Tieme Woldman: Genieten

Geplaatst:

Gisteravond keek ik naar Onze Club en Studio Sport en had ik medelijden met Hakim Ziyech: als ik één keer zachtjes door één Ajaxsupporter uitgefloten was nadat ik voor de elfde keer in één helft de bal verspeeld had, zou ik ook continue met een verongelijkt gezicht rondlopen, álle fans provoceren als ik een keertje scoorde en na de wedstrijd iedere sportjournalist die daar iets over te zeggen heeft keihard afzeiken of negeren. Volkomen begrijpelijk van Hakim, want wat denkt zo’n supporter wel niet? Hij is de grote Hakim en niet een of andere nobody zoals bijvoorbeeld amateurkeeper Alex Padding en hij voetbalt bij Ajax en niet bij een vierdeklasser als SC Elim. Kom op zeg: Hakim is de ster van Studio Sport op zondagavond en niet de een of andere figurant in een lokaal programmaatje als Onze Club.

Ik moet nu echt stoppen over Hakim want het cynisme begint letterlijk uit mijn toetsenbord te druipen en dat geeft maar kortsluiting en troep, dus sluit ik gauw af: rot lekker op met die verongelijkte smoel van je, Hakim, als het je allemaal niet aanstaat en één fluitconcertje dat blingbling-egootje van je al gekrenkt heeft. Ga lekker op de bank zitten bij een Arsenal, een Atletico of een Inter en bederf onze ‘met het bord op schoot’- zondagavond niet langer. In de tussentijd geniet ik lekker van Onze Club. Met Alex Padding die dit weekend met SC Elim tegen Achilles 1894 voetbalde in de strijd om de koppositie in zaterdag 4E. En als ik strijd zeg dan bedoel ik strijd met onbevangenheid, plezier, opportunisme, inzet, stiftjes, relativering en een pak veerkracht, kortom, alles wat amateurvoetbal zo mooi maakt.

Nergens verongelijkte smoelen en provocerende gebaartjes. Als Alex Padding een goal om zijn oren krijgt doordat zijn back er even niet helemaal bij is, trapt Alex de bal gewoon naar de middencirkel, haalt hij zijn brede schouders op en fluit hij het deuntje van Always Look on the Bright Side of Life. En gelijk heeft Alex: want van een twee-nul achterstand komt Elim op twee-drie, trekt Achilles weer gelijk tot drie-drie en drukt Elim uiteindelijk door naar drie-vijf. Al met al een fijne pot voetbal waar je als supporter graag een thermobroek voor aantrekt. Na de wedstrijd doet Alex nog even verslag bij commentator Niels Dijkhuizen: met zo’n baard als Alex heb je helemaal geen ego nodig en Alex’ plezier golft zo door het tv-scherm heen en je ziet dat hij dat ook zou hebben als Elim verloren had. Want het is maar voetbal, natuurlijk, het is de belangrijkste bijzaak in het leven, maar niet iets om met een verongelijkte smoel over te gaan rondlopen. En de andere wedstrijden in Onze Club onderstreepten dat nog maar eens. De jongens van WVV werden met 2-7 door Hoogeveen gestonewashed, maar die staan vandaag gewoon weer bij de koffiemachine op het werk te geinen over De Luizenmoeder.

Hakim Ziyech kan daar een voorbeeld aan nemen: hij moet eens een maandje met SC Elim mee gaan doen, dat zal hem en ons goed doen.

Tieme Woldman

Reacties (1)

Reageren