Tieme Woldman: Mannelijk voetbal

Geplaatst:

Zo’n 500 jaar geleden sloegen de jongkerels uit Vries en Zeijen elkaar op gezette tijden letterlijk de hersens in want de testosteron moest in die tijd ook al ergens heen en tussen andere naburige dorpen over heel de wereld ging het precies net zo. Rivaliteit hield de zaken in evenwicht, de lucht klaarde ervan op en niemand keek op van een bloedige kloppartij. En paar eeuwen beschaving later werd voetbal uitgevonden en zowel met de beschaving als het voetbal zijn wij blij want dorpen die elkaar letterlijk afmaken is niet meer van onze tijd. Teamsport, en vooral voetbal, werd een prima vervanger van oorlog en stammenstrijd. Maar rivaliteit blijft natuurlijk van alle tijden en jongkerels die dampen van de testosteron ook, dus die twee moeten in het voetbal wel hun weg vinden en een beetje ruimte krijgen. Beschaving is een mooi ding, maar zoals mijn oma vroeger al zei: alles met mate.

Want ik vraag mij af of wij niet een beetje doorslaan met ons moralisme. Of we niet teveel het stemmetje van fatsoensrakker Balkenende volgen en rivaliteit en testosteron – of anders gezegd: mannelijkheid – dusdanig willen beteugelen dat het begint te knellen en dat laatste is nooit goed. In de derby tussen Vries en Zeijen raasde die mannelijkheid even een stukje over het scherpst van de snede heen en een filmpje van RTV Drenthe waarin de spelers van Vries en Zeijen het principe van eerst de man, dan de man en dan nog eens de man hanteren, ging compleet viral en leverde een vloed van verontwaardigde reacties op social media op. Samengevat komen de reacties erop neer dat de jongens van Vries en Zeijen een stel onderontwikkelde boeren zijn dat op elkaar inhakt en dat ze een heel erg slecht voorbeeld voor de jeugd zijn.

Maar wat gebeurde er nu precies? De testosteron sloeg even in de pan, gevolg was een paar schoppen waar je in het pré-Bas Nijhuis-tijdperk geheid geel en rood voor kreeg, wat duw en trekwerk en verder een hoop geschreeuw langs de lijn. In Zuid-Amerika trekt de gemiddelde voetbalsupporter daar zijn wenkbrauw niet voor op en gaat hij teleurgesteld naar huis als zijn team niet iets meer in de strijd gooit. Daar gaan ze er pas goed voor zitten als je iemand in zijn nek bijt en dat heb ik de jongens van Vries en Zeijen Luis Suárez niet na zien doen. Niet dat ik daar voor pleit en het op elkaar inhakken had voor mij ook niet gehoeven, maar om nu te zeggen dat dit filmpje de geestelijke gezondheid van onze kinderen bedreigt, is een tikkie overdreven. En daarnaast ook nog hypocriet want hoeveel van die verontwaardigde ouders laten hun kinderen zonder probleem naar tv-series als Vechtershart kijken en de meest verschrikkelijke schietspellen op de PlayStation spelen? Maar o wee, als de jongens van Vries en Zeijen zich even laten gaan en wat al te mannelijk voetballen, dan moet er meteen een filmkeuring van 16 jaar en ouder op geplakt worden en moet Stichting Korrelatie op de aftiteling.

Ieder moet er het zijne van denken, maar die mate van betutteling gaat mij te ver. Vroeger als jochie keek ik wekelijks bij het eerste van Wijster en zag ik heel wat serieus mannelijk voetbal langskomen, voorstoppers die bij wijze van spreken de voortanden van hun tegenstanders aan een ketting als trofee om hun nek hadden hangen, en al zeg ik het zelf: daar ben ik niet slechter van geworden. Ik leerde al vroeg op karakter wat strijd was en wat je dat op kon leveren en daar doe ik mezelf tot op de dag van vandaag nog geregeld voordeel mee. En datzelfde gun ik de kinderen van tegenwoordig. Met een beetje karakter en mannelijkheid is nog steeds niks mis, daar win je mee, bijvoorbeeld in voetbal wat nog altijd een goede vervanger van oorlog en stammenstrijd is. De komende 500 jaar kunnen Vries en Zeijen, en alle andere naburige dorpen over heel de wereld, elkaar daar nog prima mee bestrijden.

Tieme Woldman

Reageren