Tieme Woldman: Gras

Geplaatst:

Iedere ondergrond levert zijn eigen type voetballer. Een topper in de zaal is dat zelden ook op gras en omgekeerd. Welbeschouwd zijn zaal en grasvoetbal twee totaal verschillende soorten voetbal en ergens daar tussenin zweeft kunstgrasvoetbal. Als het erop aankomt, lijken zaalvoetballers zich nog beter op kunstgras thuis te voelen dan grasvoetballers. De oorzaak is alom bekend: de bal rolt en stuitert volledig anders op kunstgras.

Gevolg is dat zich op kunstgras andere voetballers tot de top ontwikkelen dan op gras. In tegenstelling tot het Nederlandse betaalde voetbal, speelt in het buitenland niemand van belang op kunstgras en daardoor wordt de kloof tussen Nederland en de rest van de wereld alleen maar groter in ons nadeel. Geen wonder dat prominente profvoetballers, trainers en journalisten zich tegen kunstgras keren en oproepen tot een verbod voor het betaalde voetbal. De dagen van kunstgras in ons profvoetbal zijn geteld.

In deze discussie hoor ik steevast dat profs op gras moeten voetballen en dat amateurs prima op kunstgras kunnen spelen. Het kan aan mij liggen, maar ik volg deze redenatie niet wat betreft amateurs. Het gros van de profvoetballers groeit immers op in het amateurvoetbal, daar leren zij voetballen en zich te ontwikkelen naar een carrière als prof. Echter, als iedere voetballer in de toekomst opgroeit op amateurkunstgras dan komen daar de typische kunstgrasvoetballers bovendrijven. Van deze jongens is het maar zeer de vraag of zij de overstap naar het grote, nationale en internationale grasvoetbal wel kunnen maken.

Hoogstwaarschijnlijk niet en dat gaat leiden tot een overschot aan kunstgrasvoetballers die niet omhoog kunnen en aan een tekort aan grasvoetballers omdat er simpelweg geen aanvoer vanuit de amateurs meer is. Kunstgras bij de amateurs maakt de kloof tussen Nederland en de rest van de voetbalwereld nog groter dan dat die nu al is. Als wij internationaal nog enigszins mee willen tellen, moeten wij ook bij de amateurs tegen kunstgras in actie komen.

Een compleet verbod van kunstgras is daar niet nodig. Lagere amateurelftallen kunnen prima op kunstgras voetballen. Alle selectie-elftallen moeten echter van jongs af aan op gras voetballen om er voor te zorgen dat zij zich als grasvoetballers ontwikkelen en er voldoende aanvoer naar het Nederlandse betaalde voetbal blijft. Op alle hoofdvelden van amateurs moet gras liggen en hetzelfde geldt voor minstens één van hun trainingsvelden. De door KNVB RvC-voorzitter Jan Smit ingestelde werkgroep naar kunstgras in het betaalde voetbal dient het amateurvoetbal ook mee te nemen. Inclusief de financiering van grasvelden bij amateurs, alles in het belang van het algehele Nederlandse voetbal.

Tieme Woldman

Reageren