Tieme Woldman: 600 miljoen

Geplaatst:

Een van mijn voetbalvrienden zit diep in ACV, Drenthe’s hoogst voetballende amateurclub, dus toch maar even geappt of zij nog meegeboden hadden op Neymar. In de Derde divisie helpen immers alle kleine beetjes. De vriend dolt altijd lekker mee en appte terug dat ACV tot 400 miljoen wilde gaan en het daarna verder aan Paris Saint Germain overliet. Vooral om het zinnetje ‘We hadden Neymar een seizoen bij LTC willen stallen om te rijpen’ moest ik lachen. Verder vergaat je het lachen bij Neymars aanstaande transfer, mij tenminste wel, want tussen de 500 en 600 miljoen voor een voetballer betalen is net zo idioot als wat er zich nu allemaal in het Witte Huis afspeelt. En toch ook lullig voor Gareth Bale: eerst ben je het mannetje omdat je als eerste voetballer door de 100 miljoengrens heengaat en nu lijk je ineens bij AH in de bonus geweest te zijn.

Hoeveel goals moet Neymar maken om zichzelf terug te verdienen? Hoeveel assists? In topvoetbal draait alles om geld en dus ook om terugverdienen. Neymar zal toch minimaal 2 hattricks per helft moeten maken opdat PSG een beetje break-even draait. Lijkt mij geen prettige uitdaging. Zelf ben ik voor twee kratten Grolsch van het zesde naar het vijfde getransfereerd en voor onze eerste oefenwedstrijd lag ik daar al een week wakker van: hoe betaal ik mezelf ooit terug als amateur? Dus wat moet zo’n Neymar dan wel niet voelen? Vreselijk voor zo’n jongen om onder zo’n druk te moeten presteren. 60 miljoen salaris per jaar weegt daar natuurlijk nooit tegenop.

Sinds ik getransfereerd ben kan ik dat weten: het vijfde betaalt mij namelijk een tosti per gespeelde wedstrijd en dat schept verwachtingen. Aan doelpunten maken doe ik helaas al jaren niet meer, dus gaf ik in de eerste oefenwedstrijd vijf zuivere assists. Onder de douche rekende ik die om naar twee assists per krat en één assist per tosti, dat lijkt mij redelijk en slaapt een stuk lekkerder. Neymars rekensommetje ziet er een beetje anders uit: iets met heel veel nullen per gemaakte goal en iedere gemiste kans zal zo ongeveer een vrijstaand huis op een A-locatie in het Gooi kosten. Op televisie lijkt Neymar er desondanks rustig en ontspannen onder en dat is maar een van de verschillen tussen hem en mij. Ik was bijvoorbeeld lekker bij LTC gaan voetballen en app naar mijn voetbalvriend: ‘Voor twee tosti’s per wedstrijd mogen jullie mij bij LTC stallen.’ Mijn vriend dolt mee en appt terug dat ze voor Wesley Sneijder kiezen: ‘Neymar had de Derde divisie misschien in één keer aangekund, Sneijder moet eerst nog een jaartje rijpen.’ Maar die kost dan ook geen 600 miljoen.

Tieme Woldman

Reageren