Tieme Woldman: Samen is niet alleen

Geplaatst:

Aan alles op de persconferentie van Oranje voelde je dat Georginio Wijnaldum het licht had gezien. Ergens in zijn totaal verbouwereerde hersenen zocht hij naar woorden voor wat hij in de eerste dagen onder Koeman meegemaakt had. Georginio loopt al bijna tien jaar in de voetballerij mee, maar zoiets was hem nog nooit overkomen: ‘Ja, wij zitten nu allemaal samen in één ruimte en daar zijn dan wat jongens aan het gamen, daar een stelletje aan het klaverjassen en daar wat jongens filmpjes aan het kijken. Maar we zitten allemaal bij elkaar en dan beginnen we soms gewoon tegen elkaar te praten. Gewoon samen, weet je wel. Dan zeg ik iets tegen De Ligt en dan zegt hij gewoon iets terug.’

Terwijl Georginio nog vol verbijstering over zijn Koeman-experience doorging en zelfs Bert Maalderink zijn mond hield, liet ik het allemaal even op mij inwerken. Onder Hiddink en Blind zat Oranje dus nooit in één ruimte samen, onder Guus en Danny werd er nooit met elkaar gesproken. Gewoon in je PC Hoofttractor naar Noordwijk rijden, koptelefoon opzetten als je uitstapt, de presentielijst tekenen, naar je kamer gaan, YouTube leegtrekken en trainen met gasten waar je ooit wel eens van gehoord hebt en die bij andere clubs schijnen te spelen. Tussendoor Instagram volstouwen met foto’s van jezelf aan tafel, op bed, in de gang, op de massagetafel en in de bus, daarna een wedstrijd spelen met diezelfde gasten, vervolgens Bert Maalderink ontwijken en gauw weer terug naar huis.

Zo ging het dus de afgelopen jaren, een interland spelen zonder dat je wist hoe je medespelers heetten of hoe hun stem klonk en zo donderde Oranje dwars door de FIFA-ranking heen. Verbijsterend. Vooral voor ons amateurs. Wij bowlen, steengrillen, paintballen, wokken en waterfietsen ons helemaal suf omdat wij van jongs af aan weten dat samen een team zijn, les nummer één van voetbal is. Er is niks beter en mooier dan samen met vrienden voetballen en dan komt het resultaat vanzelf. Dat is een gouden regel en die hoef je niet uit te leggen omdat het gewoon zo is. Wij amateurs genieten van een tv-serie als All Stars, maar hebben ‘m niet nodig omdat wij allang weten dat samen niet alleen is. Nu de profs nog. De volgende keer als zij weer samen in één ruimte zitten, zou ik hen de hele All Stars-serie laten zien als ik Koeman was.

Een drankje en een schaaltje groentechips erbij en samen lekker lachen. Zo bouw je teams en dan komt het resultaat vanzelf. Tegen Portugal gisteren was de ommekeer, maar nu doorpakken en terug naar de top van de FIFA-ranking met voetbal waar wij verbouwereerd van zijn, waar wij naar woorden moeten zoeken.

Tieme Woldman

Reageren