Tieme Woldman: FIFA 18 voor amateurs

Geplaatst:

EA Sports met hun wereldberoemde FIFA-voetbalgame verandert het amateurvoetbal van een sport voor liefhebbers in een business model voor ambitieuze voorzitters en sponsoren. Vroeger – nee, ik zeg niet dat toen alles beter was, maar anders – was amateurvoetbal logisch en makkelijk te volgen: uitzonderingen daargelaten kwam het neer op het principe van hoe groter een dorp of plaats was, hoe beter en hoger de plaatselijke voetbalvereniging voetbalde. Hoogeveen met enkele tienduizenden inwoners speelde hoofdklasse en Pesse met nog geen duizend zielen werkte zijn potjes in de vierde klasse af. Simpel, overzichtelijk, je kon het aan je schoonmoeder uitleggen als het moest en als fan wist je precies waar je aan toe was.

Maar toen kwam EA Sports met de FIFA-game. Ineens waanden we ons allemaal teammanager en maakten we eigen teams door spelers te kopen en verkopen. Al joystickend veranderde er iets in onze kijk op voetbal. Namelijk de gedachte dat je een team kunt kopen, ook als amateurvereniging. De virtuele FIFA-wereld was met een paar goeie sponsoren gewoon in de praktijk te brengen. Het amateur-uitgangspunt dat je als vereniging spelers uit je eigen plaats en streek werft ging overboord en het begrip spelersshoppen dat al bij profs bestond, kwam daarvoor in de plaats. Junioren worden met een scooter van een andere vereniging weggekocht en senioren met een baan bij een van de sponsoren of een onkostenvergoeding.

Op TweeNul.nl wordt het item ‘Overschrijvingen van dag tot dag’ met afstand het meest gewijzigd en gelezen, en alleen de doorgewinterde meeschrijvers kunnen nog bijhouden wie volgend seizoen waar speelt. Niemand kijkt inmiddels meer op van een amateur die in de kop van Overijssel woont en diep in Groningen voetbalt of omgekeerd. Als fan heb je aan het begin van het seizoen een paar weken nodig voordat je alle spelers weer kent en moet je goed opletten want gaandeweg het seizoen wordt er ook driftig getransfereerd. Als je even niet onder een lang Center Parcsweekend met jubilerende schoonouders uit kunt, blijkt ‘jullie’ nummer tien ineens ergens anders op tien te spelen voor twee paar voetbalschoenen extra en korting bij een autodealer en een zonnebank.

Gevolg is dat je aan de lopende band vijfdeklassers hebt die de kampioenschappen aan elkaar rijgen en in de eerste klasse of nog hoger belanden. Is dat erg? vraag je je af. Nou, erg is het misschien niet, maar de binding met een club gaat wel verloren, bij mij tenminste wel. Met spelers die je kent uit jouw plaats identificeer je je gemakkelijker en leef je meer mee omdat zij vanuit de boezem van jouw plaats voor de eer van jouw dorp of plaats strijden. Een romantische gedachte misschien, maar met een speler die honderd kilometer verderop woont en alleen bij mijn cluppie speelt voor de hoogste onkostenvergoeding heb ik minder dan met gasten die ik nog van de zandbak bij de kleuterschool ken.

Terugdraaien zal evenwel niet gebeuren, zo’n naïeve en romantische denker ben ik nu ook weer niet, maar EA Sports kan in FIFA 18 misschien iets inbouwen dat clubtrouw van spelers beloont, en kopen en verkopen een beetje ontmoedigt. Misschien sluipt dat ook weer in onze hoofden en wordt amateurvoetbal dan weer een beetje van de liefhebbers.

Tieme Woldman

Reageren