten spelen in de 1e en 2e helft is er een time-0ut. De trainer/coach spreekt de pupillen op een positieve manier toe. Tijdens de wedstrijden waren er geen overtredingen. De spelbegeleiders hebben een actieve rol in het uitleggen van de nieuwe spelregels over het indribbelen van de bal door de spelertjes en een aantal wijzigingen voor de keeper.

Jagersma en Hein waren vooraf sceptisch over de voorgenomen wijzigingen. Maar na het fluiten van de wedstrijden die werden gespeeld door de pupillen van Raptim, Emmen, DZOH en KZC waren beide spelbegeleiders als een blad aan een boom omgedraaid. Het spel is veel sneller geworden en door de nieuwe regels komen de kinderen komen vaker aan de bal. Het veld is kleiner (42,5 bij 30) en het spel is intensiever. Jagersma: “De kinderen hebben plezier en daar gaat het om”.

Reageren