Tieme Woldman: Kein gelul

Geplaatst:

Deze week dacht ik weer even aan oud-scheidsrechter Jans Pijl uit Hijken, ik weet niet of hij nog leeft, maar toch kwam hij langs. Voor wie Jans niet kent: Jans is een mix van André van Duin, Boer Harms en Youp van ‘t Hek. Hij heeft de lach overal aan zich hangen en als scheidsrechter is dat mooi meegenomen: ik herinner me geen wedstrijd onder hem die ooit uit de hand is gelopen, maar wel dat hij tijdens wedstrijden waarin de teams een balletje breed spelen wel heel erg breed namen soms naar de kant liep, bij een paar dames ging staan en tegen de mannen in het veld zei dat ze hem maar moesten roepen als ze hem nodig hadden. Oud-scheidsrechter Frans Derks was, om het zo te zeggen, een pupil van Jans en keek alles van hem af. Dat Jans’ achternaam Pijl was en dat je die in het Drents als Piel uitspreekt en dat dat dan weer een benaming voor lul is, werkte natuurlijk ook mee. Als Jans Pijl vloot, gebeurde er altijd wat en kwamen er meer toeschouwers.

Jans floot niet alleen in de geest van de wedstrijd, nee sterker, Jans was zelf de geest van de wedstrijd en de voetballers volgden. Een van Jans’ sterkste staaltjes heb ikzelf meegemaakt. Het was ergens in een november, ladingen met wind en regen maar net niet genoeg om af te lassen maar wel zoveel dat er geen ander woord voor was dan kutweer. Tien minuten voor tijd floot Jans de wedstrijd bij 2-2 af. Onderweg naar de kleedkamer legde hij uit waarom hij eerder affloot: ‘Als het regent, jongens, loopt mijn horloge sneller.’

Werelds, en je zou willen dat er meer van zulke scheidsrechters waren. Deze week dacht ik weer even aan hem toen ik las dat PJC met 40-0 van negen man Bargercompagnie gewonnen heeft. Ik dacht even dat ik naar korfbal of snookeruitslagen afgegleden was, maar het stond er echt. Lekker collegiaal trouwens om je amateurbroeders zo af te slachten en te vernederen, maar dat is een ander verhaal. Onder Jans Pijl was dat overigens nooit gebeurd: Jans had bij 5-0 zijn fluitje in zijn zak gestopt en was met Bargercompagnie mee gaan voetballen. Er is vast een of andere KNVB-regel zoals voor trainers, ik schat zo ergens regel 536 sub paragraaf 12f lid 27 of in die buurt, die stelt dat een scheidsrechter in de competitie niet, maar in de beker wel mee mag voetballen. Tja, leg dat op een verjaardag maar eens aan die korfballende zwager van je uit, maar Jans zou maling aan dat soort inconsequente onzin gehad hebben en de teams die onder zijn leiding voetbalden zouden er niet over piekeren om te protesteren. Ja, ooit was er een Westerling die net naar het Noorden verhuisd was en nog niet van Jans gehoord gehad en bij buitenspel of iets anders onbenulligs tegen Jans protesteerde. ‘Gien gelul, voetbal speulen,’ zei Jans gemoedelijk tegen de Westerling en deze week toen ik weer aan Jans Pijl dacht, werd ineens duidelijk waar Ernst Happel zijn wereldberoemde uitspraak vandaan moet hebben.

Tieme Woldman

Reageren