Tieme Woldman: De beste motivatie

Geplaatst:

Na de zoveelste verliespartij van hoofdklasser HZVV uit Hoogeveen afgelopen zaterdag, deze keer ook nog eens in eigen huis, slaat het medelijden met trainer Gert van Duinen toe. Bij mij tenminste wel: ik zie een Gert voor me die aan de ontbijttafel al starend hagelslag in zijn thee strooit, die iedere nacht weer alle boeken van de trainerscursus doorworstelt omdat-ie toch wakker ligt, die door slaapgebrek de naam van zijn vrouw vergeet, die naarstig op telefoonnummers van motivator-gajes als John Troost jaagt, die als niemand het ziet de nachtcrème van zijn vrouw op zijn alsmaar groeiende wallen smeert en die zelfs niet meer zo’n zin heeft in zijn ‘waar kan ik je voor wakker maken’-lievelingskostje.

Want Gert heeft alles geprobeerd om zijn jongens te motiveren. Hij is lief voor ze geweest en heeft ze allemaal op schoot genomen, en hij is kwaad op ze geworden en heeft ze één voor één als een drill sergeant uitgekafferd. Hij heeft ze gepoederd in een wellness center en hij heeft ze door een bootcamp van een halve meter modder heengetrokken. Hij heeft daarna de drill sergeant in hem nog maar eens bijgepunt en zijn jongens in pure wanhoop voor ‘Cocksen’ en ‘Reforukkers’ uitgescholden. Maar niks helpt, de vonk wil maar niet knetteren, het mes wil maar niet tussen de tanden. Het makke HZVV komt maar niet van de slachtbank af; iedere wedstrijd ligt er midden in het veld telkens weer een bietenbrug te wachten.

Arme Gert, ik zie inmiddels een trainer voor me die het helemaal kwijt is en voor je het weet wordt Gert totaal in de war in zijn boxershort halverwege de Mont Blanc gevonden omdat hij dacht dat hij in een Snelle Jelle koek-reclame beland was. Of duikt hij als vijfde Topper in de Arena op in een felroze glitterkostuum en dat gunt zelfs aartsrivaal VV Hoogeveen hem niet. Maar niets is minder waar. Sinds dit weekend is Gert van Duinen namelijk de gelukkigste en meest relaxed voetbaltrainer van heel westelijk halfrond en omstreken. Want totaal onverwacht kwam daar uit het niets ineens de redding: een stukje over de zoveelste verliespartij van HZVV afgelopen zaterdag op TweeNul.nl.

Al lezend schoten Gert Fritz Korbach en Franz Beckenbauer te binnen en begon hij te lachen. En aan het eind van het stukje was Gert in staat om iedere schoonmoeder vol op de mond te kussen. Korbach zat ooit héél diep met Heerenveen en plots was daar een stukje in de Leeuwarder dat Heerenveen met zevenderangs balletdansers vergeleek; Beckenbauer was ooit zijn ontslagclausule bij het Duitse elftal al aan het nalezen en plots was daar een stukje in Bild dat die Manschaft een stelletje verdwaalde padvinders noemde. Korbach en Beckenbauer zagen meteen de redding: het enige wat ze hoefden te doen was het betreffende stukje vóór de volgende wedstrijd in de kleedkamer ophangen. En voilà: Heerenveen promoveerde naar de eredivisie en Duitsland werd wereldkampioen want niets motiveert beter dan diepe belediging.

En dat besefte Gert van Duinen al lezend op TweeNul.nl ook. Hij printte het stukje meteen uit en vóór de wedstrijd aanstaande zaterdag hangt hij het in de kleedkamer op. Voor de rest van het seizoen zijn de HZVV-jongens tot in hun oorlellen gemotiveerd en de punten binnen. En dat allemaal dankzij het stukje op TweeNul.nl want het bevat de moeder aller beledigingen voor een voetballer waar zelfs Bild zich niet aan waagt: de jongens van HZVV worden namelijk ideale schoonzonen genoemd. Ouch, erger kan niet en er zijn advocaten die dit je reinste smaad noemen, maar dat zal Gert van Duinen een zorg zijn. Hij slaapt deze week vijf kwartier in het uur en alle schoonmoeders zijn gewaarschuwd.

Tieme Woldman

Reageren