Tieme Woldman: Freddy Footfire

Geplaatst:

Eerst denk je dat darter Michael van Gerwen zijn conditie op pijl houdt in de selectie van Groninger Boys, maar als je beter kijkt dan zie je Freddy de Grooth en als je Freddy één keer hebt zien voetballen dan vergeet je hem nooit meer.

Datzelfde geldt voor de verdedigers die tegenover hem staan. Of je wilt of niet, of je gewaarschuwd bent of niet, het standaard voetbalinstinct zegt bij een spits van het formaat en omvang van Freddy dat je een gemakkelijke middag gaat krijgen als je hem moet dekken. Maar neem van mij aan: in een paar minuten wedstrijd voetbalt Freddy jouw voetbalinstinct helemaal overhoop.

Dit vraagt natuurlijk om uitleg voor wie Freddy en Michael van Gerwen niet kennen. Freddy doet in alle opzichten zijn achternaam eer aan: hij is groot, en dan bedoel ik echt groot. De pers noemt hem in wedstrijdverslagen neutraal een geblokte spits, jongens langs de kant van het veld noemen hem gewoon dik en zeggen Freddy Frikandel tegen hem. Freddy doet daar niet moeilijk over want als hij scoort trekt hij zijn shirt omhoog en trommelt hij op zijn machtige wintervoorraad. Als je dat beeld combineert met de lengte van een bovengemiddelde basketballer dan heb je Freddy.

Een makkie, denk je dus als verdediger. Maar bij de verwekking van Freddy had de evolutie een joviale bui en die bracht de eigenschappen van Dennis Bergkamp en K-1 vechter Sem Schilt bij elkaar in één lichaam. Gevolg: een grote vriendelijke reus die verdedigers lichtvoetig op het verkeerde been zet en aan de lopende band scoort. Of dat in de hogere klassen bij PKC of Pelikaan is, of wat lager bij Groningse Boys,  maakt Freddy niks uit. Als hij op doel vuurt dan beginnen fans al te juichen.

Zijn totale productie gaat richting de vier cijfers en als cultfiguur ooit ergens betekenis heeft dan is dat wel bij Freddy. Daar hoort natuurlijk een klinkende bijnaam bij. Zoiets als Dennis the Menace, Mighty Mike of Semmy Hightower. Freddy’s bijnaam Freddy Frikandel is leuk bedacht, maar dat kan natuurlijk niet voor een living legend als Freddy. Freddy denkt zelf dat hij nooit meer van die naam afkomt, ik denk dat iedereen die hem ooit zag voetballen het met mij eens is dat de naam Freddy Footfire hem veel meer recht doet. Dus vanaf nu is dat je bijnaam, Freddy. Wedden om een frikandel speciaal dat dat gaat lukken?

Tieme Woldman

Reacties (5)

  1. deroon28 zegt

    Maar wat draagt deze column daar aan bij. Iedereen met ietwat verstand ziet toch dat De Grooth een fenomeen is. Dat sommige mensen niet verder kijken dan hun neus lang is, dat is van alle tijden.

  2. ekster zegt

    Geweldige spits , vooral in zijn jaren bij PKC '83 ( niet in het laatste jaar daar ).
    " Footfire" dekt niet helemaal de lading, want ook in de lucht was ( is ? ) hij beresterk.

Reageren