Tieme Woldman: Actie

Geplaatst:

De amateurclubs in de tweede en derde divisie zijn de beloftenteams van profclubs in hun competitie liever kwijt dan rijk. Beloftenteams hebben geen supporters en dat leidt tot zielloze voetbalpotjes waar penningmeesters depressief van worden. Uit een enquête blijkt dat 90 procent van de amateurs de beloften kwijt wil. Mooi, denkt de KNVB bij zo’n enorme meerderheid, dan doen we er toch gewoon nog 8 beloftenteams bij. Zelfs onze politiek durft het niet zo bont te maken en er komt toch een keer een moment, althans dat hoop je, dat de amateurclubs zeggen dat het genoeg is geweest met de waanzin van Zeist en dat zij zich van de KNVB afsplitsen en hun eigen zaken gaan regelen.

Dat zou je denken tenminste, maar de werkelijkheid ligt een beetje anders. Want om de eigen zaken te regelen heb je saamhorigheid en samenwerking nodig en die is, mede dankzij diezelfde KNVB, ver te zoeken. In plaats van samenwerken, werken amateurverenigingen elkaar vaak tegen en dat komt niet in de laatste plaats door de uitgekiende verdeel-en-heers politiek van de KNVB. Er is geen betere manier om mensen en groepen onder de duim te houden dan door ze verschillend te behandelen en tegen elkaar op te zetten. Door de een te bevoordelen boven de ander, ontstaan onderling wantrouwen en vasthouden aan het eigenbelang. Van een gezamenlijke vuist maken is dan geen sprake – men is te druk met onderling gedoe – en degene die de macht heeft, heeft niks te vrezen van zijn kiftende leden en houdt de macht stevig in handen.

Machthebbers spelen dit spel al eeuwen en bij de KNVB beheersen ze dat ook tot in de finesses. De rivaliteit tussen amateurverenigingen die inherent is aan sport, buit Zeist uit door verenigingen tegen elkaar uit te spelen: gerenommeerde verenigingen krijgen hun zaken net iets gemakkelijker voor elkaar dan de klootjesverenigingen, de ene vereniging wordt voor hetzelfde vergrijp net iets zwaarder gestraft dan de ander en voor je het weet schelden wij elkaar uit voor vuile grefo’s en NSB’ers. En als het op stemmen over nieuw beleid aankomt, koestert de KNVB een legertje stemvee dat zich in aanloop naar stemmingen met een natte lunch of een zeteltje in een lullig commissietje laat inpakken en blind met de KNVB meestemt. Gevolg is dat de amateurs verdeeld zijn en geen breed front vormen dat de KNVB dwingt rekening te houden met hun belangen. Hierdoor hebben de KNVB en de profclubs alle ruimte om alles wat de profclubs goed uitkomt door de strot van de amateurs te duwen.

De KNVB en de profclubs hebben er alle belang bij om de huidige situatie in stand te houden, dus verandering zal niet van hen komen. Dat betekent dat wij amateurs het moeten doen. Als wij verbetering willen dan zullen wij de rijen moeten sluiten en moeten samenwerken. Even geen gescheld meer. Maar over onze schaduw en het wantrouwen naar de ander heen springen en gezamenlijk de KNVB over de tafel trekken. Als Zeist niet luistert dan wordt het voelen met een algehele boycot van de beloftenteams of door een eigen competitie te beginnen. Onze bakermat ligt in Engeland, dus niemand zal om een naam als Dutch Amateur Football Association, DAFA, heen kunnen. 90 procent van de amateurs is het Zeister gekonkel zat, wij het voetbalvolk staat massaal op en eendracht maakt nog altijd macht. Het is de hoogste tijd voor actie, en voor één keer mag dat met gestrekt been. Graag zelfs.

Tieme Woldman

Reacties (13)

 1. frederik9 zegt

  Prima geschreven en het is dan ook opmerkelijk dat de amateurs niet een front vormen. V.w.b. de toetreding van. de beloften is het zo dat m.i. de ledenraad van de KNVB beslist – en onder druk van het BV m.b.t. de licentie-eisen, er moet n.l. naar de zieltogende JL worden gepromoveerd- en hierin hebben zowel het AV als het BV elk 30 stemmen. Evenwel zijn de topamateurclubs hierin niet vertegenwoordigd en beslissen de lagere echelons over toetreding van -nog meer- gedrochten en er behoeft maar een stem van de amateurs met het BV mee te stemmen en het BV beslist. Overigens zijn de beloften niet alleen om de lege tribunes niet gewenst; het zijn onderdelen van bvo's en dat heeft niets met amateurverenigingen te maken. Zij behoren in een eigen kompetitie te spelen. Eveneens dat in de 3e divisie zaterdag liefst 5 beloftenteams zijn geplaatst en dit betekent ook dat elke amateuclub liefst een 10-tal oninteressante wedstrijden te wachten staat. En stel dat Jong Vitesse -net als Jong AZ- heer en meester is, dan
  gaat de kompetitieeen al vroeg als van elke vorm van spanning

 2. Sjors zegt

  Wie neemt de KNVB nog serieus? Maar zolang er niet een grote groep machtige amateurclubs het voortouw neemt om de rest van de amateurs mee te nemen naar een eigen op te richten voetbalbond, met voor alle leden samen afgestemde, begrijpelijke regels en afspraken, zullen ze vanuit het ivoren torentje in Zeist hard lachen om het geklaag vanuit de amateurs, het fundament van de voetbalsport in Nederland.

 3. ekster zegt

  Goed verhaal, hoewel ik ook wel graag voorbeelden zou willen lezen in welk opzicht de KNVB amateurclubs tegen elkaar uitspeelt.
  Dat de BVO's bij belangrijke beslissingen ten opzichte van de amateurs veel te veel stemrecht heeft is al meermaals geconstateerd.
  We hebben er onder andere de beloftenteams aan te danken,die bijna alle amateurverenigingen liever vandaag dan morgen weg willen hebben.

  Maar inderdaad, ook de amateurs denken verschillend en hebben veelal verschillende belangen.
  De lager spelende amateurverenigingen, die ook stemrecht hebben, kan het wat minder schelen dat de topamateurs worden opgescheept met beloften en licentie-eisen.
  Zondagverenigingen zijn veel vaker voor gemengde competities dan zaterdagverenigingen, die over het algemeen wel tevreden zijn over hun zaterdagcompetities.
  In de wel gemengde tweede divisie trokken de zaterdagclubs behoorlijk wat minder toeschouwers dan het jaar ervoor in de zaterdag-topklasse.
  Destijds kwam de KNVB met de "deal" de licentie-eisen te versoepelen, maar daar moest tegenover staan dat er weer meer beloftenteams tot de piramide zouden worden toegelaten. ( maart 2017 ).
  Ja, wellicht dat de clubs die weigerden zich aan de contracten-afspraken te houden, veelal afkomstig uit de zondag-derde divisie, hier blij mee waren.
  Maar er zijn veel verenigingen die de contracten-afspraken gewoon nakwamen en voor wie die versoepeling niet per se hoefde, die ook erg ongelukkig zijn met de beloften. Hoezo een deal ?

   • ekster zegt

    Koploper, mooi dat je mijn bijdragen kennelijk allemaal leest.
    Aan je reacties te zien , komen ze jou niet zo goed uit.
    Je kunt het ook gewoon NIET lezen.
    Of kom anders eens met ter zake doende (tegen)argumenten.
    En overigens zijn mijn reacties ook niet primair voor bedoeld voor mensen als jij of bv kopderveur

 4. Kopderveur zegt

  @Ekster
  Zoals al een paar keer eerder opgemerkt: "HERHALIO&VERVELIO"…. maar ach, het is komkommertijd en tel daar een hittegolf bij op en je krijgt dat soort repeterende breuken.

  • ekster zegt

   Zoals al eerder opgemerkt, kopderveur, als je je gebrek aan (tegen)argumenten alleen maar kunt camoufleren met flauwe opmerkingen, kun je beter niks zeggen.
   En als je mijn opmerkingen liever niet leest omdat ze jou niet goed uitkomen, sla je ze toch gewoon over.

 5. esserberg zegt

  De wedstrijden tussen amateurclubs en beloftenteams van BVO's hoeven helemaal niet zielloos te zijn. Sterker nog, het afgelopen seizoen heb ik 3 goed voetballende beloftenteams zien spelen.
  Wellicht bedoelt Tieme dat ze minder toeschouwers meenemen. Ja, dat is waar. Het beloftenteam van De Graafschap kwam bij Be Quick niet eens in het clubhuis. Het sfeertje erom heen is niet heel geweldig.

  Verder nog een vraag aan Tieme: welke clubs zijn de gerenommeerde verenigingen en welke clubs behoren tot de klootjesverenigingen??

  Afsluitend; zolang clubs in een heel laat stadium nog trainers van zusterverenigingen inpikken (vb Spakenburg, John de Wolf) zal er weinig sprake zijn van eensgezindheid.Die zgn DAFA zal dus zeker niet van de grond komen.

 6. frederik9 zegt

  Esserberg,
  Je hebt het al eerder aangekaart dat de beloftenteams goed kunnen spelen, maar daar gaat het niet om. Maar, nogmaals, deze teams zijn onderdeel van een bvo en van een heel andere signatuur dan de amateurverenigingen.
  En horen daar niet thuis, dit nog afgezien van het gegeven dat zij amper publiek trekken -ja van de amateurtegenstander- en al helemaal geen publiek meenemen. De KNVB is, onder druk van het BV, bezig om de charme en de idenditeit van het AV onderuit te halen en daar moeten de amateurs faliekant tegen zijn!

 7. Johnny J zegt

  Deze hele discussie is al jaren geleden in gang gezet door de KNVB.Clubs als Haarlem en Veendam mochten niet met semiprofs gaan werken om zo de loonkosten te verminderen en hun begroting alsnog sluitend te maken.
  Doel van de KNVB was om deze clubs kapot te maken en zo ruimte te creëren voor de beloften teams van de betaald voetbalorganisaties.Toen ze dat gelukt is hebben ze via slinkse wegen geprobeerd hoog in te zetten door een nieuwe pyramide op te zetten en zo de beloften teams in te laten stromen.Daar men wist dat de amateurclubs tegen zouden stribbelen hebben ze verwarring en verdeeldheid gecreëerd.
  De naam beloften teams is letterlijk goed gekozen daar men al lang geleden beloften hebben gemaakt met de betaald voetbal organisaties en nu niet meer terug kunnen.

Reageren