Tieme Woldman: Koninklijke supporter

Geplaatst:

Willem-Alexander was in bloedvorm deze Olympische Spelen. Hij piekte op het juiste moment en het kan niet anders dan dat Jac Orie ook hier de hand in heeft gehad. Vier jaar geleden kreeg Jac een telefoontje: ‘Hé Jac, met WimLex hier, ik heb jouw hulp nodig, in 2018 in Pyeongchang wil ik er helemaal staan.’ Want op de Spelen in Sotchi leek Willem-Alexander goed bezig te zijn, maar op het moment suprême zakte hij door het ijs met een biertje met Poetin en dat zou WimLex niet nog een keer overkomen. Gelukkig had Jac nog ergens een trainingsschemaatje liggen en Willem-Alexander stond er in Zuid-Korea helemaal: schreeuwend op de bank in het schaatsstadion, vaderlijk onderaan de trap om de winnaars in zijn machtige armen te pletten en gangmakend in het Holland Heineken House om het licht uit te doen. WimLex liet al zijn collega’s mijlenver achter zich: bij langlaufen zag ik de Zweedse koning met een lullig vlaggetje staan zwaaien met in zijn andere hand een spiekbriefje met de namen van de Zweedse deelnemers.

Kansloos

Nee, dan onze WimLex: hij weet de naam van de kat van Esmee Visser en het exacte aantal oor-, wenkbrauw-, neus-, navel- en tepelpiercings van Suzanne Schulting. Hoe fucking gaaf is dat? Dus zat ik deze Spelen fucking trots naar Willem-Alexander te kijken: in alle opzichten een koninklijke supporter. Al met al was het voor ons een geweldige Olympische Spelen want wij hebben 20 medailles én wij hebben WimLex.

Máár, want er is natuurlijk altijd een maar, als je businessclass ingevlogen wordt, overal accreditaties voor hebt, voetwarmertjes in je schoenen hebt gekregen, die hele Olympische kliek nog van een eerder bijbaantje bij het IOC kent, altijd topsport en je natje en droogje van de bovenste plank voorgeschoteld krijgt en persoonlijk door Jac Orie geprept bent, is het uiteraard niet zo heel erg moeilijk om de ultieme supporter te zijn.

Want heb jij wel eens een winterseizoen bij amateurvoetbal langs de lijn gestaan, WimLex? vraag ik mij af. Schaatsen is heel Nederlands en niks mis mee, maar amateurvoetbal is de brede basis waar sportend Nederland, en nog veel meer dan dat, op rust. Want nergens komen dik-dun, zwart-wit, man-vrouw, arm-rijk, laag-hoogopgeleid en groot-klein meer bij elkaar dan daar. Dus WimLex, heb jij ooit bij ZZVV uit Zuidwolde – om maar eens één van die talloze ware amateurclubs te noemen – gesupporterd? Ben jij ooit op een zaterdagmiddag in een snijkoude oostenwind, waar je jongeheer ondanks een dubbele wollen onderbroek heel klein van wordt, naar het veld gefietst? Heb jij tijdens de warming-up van je cluppie al eens het eerste ijspegeltje van je neus moeten bikken? Heb jij ooit de ijsbloemen onder je oksels gehad omdat je net iets te lang juichte toen ZZVV gelijk maakte tegen LTC? Heb jij langs de lijn wel eens ijskoffie gedronken die helemaal niet zo bedoeld was? En koop jij ook lootjes voor de verloting en geef jij de rollade als je die wint stiekem aan de club terug voor de volgende keer omdat jij alleen maar jouw cluppie wilt helpen? En steun jij die rechtsback die zijn mannetje maar uit zijn rug blijft laten lopen ook oneindig ondanks de pijn aan je ogen? Net als die spits die tegen alle natuurwetten in de bal op een halve meter voor het doel soms toch nog over weet te krijgen? En dat alleen maar omdat zij van jouw cluppie zijn? Want WimLex, pas als je dat kunt, verdien je echt het predicaat: koninklijke supporter.

Tieme Woldman

Reageren