Tieme Woldman: Go Hans

Geplaatst:

Het televisievolk ziet het liefst zelfbewuste, eigenzinnige types met een goeie babbel en een stevige mening.  De talkshows zitten er vol mee, met de Jort Kelders, de Peter R. de Vriesen en de Hans Kraay junioren. Het volk krijgt er geen genoeg van. Er is maar één beperking: deze types moeten niet uit het Noorden komen. Gisteravond werd dat weer eens fijntjes onderstreept met het optreden van oud-FC Groningen directeur Hans Nijland in Veronica Inside.

Hans plugde het boek dat over zijn Groningen-periode is geschreven bij de mannen aan tafel. En Hans heeft, om het maar zo te zeggen, zijn tong op de goeie plaats zitten. De ene na de andere anekdote over bizarre spelersonderhandelingen en roemruchte deals rolde door de studio en René van der Gijp die de show altijd naar zijn hand zet, wist niet hoe hij had. En het volk ook niet want Hans werd op Twitter afgezaagd, afgezeken en uitgekotst. Want o wee, een Noordeling die op tv het woord neemt en houdt, is niet te pruimen door de Westerling. Noordelingen moeten ja-knikken en hun bek houden terwijl de Westerling zijn zegje doet.

En daar moeten de Hans Nijlanden niet tussendoor fietsen. Bij Roelof Luinge zagen we dit in het verleden ook. Roelof zei vaak zinnige dingen, maar werd steevast belachelijk gemaakt als hij ergens op de landelijke tv was. Jan Mulder was een tijdje de uitzondering, maar die werd gedoogd omdat hij vrienden is met schrijver Remco Campert. Nu Campert oud en broos is, is Jan afgeserveerd naar België.

Toch denk ik dat Hans Nijland de ban op de Noordelingen kan doorbreken want Hans ratelt gewoon door. Met bravoure, maar ook open over zijn miskleunen. Hij kon ooit Klaas-Jan Huntelaar kopen toen de straatstenen hem voor iedere prijs kwijt wilden, maar Hans zag het niet in The Hunter zitten. Ja jammer, maar spijt is voor de zwakken en Hans herinnerde Van der Gijp even fijntjes aan het rijtje voetballers dat via Groningen de wereldtop behaalde. Vier-nul voor Hans en Gijp vergreep zich aan een schaaltje sloffe pinda’s. Man, wat heb ik genoten van Hans’ bluf en verhalen. En nog meer van de verbijstering bij de mannen aan tafel over dat Hans het programma overnam. Daarom stel ik voor dat de Hansen gewisseld worden: Hans Kraay junior kennen we nu wel, het is tijd voor vers boerenbloed. Hans Nijland wordt de nieuwe Hansie-Hansie. Het Noorden wordt eindelijk gehoord. Go Hans!

Tieme Woldman

Reageren