Tieme Woldman: Inhalen

Geplaatst:

Deze week toch maar even met de KNVB gebeld over de latere competitiestart: het is half maart en aankomend weekend daalt er weer een Siberische beer op Nederland neer en hebben wij met ons team in totaal zeven wedstrijden gespeeld en de koploper in onze competitie het dubbele aantal. Ons veld is vanaf begin december net zo drassig als de oksels van Halbe Zijlstra of net zo hard als zijn leugens. De koploper daarentegen voetbalt week in week uit gewoon door op grasgroene Heugaveldtegels. Iedere zaterdagavond appt onze aanvoerder na een paar biertjes evenzogoed dat wij virtueel kampioen zijn want we hoeven alleen nog maar de negen inhaalpotjes te winnen. De jongens van de koploper daarentegen vergeten na een paar biertjes juist dat zij slechts voorlopig bovenaan staan en poetsen de platte kar al.

De woordvoerder van de KNVB vond competitievervalsing echter wel een heel zwaar woord en verzekerde mij dat zij er een task force, een projectmanager plus zevenkoppig team, een mediator, een stuurgroep, een solutionmaker, een decisionmaker, een toezichtcommissie en een kuddetje communicatiemedewerkers op gezet hebben. ‘Het heeft onze hoogste prioriteit,’ en hij wilde de hoorn alweer opleggen. Ik wilde toch nog even weten of ze al enig idee hadden van hoe en wanneer ze al die honderden inhaalwedstrijden gaan laten spelen. Voor je het weet sta je in te halen terwijl ze in Rusland de WK-finale aftrappen.

‘Wij houden alle mogelijkheden open,’ en ik kneep mijn billen tegen elkaar omdat hij vast en zeker dat jeukerige ‘out-of-the-box’-denken ging zeggen en zo geschiedde. ‘Een optie is om de meivakantie te benutten of om wedstrijden die er niet meer toe doen te schrappen.’ Omdat ik lid ben en hij net een cursus ‘participerend samenwerken’ had gedaan, mocht ik ook iets opperen en omdat hij begonnen was met grappen maken (de meivakantie is heilig, nondeju, en derby’s doen er altijd toe en zijn nog heiliger), mocht ik dat ook: ‘Ik zou nachtwedstrijden gaan spelen.’ Terwijl ik wachtte totdat hij keihard in lachen uitbarstte, hoorde ik hem aan de andere kant van de lijn op zijn computer typen. ‘Dat is een zeer interessante optie, die breng ik vanmiddag meteen in bij de projectmanager, de task force en de stuurgroep.’ En terwijl ik wachtte totdat hij alsnog begon te lachen, hing hij op en sindsdien is hij niet meer bereikbaar omdat hij continue in vergaderingen zit.

Dus beste voetbalcollega’s, als je binnenkort ’s nachts om één uur op een voetbalveld staat in te halen: weet dan dat dat mijn schuld is. Het was als grap bedoeld, maar dat zal jou rond die tijd een rotzorg zijn. Scheldkanonnades en serieuze bedreigingen kunnen naar woldman@hotmail.com.

Tieme Woldman

Reacties (10)

 1. Koploper zegt

  De knvb is er vanuit gegaan dat we weer een zachte winter zouden krijgen.
  Dit weekend zullen er weer weinig tot geen (in geval van sneeuw) wedstrijden worden gespeeld.
  Tel daarbij op dat lagere elftallen in mei en juni doorgaans problemen hebben met de bezetting en meestal niet zitten te wachten op doordeweekse potjes om 19.00. Je kunt er dus vanuit gaan dat heel wat competities niet uitgespeeld zullen worden.
  Sowieso zullen ook standaardteams die 4/5 wedstrijden voor het eind zijn "uitgespeeld" doordeweeks niet met hun sterkste elftallen aantreden en lopen teams die 3 wedstrijden in de week moeten spelen meer kans op blessures en schorsingen.
  Aan alle kanten scheefgroei dus. Ik denk dat het eind september beginnen volgend jaar alweer van de baan is.

 2. amateurscheids zegt

  Leuk geschreven Hr. Woldman.

  Vingertje wijzen naar de KNVB is zo makkelijk. Programma maken is een hels karwei omdat je met veel belanghebbende te maken krijgt. Dan kan die niet en dan heeft deze wel weer wat bijzonders. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Als men nu eerst zorgt dat de natuurvelden goed onderhouden worden en een goede drainage hebben kan een regenbui helemaal geen kwaad. Wijs dan eens met het vingertje naar de gemeente. Als die daar ruimte en geld voor heeft kunnen de velden goed worden onderhouden. Helaas gaat die vlieger niet meer op. Geld gebrek of vrijwilligers gebrek. Altijd wel een excuus te vinden. De scheidsrechters worden in dit geval niet genoemd, maar die zijn ook ECHT nodig, of niet soms. Heb inmiddels mijn eerste midweekse wedstrijd al binnen. Dus ff agenda er bij halen en kijken of het schikt. Ook dat vergt voor een scheidsrechter planning.

 3. gelijkongelijk zegt

  Zo is het maar net, waarom niet gewoon beginnen met de competitie eind augustus/begin september als het mooi weer is.Die bekerwedstrijden kunnen dan in de week, ook bij mooi weer, gespeeld worden. Gewoon afvalsysteem, geen poules. Kijk eens naar SCN in 3D zaterdag Noord, in augustus begonnen met de voorbereiding op een nieuw seizoen 17/18, nu half maart "al" 11 wedstrijden gespeeld. Die mogen wel weer beginnen met een voorbereiding. En zo zijn er nog meer, maar de KNVB, is net onze regering, luisteren nergens naar!

 4. Fritske zegt

  Tieme heeft helemaal gelijk.
  Een zachte winter geeft vaak veel regen. Dus scheefgroei tussen natuurgras en kunstgras.
  Oplossing is simpel. Beker in augustus en februari, Competitiestart 1 september. Winterstop tot 1 maart en doorvoetballen tot 1 juni. Daarna nacompetitie!
  Minder scheefgroei en voetballen met mooi weer!!

 5. michelb zegt

  Er was een reden voor het later te laten beginnen, namelijk eind augustus voor de beker kunnen niet alle teams compleet zijn in regio Noord ivm vakanties. Dat was dit jaar ook al een probleem in de eerste bekerronde.

  Mijn oplossing. Maximaal poules van 3, waardoor je een extra weekend hebt. Een volgende bekerronnde plannen in december met een uitwijkmogelijkheid naar januari/februari. B-categorie niet standaard inschrijven in de beker, zo kunnen club bijvoorbeeld de F4 en B3 uit de beker zodat deze een F3 en B2 kunnen aanvullen.

  Verder zou het een idee zijn om de 4e en 5e klasse weer terug te brengen naar 12. In deze klassen spelen veel meer klassen op gras. Daarnaast januari een week eerder de competitie laten beginnen, in januari en begin februari kon gewoon gevoetbald worden. De flexibele winterstop kun je voor schema-14 dan ook het beste afschaffen en gewoon inplannen wanneer het kan.

  • bergerac zegt

   In de 4e en 5e zitten al meest 12 ploegen in. Men had nooit naar naar die 14 ploegen moeten gaan. Maar men mag ook niet vergeten dat we wat het weer betreft een uitzonderlijke winter hebben gehad. We blijven toch afhankelijk van het weer en de scheefgroei in aantal gespeelde wedstrijden zit toch echt in het kunstgras.

 6. frederik9 zegt

  allesbeterweter
  Prachtige opmerking van jou, inhoudelijk sterk en echt van iemand die de lastige materie begrijpt. Zulke mensen zijn ze in Zeist hard nodig!

 7. eppo zegt

  De KNVB heeft het programma voor volgend seizoen al weer klaar:Identiek aan die van dit seizoen.
  Kortom:In Zwolle en Zeist is men horende doof voor allerlei argumenten.
  En als je het woord competitievervalsing in de mond neemt,dan zijn de rapen gaar bij de KNVB.

 8. edwinfcb zegt

  Competities met 12 ploegen

  Beker spelen zaterdag/zondag (week 36) – doordeweek (week 37) – zaterdag/zondag (week 37)

  Dan heb je 14 weken om 11 wedstrijden te spelen om op de helft van de competitie te komen (dus 3 beker/inhaal waarvan de laatste voor de winter sowieso beker/inhaal is)

  Als je geen beker/inhaal hebt heb je halverwege december winterstop. Januari ook helemaal vrij en eerste helft februari ook.

  Van eind februari tot eind mei heb je wederom 14 weken voor 11 wedstrijden. De meesten zijn klaar

  Nacompetitie max 3 wedstrijden zodat iedereen uiterlijk half juni klaar is.

  Anderhalve maand tot twee maanden zomerstop door begin/half augustus weer te beginnen.

Reageren