Tieme Woldman: Johan Cruyff-sportpark

Geplaatst:

Als ik Feyenoord was dan zou ik De Kuip vanaf heden het Johan Cruyff-stadion noemen, voor een poosje tenminste, gewoon om te laten zien dat je zoiets gewoon doet – woorden en daden – en natuurlijk ook om Ajax en Amsterdam te swaffelen. Want wat een triestheid: een jaar na Cruyffs dood is er in Amsterdam alleen maar gepraat terwijl het voor iedereen een uitgemaakte zaak is. Iemand als Cruyff eer je met een stadion, punt. Maar zulke logica is buiten de zakenjongens van de Arena gerekend die tot zover alleen maar praten, ik stel mij zo voor dat dat van die sportschooltypes zijn in gehaaide Italiaanse maatpakken met een aftershave tot twintig meter in de omtrek die iedere zin beginnen, doorspekken en eindigen met Engelstalige woorden als targets, profit, return on investment, opportunity’s, business en meer van dat soort oorruis. Als zulke types het over een goal hebben dan bedoelen zij iets heel anders dan wij voetballers.

En dat soort beslist nu over onze Cruyff en of er een stadion naar hem vernoemd mag worden. Ja, ik zeg onze Cruyff, want Cruyff is van ons allemaal, van Amsterdam tot Rotterdam en alles daaromheen tot in het zuidelijkste puntje van Afrika aan toe. Iedereen in de wereld kent Cruyff en ik heb ooit in Amerika kleine jongetjes Cruyffs zweefgoal tegen Brazilië in ’74 na zien doen op een trapveldje totdat het hen allemaal een keer lukte en overbodig om te zeggen wat het rugnummer op de shirtjes van die jongetjes was. Als je generaties later nog zo bekend bent als Cruyff, dan zit je in het hiernamaals of waar het ook mag zijn naast John F. Kennedy en dan worden er net als naar Kennedy vliegvelden en stadions naar je vernoemd.

Behalve in Amsterdam en bij Ajax, daar maken zakenjongens zonder hart en gevoel de dienst uit en die hebben berekend dat een Johan Cruyff-stadion niets aan profit en business opportunity’s oplevert. Dus tot zover geen Johan Cruyff-Arena want de zakenjongens geven de voorkeur aan de naam ‘Ziggo ABN-AMRO Heinz Mercedes Calvé Miele Aegon Heineken Campina Batavus G-Star Bolletje Panasonic Bosch Nuon’-Arena want dat geeft nog eens een lekkere return on investment en natuurlijk een fijne bonus de man.

En in de tussentijd moet Cruyff het doen met een trainingsstadion in Barcelona. Barcelona had het fatsoen om te wachten tot Amsterdam en Ajax deden wat ze moesten doen, maar na een jaar wachten vond Barcelona het welletjes en noemden ze een van hun stadions naar Cruyff en gelijk hebben ze. In Barcelona hebben ze wel een hart en  gevoel. En als ik het zo inschat en kijk naar de emoties die bij het legioen rondom Feyenoords titelrace loskomen, dan zit het in Rotterdam ook wel goed met hart en gevoel, dus ik zou zeggen: doop De Kuip om want Cruyff is ook van jullie.

Al is er nog een alternatief: het sportpark van VV Wijster. Wijster, hoor ik u denken met een rijtje vraag en uitroeptekens. Ja, Wijster, want hun sportpark heet De Meer, net als het vroegere stadion van Ajax waar Cruyff groot geworden is. Een roemruchte naam en sportpark De Meer in Wijster naar Cruyff hernoemen zou een mooi gebaar zijn en een strakke middelvinger namens ons allemaal naar de zakenjongens in Amsterdam. Om het verhaal van het Johan Cruyff-sportpark in Wijster dan helemaal af te maken, hebben we nog wel een anekdote nodig van Cruyff die ooit in Wijster voetbalde en daar legendarisch scoorde. Helaas heeft Cruyff daar nooit gevoetbald, maar dat maakt tegenwoordig niks meer uit, we fotoshoppen wel wat en verzinnen een wedstrijd van VV Wijster tegen oud-internationals. In de 56e minuut zette Ruud Krol voor en Johan Cruyff scoorde al zwevend weergaloos met rechts; pas als je zo’n goal twee keer kunt maken ben je een van de allergrootsten en naar allergrootsten vernoem je vliegvelden en stadions. Punt.

Tieme Woldman

Reacties (2)

Reageren