Tieme Woldman: Gele kaarten-handel

Geplaatst:

Het verhaal gaat dat Mister Heerenveen Maarten de Jong ooit op Schiphol niet langs de marechaussee kwam omdat hij nog een rits gele kaartenboetes open had staan. Onze eigen kuitenbijtende rechtshalf overkwam deze zomer hetzelfde: ‘Dat is dan 176,25 euro. Wilt u cash betalen of pinnen, meneer?’ en katsjing, de kassa in Zeist rinkelde weer lekker. Het Nederlands elftal mag in de FIFA-ranking dan naar de 36ste plaats gedonderd zijn – we staan inmiddels onder het Noord-Ierse bierteam van Will Griggs Is On Fire –, financieel staan we met afstand mooi nummer 1 in de wereld. Ja, laat dat maar aan de jongens en meisjes van de KNVB over.

Hun nieuwste business-modelletje is er eentje uit de categorie Toblerone-chocolade in Engeland. U weet wel, die chocoladerepen met die driehoekjes die je samen met je tanden af kunt breken. Toblerone wil in aanloop naar de Brexit alvast een buffertje opbouwen en verminderde het aantal driehoekjes zonder de prijs te verlagen. Minder chocola voor hetzelfde geld, tja, zo kun je je winst ook opschroeven en dat heel Engeland op z’n achterste benen staat, interesseert Toblerone geen moer. Zij gaan zonder blikken of blozen door met de nieuwe reep en lopen lekker binnen.

De KNVB flikt zo’n zelfde kunstje met gele kaarten en schorsingen in het amateurvoetbal. In het nieuwe seizoen word je pas na de vijfde gele kaart geschorst en dat lijkt een sympathieke maatregel voor de amateur. Beetje tegen de maatschappelijke stroom in want in het dagelijks leven schreeuwen wij om zwaardere straffen voor misdaden en overtredingen, maar vooruit. Onze rechtshalf ziet de nieuwe regels tenminste helemaal zitten omdat hij er lekker in kan blijven kleunen met een stuk minder schorsingen per seizoen. Iedereen blij zou je denken en dat is ook zo. Want minder schorsingen betekent ook minder administratiewerk voor de KNVB en dat scheelt al gauw een legertje aan kantoorpersoneel. Desondanks vangt de KNVB gewoon hetzelfde bedrag aan boetes voor gele kaarten, dus tel uit je winst. Net zoiets als de laaienlichters van Toblerone, maar de jongens en meisjes uit Zeist maken het nog bonter: ze verhogen tegelijkertijd ook nog eens de boete per gele kaart. Dat betekent méér geld cashen met minder werk en dat is de natte droom van iedere ondernemer. Maar de KNVB doet dat gewoon en zij verpakken het ook nog eens zo alsof ze het juist voor de voetballers doen. Petje af voor de KNVB.

Want amateurs wanen zich spekkoper met de nieuwe kaartenregel, ondertussen is het de KNVB die helemaal binnen loopt. Tegen de tijd dat het Nederlands elftal richting de 100ste plek gekelderd is – we staan dan onder de banketbakkers en postbodes van de Faeröereilanden –, kloppen de oliesjeiks uit Qatar bij de KNVB aan voor een lening om Messi voor 1 miljard euro naar Paris Saint Germain over te halen. Onze rechtshalf wil echter geen kwaad woord meer over de KNVB horen: Zeist biedt hem als preferred customer zelfs de mogelijkheid om gele kaarten automatisch te incasseren en dat is wel zo gemakkelijk. Nooit meer gedoe op Schiphol.

Tieme Woldman

Reacties (8)

 1. michelb zegt

  Hoezo lopen ze binnen? Weet je wel eens hoeveel een schorsing kost? Zodra je in het oude systeem je 4 kaarten had, had 3 keer 15 en 1 keer 26 betaalt, bij een schorsing betaal je meer. Volgens het oude systeem betaalde je dus ook bij de 5e tot de 10e 26 euro. Bij tien kaarten kostte het je dus 201 euro.

  Nu kost het je voor kaarten 1 t/m 4, kaart 6 en kaart 8 15 euro. Kaart 5, 7, 9 en 10 26 euro. Dit maakt 194 euro. 10 kaarten levert minder op. En de verhoging levert echt niet veel meer op.

  Daarnaast levert dit de knvb geen winst op in de administratiekosten. Deze winst is namelijk al gemaakt met het DWF. Dit is namelijk allemaal geautomatiseerd. Op het moment dat de scheidsrechter de wedstrijd akkoord geeft en iemand z'n zoveelste kaart haalt voor een schorsing wordt de schorsing gelijk geregistreerd en heeft de speler een mail in z'n mailbox waar de schorsing in staat.

 2. leftie reftie zegt

  En daarbij komt nog dat je vanaf nu bij 2 gele kaarten in 1 wedstrijd de volgende wedstrijd ook geschorst bent. Kost ook € 26,60.
  Dus 'Fair Play is the best way'.

  • degrees zegt

   Nee, ze vergeten beide 1 ding.
   Wanneer je niet speelt kan je geen kaart pakken. Voorheen was je vaker een wedstrijd geschorst, nu ben je minders snel geschorst dus speelt iedereen gemiddeld meer wedstrijden. En dan kunnen er 'theoretisch '(geneuzel) meer kaarten gegeven.

   Een schorsingskaart is €26,60
   Een gele kaart €15,50
   26,60-15,50= €11.1

   Dus voor een wedstrijd is het beter dat iedereen nog een keer doorspeelt een ipv van 11.1 verschil nog ene €15.50 pakt.

   • michelb zegt

    Theoretisch kan dat inderdaad. Maar er zijn twee soorten kaarten pakkers.

    Iemand die af en toe een kaart pakt, ervaring leert dat deze in de oude situatie net niet geschorst wordt of net een 4e kaart pakt. In de nieuwe situatie zal deze misschien sneller de 4e kaart pakken, waardoor hij alsnog ook een 5e pakt en dus 15,50 extra kwijt is ten opzichte van de oude situatie. Pakt deze standaard vaak 5, zal hij 11,50 goedkoper uit zijn.

    De notoire kaartenpakker, die vaak ook een reputatie heeft bij bepaalde scheidsrechters en in de huidige situatie vaak genoeg zelfs z'n 2e kaart pakt zal waarschijnlijk in de nieuwe situatie, waarbij 2 kaarten een schorsing oplevert, dus net zo vaak geschorst blijven. Waar 2 kaarten in de oude situatie per wedstrijd 30 was, is het nu 26,60. Ik denk dat zij net zoveel kwijt zijn in de nieuwe situatie.

 3. jobje zegt

  Jammer @TiemeWoldman, dat je niet een reactie geeft op berekeningen/ feiten/ tegenwerpingen van mensen die op jouw stukje reageren. Je dropt hier je mening, je sabelt de KNVB neer en je lokt daarmee reacties uit. Nu halen sommigen je stelling(en) onderuit, maar daar reageer je helaas niet op. Wat dat betreft lijk je op de boss, Wessel Aslander, die heeft daar ook een handje van.

Reageren