Tieme Woldman: Jacco

Geplaatst:

Over een paar jaar is dit een mooie pubquizvraag voor de ware voetbalkenner: Welke keeper moest ooit zestien keer in één wedstrijd vissen en kreeg toch een publiekswissel als man of the match? Nee, dat was niet Ronald Waterreus in een benefietwedstrijd tegen een dameselftal, Waterreus bleef op vijftien tegengoals steken en werd uitgejouwd en bekogeld, niet toegejuicht. Het goede antwoord is Jacco Knol van RWE Eemsmond en wie dat goed heeft, heeft of een verschrikkelijk goed geheugen óf een verschrikkelijk slecht huwelijk. Over dat slechte huwelijk moest ik ook even nadenken, maar voetbalfeitjes verzamelen is vast een hele fijne hobby als de huwelijksfut er definitief uit is.

Maar terug naar Jacco, want daar was het om begonnen, om zijn publiekswissel. Ieder seizoen speelt een selectieteam uit de regio Eemsmond tegen FC Groningen. David tegen Goliath en bij de editie van juni dit jaar stond Jacco Knol van ZEC uit Zandeweer bij het regioteam onder de lat. Van alle kanten kwamen de ballen en FC Groningen-spelers op Jacco af en tussen zestien tegengoals door redde, tikte, dook, pareerde, greep, stopte, zweefde, ranselde, klemde en stompte hij zeker tien ‘wij hadden hem al geteld’-ballen uit zijn goal. Jacco ontpopte zich als een kruising tussen Bruce Grobbelaar en Manuel Neuer in hun beste dagen. De duizend man publiek genoot meer van Jacco’s reddingen dan van de profs en dat viel de staf van FC Groningen ook op. Marcel Groninger – het is toch geweldig dat je zo’n achternaam hebt als je assistent-trainer van FC Groningen bent – zei gekscherend tegen RTV Noord dat FC Groningen Jacco maar een contract moest aanbieden. Achter in beeld verslikte de tweede reservekeeper van FC Groningen zich in zijn bidon, maar die zag na een tijdje ook de grap van de trainer in.

Ondanks de zestien tegengoals kreeg Jacco volkomen terecht een publiekswissel en een ovationeel applaus. Hij lachte met veel blozend Gronings welvaren in de camera van RTV Noord. Goeie kop, goed mannetje, zouden de mannen van Voetbal Inside over Jacco gezegd hebben en daar kun je je alleen maar bij aansluiten. Vooral omdat hij zelf het hardst lachte toen hij zei dat FC Groningen hem altijd kon bellen. Jacco kent zichzelf en wist dat dit zijn finest voetbalmoment was en daar genoot hij terecht van. Nu stond hij handtekeningen uit te delen, maar morgen repareerde hij gewoon weer autoruiten en na de zomer ranselde hij de ballen weer bij ZEC uit de goal. Dit overkwam je maar één keer in je leven, zag je hem voor de camera denken. Over een paar weken was iedereen hem weer vergeten. Dat laatste valt nog te bezien. Want hierbij doe ik een oproep aan alle pubquiz-samenstellers: Maak Jacco Knol beroemd! Een goalie als hij verdient het.

Tieme Woldman

Reageren