Staphorst zal aan de bak moeten op Urk

Geplaatst: door

STAPHORST – Wedstrijdronde nummer drie staat Staphorst de uitwedstrijd tegen Urk te wachten. En een ieder die een beetje  op de hoogte is in het amateurvoetbal weet dan ook dat dit niet zomaar even kan worden afgedaan als tussendoortje, integendeel zou ik haast zeggen. Op eigen veld zijn de Urkers voor iedere tegenstander een taaie opponent. Staphorst zal een goede dag moeten hebben om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. Bij zowel Staphorst als de gastheren van zaterdag is Urker Lucas Hoekman succesvol geweest! Staphorst promoveerde onder de gedreven Hoekman naar de hoofdklasse, terwijl Urk onder zijn leiding vorig seizoen uitstekend presteerde en vriend als vijand verraste met attractief en verzorgd spel! Nadat bekend werd dat het dienstverband van  Hoekman slechts één seizoen zou duren en hierdoor terecht menig wenkbrauw werd opgetrokken, kwam de klad erin en wist Urk het spelen van de nacompetitie ternauwernood te voorkomen.

Op 29 juli 1940 vond de officiële oprichting plaats van de “ Sportvereniging Urk “. De club ontstond uit het samengaan van de voetbalverenigingen, USV (opgericht 16 september 1932) en SGO ( opgericht 1 maart 1933).  In de beginjaren speelde Urk op wisselende locaties. Op 31 augustus 1957 werd het Wilhelmina Sportpark in gebruik genomen. Hier werd op 16 april 1983 de laatste wedstrijd gespeeld. Vanaf 1983 is Sportpark De Vormt de thuisbasis van de vereniging. In 1990 promoveerde Urk naar het hoogste zaterdag amateurniveau. Na een aantal gewenningsjaren moest de club zelfs aan het einde van het seizoen 1992 – 1993 tegen Heerenveense Boys in een promotie – degradatiewedstrijd het vege lijf zien te redden. Urk werd in het seizoen 1995 – 1996 voor het eerst kampioen van de hoogste klasse in het zaterdagvoetbal. In de strijd om de algehele zaterdagtitel moest Urk het afleggen tegen SVV Scheveningen. In de drie daaropvolgende seizoenen legde de club respectievelijk beslag op een tweede, derde en weer een tweede plaats, om het seizoen 1999 – 2000 wederom beslag te leggen op de titel. Urk haalde een record aantal punten van 65 en wist 85 keer het vijandelijke net te vinden. In de strijd om de zaterdagtitel moest Urk in de allerlaatste wedstrijd de eer laten aan v.v. Katwijk. De daaropvolgende seizoenen moest Urk langzamerhand wat terrein prijsgeven op de top van het zaterdagvoetbal, om tenslotte te degraderen naar de Eerste klasse. De bewuste keus om specifiek te kiezen voor eigen jeugd en niet over te gaan tot betaling van spelers was mede de oorzaak van het stapje terug. In het seizoen 2010 – 2011 werd Urk kampioen in de eerste klasse, waardoor ze terugkeerden in de hoofdklasse. Het was niet van lange duur, want na één seizoen keerde Urk weer terug naar de Eerste klasse. Middels het kampioenschap in 2013 – 2014 keerde Urk weer terug in de hoofdklasse.

Legendarische oud – spelers

Urk heeft in het verleden diverse spelers van een groot kaliber voortgebracht. We willen er dan ook een aantal ( en wellicht vergeten we er een paar ) voor het voetlicht plaatsen. Wat te denken van de formidabele Jan de Vries, alias de Reus. Of Fokke Baarssen, vanwege zijn verwoestende linkerbeen in de volksmond beter bekend als Fokke Loeier. De legendarische Bertus Hoekman, waarvoor iedere verdediger ontzettend veel ontzag had. Verdediger Evert van Veen ( de Koes ) die weliswaar niet groot van postuur was, maar als het moest vrat hij elke tegenstander op. Goalgetter Nico Kroon in zijn tijd eveneens een begrip en nog steeds een groot voetballiefhebber. Als het even kan kom je hem tegen op de velden waar hij menig voetbalwedstrijd bekijkt. De gebroeders Wakker, ook zeer bekend in het amateurvoetbal. Kortom over talent heeft Urk nog nooit te klagen gehad.

Belangstelling van Sparta Rotterdam

Over Klaas Wakker hoorden we onlangs nog een leuke anekdote. Terwijl Klaas Wakker en zijn ploeggenoten eind jaren 90  de ene na de andere zege wisten te behalen en zo een waar slachtveld bij de tegenstanders achterlieten, wakkerde de belangstelling voor deze kanjer aan. Zozeer zelfs dat Sparta Rotterdam een telefoontje richting huize Wakker waagde. De moeder van Klaas, die op dat moment zelf niet aanwezig was, pakte de telefoon op en hoorde het verhaal aan de andere kant van de telefoon aan. Toen Klaas weer terugkwam zei zijn moeder; heb jij soms een nieuwe fiets besteld, er belde zojuist iemand van Sparta. Later bleek dat niet de fietsenfabriek, maar dat de BVO van Sparta Rotterdam had gebeld. Overigens Klaas bleef Urk trouw en liet zich niet overhalen om voor het geld te kiezen.

Alleen met eigen jongens

Dit seizoen wil Urk weer een stapje omhoog maken en de wens is dan ook dat het hoofdklasserschap zo snel mogelijk wordt veilig gesteld. Daarnaast wil men als het even kan een periode pakken. Tot nu toe speelde Urk tegen NSC Nijkerk en SC Genemuiden. Uit deze twee duels wist Urk 1 punt te halen. Zaterdag zullen de gastheren alles in het werk stellen om de eigen aanhang met een tevreden gevoel huiswaarts te laten gaan. Zoals we gewend zijn van Urk zijn ook dit jaar weer een aantal talentvolle spelers vanuit de A junioren doorgeschoven naar de selectie. De 19 – jarige Klaas, zoon van oud – bomber Henri Romkes, het 18 – jarige talent Lukas Schraal en Pieter de Boer, ook nog maar 19 lentes jong,  rammelen inmiddels nadrukkelijk aan de deur en zullen in de toekomst ongetwijfeld van zich laten horen. Urk is dan ook de enige club in de hoofdklasse waar ze niet betalen en met alleen maar eigen jongens uit het dorp spelen. En dat is natuurlijk uniek in het amateurvoetbal!

Business Club Urk voortreffelijk bezig

Onlangs hield Urk een succesvolle veilingavond in De Koningshof. Het uiteindelijke resultaat leverde het fantastische bedrag van bijna 65.000 euro op. De opbrengst overtrof ieders verwachting. Van dit geldbedrag is er door de vrijwilligers, en bedrijven die spontaan hun medewerking verleenden, een splinternieuw LED scherm geplaatst. Daarnaast is de geluidsinstallatie vernieuwd, zijn er 600 nieuwe stoeltjes op de tribune gekomen en is de entree voor de ingang van het veld aangepakt. Kortom er is ontzettend veel werk verricht in de voetballoze periode. We kunnen er niet omheen dat de Business Club Urk (BCU), onder de bezielende leiding van Rein Brands, hier een geweldig aandeel in heeft gehad. Deze ploeg heeft het voortouw genomen om het sportpark een nog betere uitstraling te geven. En eerlijk is eerlijk het is een plaatje geworden!

Staphorst moet niet meegaan in spel van Urk

Als een Urker ergens voor gaat, dan doen ze dat met hart en ziel. Dit geldt voor zowel het maatschappelijke als sportieve vlak. En met dezelfde kenmerkende Urker mentaliteit zal men Staphorst vanaf minuut 1 komende zaterdag gaan bestrijden. Aan de brigade van Jan Vlap de uitdaging om dit voornemen op de juiste wijze tegemoet te treden. Gaat Staphorst mee in het spel van Urk, dan krijgt het een zware middag voor de kiezen. Echter is de ploeg uit de kop van Overijssel volwassen genoeg om het eigen spel te spelen en laat het de kop niet gek maken, dan liggen er zeker mogelijkheden om de punten mee terug te nemen naar Het Noorderslag. In de vorige twee wedstrijden tegen respectievelijk CSV Apeldoorn en Ajax liet Staphorst met regelmaat zien waartoe de ploeg in staat is. Ondanks het goede spel hebben de geelhemden slechts 1 punt weten over te houden. Dit heeft veel, zo niet alles, te maken met het niet benutten van de kansen . Hopelijk heeft Staphorst het vizier zaterdag op scherp staan en proeft het voor de eerste keer dit seizoen het zoet van een overwinning.

Scheidsrechter van dienst is P. Henshuijs Samen met zijn assistenten, die als linker en rechterhand zullen fungeren, zal de arbiter ervoor moeten zorgen dat de wedstrijd, die om 15.00 uur begint, goed gaat verlopen.

Reageren