Tieme Woldman: Motivatieproblemen

Geplaatst:

Jürgen Locadia van PSV vergat deze week even zijn mediatraining en bekende op tv dat hij niet gemotiveerd was geweest voor de UEFA League wedstrijden tegen Osijek. PSV verloor twee keer smadelijk van het nietige Osijek en Locadia haalde nadien zijn schouders op dat Osijek geen Bayern was en dat hij weinig trek in die Kroatische nono’s had gehad. Gevolg: Locadia kreeg op Twitter een rij strontkarren met de lengte van Bargeres tot Eindhoven over zich heen.

Maar ik begrijp Locadia wel. Wij amateurs hebben het zoveel gemakkelijker dan hij. Als speler van het vijfde heb ik nooit last van motivatieproblemen. Ik hoef van een tegenstander alleen maar de naam te horen, bijvoorbeeld VV Bargeres, en de testosteron druipt al uit mijn noppen. Maar als prof is dat natuurlijk heel anders. De hele zomervakantie heb je in jacuzzi’s gelegen die je met je smartphone bestuurt en op het trainingskamp met PSV had je op je hotelkamer een stemgestuurde airco die met een zwoele vrouwenstem terugsprak en je voor het slapen gaan voorlas. In je hagelnieuwe Mercedes van de sponsor zoefde je van Costa naar Costa en je zaakwaarnemer appte dat je je in de UEFA League lekker in de kijker kon spelen. Vóór 31 augustus zou je nog in de Premier League kunnen spelen. Mits je natuurlijk een beetje een leuke tegenstander lootte.

En dan moet je potverdikke tegen Osijek, het achterlijkste voetbalstiefkindje van Kroatië. In geen atlas is het te vinden en Google Maps doet er ook vijf minuten over voordat ergens een klein stipje in de middle of nowhere verschijnt. Hoe moet je je daar in vredesnaam voor opladen? Bij de uitwedstrijd lig je bij 42 graden in een hotelkamer van twee bij twee waar bruin water uit het bad komt en de airco het al niet meer doet sinds Louis van Gaal nog aan karatetrappen deed. Iedereen snapt dat je daar als gearriveerde prof geen trek in hebt. Ook niet als je eerst in Eindhoven al met 0-1 op je kloten hebt gehad en door heel Europa keihard uitgelachen bent. Als prof heb je toch echt iets meer nodig om je een beetje voor je club in te zetten.

Het enige wat je bij een tegenstander als Osijek nog tegen Locadia kunt zeggen om hem te motiveren is: Jürgen, doe je ogen dicht en denk terug aan de tijd dat je nog als amateur bij VV Bargeres voetbalde. Visualiseren is heel hot in topsport tegenwoordig, Jürgen. Dus visualiseer een wedstrijd met Bargeres tegen het vijfde van die kale stukjesschrijver van TweeNul.nl. Ja, heb je dat beeld voor je? Zie je die kale lopen met z’n neptatoeages? Mooi, denk nu aan die zogenaamd grappig bedoelde stukjes van hem op TweeNul.nl en kijk dan naar je noppen, Jürgen. De testosteron druipt er vanaf, zelfs als je tegen Osijek moet.

Tieme Woldman

Reageren