Tieme Woldman: Discriminatie

Geplaatst:

Vergeef me, maar ik moet even een stukje Calimerocomplex van me afschrijven. Want ik ben toch niet de enige die zich afvraagt waarom Bas Dost niet in het Nederlands elftal speelt? En waarom ene Vincent Janssen die over het hele vorige seizoen in totaal 3 minuten en 46 seconden bij de Spurs inviel en voor het laatst scoorde toen Dick Advocaat nog geen haarimplantaten had, gewoon als zekerheidje in de basis staat? Werkelijk, ik kan er met m’n vleespet niet bij.

Ieder weekend trapt Dost er in Portugal uit alle standen en hoeken een paar in en Messi voelde vorig seizoen de hete adem van Dost in zijn nekje om wie Europees topscorer zou worden. Nog even, en Dost is all time topscorer van Sporting Lisabon en de hele Portugese competitie. En laten we niet lullig doen over Portugal: zij zijn toch maar mooi de huidige Europees kampioen en Portugese verdedigers worden als baby allemaal met een klein mesje tussen de tanden geboren.

Dus wat moet Dost nog meer doen om in Oranje opgesteld te worden? Als voetballer en spits bewijst hij zich ieder weekend glashard, dus de oorzaak van waarom Advocaat hem niet opstelt moet ergens anders liggen. Ik ga even voorbij aan belangen van zaakwaarnemers en dan kom ik uit op pure discriminatie. Dost is een jongen uit de provincie, geboren in Deventer en voetballend opgegroeid in Coevorden en Emmen en dan sta je in Nederland met 8-0 achter als voetballer. Alles en iedereen aan de overkant van de IJssel moet acht keer zo goed zijn als een Westerling of een Brabo om het Nederlands elftal te halen. Statistisch gezien lopen er bij ons net zoveel goeie voetballers rond als in de rest van Nederland, maar het aantal Oranjeklanten uit het Noorden is op een paar handen te tellen.

Dat begon ooit met keeper Jan van Beveren. Van Beveren was Amsterdammer van geboorte, maar groeide op in Emmen en was volgens kenners een van de beste doelmannen ooit. Echter, de zich als Westerling superieur voelende Cruijff zag zo’n jongen van de vlakte helemaal niet zitten en schoof Jan Jongbloed naar voren, een ‘handbalkeeper’ van FC Amsterdam die in het handbal nog niet eens het vijfde van E&O gehaald had. Resultaat: in 1974 en 1978 grepen wij naast het WK terwijl wij met Van Beveren in West-Duitsland zeker wereldkampioen waren geworden.

Die geschiedenis herhaalt zich met Dost. Niet dat Dost ons meteen wereldkampioen maakt, maar met Dost in de basis hadden wij ons nu niet scheel hoeven te rekenen met hoeveel wij van Zweden moeten winnen om het WK nog te halen. De superieure houding en arrogantie van de Westerling nekt ons als Nederland voor de zoveelste keer. Het hele land lijdt daar weer onder, zoveel voetbaltalent uit het Noorden dat verspild wordt. Ons aardgas weten ze te vinden, maar onze voetballers, ho maar. Ja, onze volksaard in het Noorden is dat wij onszelf niet op de borst slaan en ons niet langs grote ego’s naar de voorgrond duwen. Maar dat moet helemaal niet nodig zijn, gewoon kijken naar wat je presteert en niet naar wat je afkomst is. Want dan wordt het discriminatie en daar staat straf op. Dus Advocaat, in het vervolg zet je Dost in de basis. Anders krijg je een aanklacht bij het Europese hof voor de rechten van de mens aan je broek en sturen wij Calimero op je af. Tot volgend jaar in Rusland, Dick, want het kan nog. Dost – Zweden: 8-0.

Tieme Woldman

Reageren