Tieme Woldman: SC Drenthe

Geplaatst:

Drenthe timmert lekker aan de weg op sportgebied: de UCI wees de provincie als allereerste Bike Region in de wereld aan en nu willen de Drentse politiek en bestuurders doorpakken en Drenthe tot Europese Community of Sport laten verkiezen. Wat dat precies inhoudt weet ik ook niet, maar het klinkt heel wat en Drenthe schijnt een goede kans te maken. Toen ik de foto zag waarop de politici en burgemeesters Drenthe aanprijzen, was ik meteen om: met dit stel zit Drenthe geramd.

Foto: Ewout Broeksma

Vooral die burgemeester met schaatsen als ambtsketen om zijn nek en een blik alsof hij in een Braziliaanse bananenbar is beland, gaat het ‘m doen en anders die collega met dat badmintonracket dat-ie als een voorzittershamer vasthoudt wel. Of wat te denken van die dame met die handbal die zij, receptietijger als ze is, als een oversized bitterbal presenteert? En als dat niet volstaat dan zal die burgemeester met die basket om zijn nek de doorslag geven want als je bereid bent om zo voor lul te staan, moet je wel ontzettend graag Community of Sport willen worden.

Nee, met de sport in Drenthe zit het helemaal goed. Toch nog een vraagje aan de dames en heren politici en bestuurders: hoe zit het eigenlijk met het voetbal? Daar komt Drenthe er een beetje magertjes vanaf, is het niet? Emmen ploetert zich seizoen na seizoen door de Jupiler League heen en Drenthe’s hoogst spelende amateurclub, ACV, komt niet verder dan de derde divisie en ligt daar momenteel zo ongeveer aan het zuurstof. Voor een beetje Community of Sport moet je toch minstens één betaalde club in de eredivisie hebben, twee in de Jupiler League en een stuk of vier amateurs in de tweede divisie en zo verder.

Kijk bestuurders, dat jullie de zoveelste unieke schaatstempel (Hoogeveen) bouwen en de VAMberg in Wijster naar 1500 meter ophogen om de Ronde van Drenthe een ware klassieker te maken, is allemaal hartstikke mooi, maar volksport nummer twee – ik moet ook altijd even slikken dat hengelsport nummer één is – komt er op z’n zachtst gezegd bekaaid vanaf. Als jullie een echte Community willen zijn en Drenthe echt op de kaart wil zetten, dan moet je minstens een groots voetbalstadion bouwen en een startkapitaal voor een eredivisieselectie vrijmaken. FC Groningen heeft een jaarbegroting van ruim twintig miljoen en dat lijkt mij een mooi begin. Ja, ik weet dat jullie geld ons belastinggeld is en dat wij voedselbanken hebben, maar zolang jullie bestuurders nog subsidie geven aan de bescherming van de kamsalamander die in 1937 voor het laatst door een bijziende boswachter in Spier is gezien, hebben wij het toch nergens over? Trouwens, voetbal is politiek gezien zeer verantwoord: het is goed voor de karaktervorming van jeugd als we de achttienjarige voetbalmiljonairs even wegdenken en het is goed voor de sociale cohesie in lokale gemeenschappen. Dat laatste is jullie taal en zal dus vast waar zijn als je begrijpt wat het betekent. En als jullie dan toch aan het investeren slaan: tuurlijk geven jullie het amateurvoetbal ook een impuls, maar daar praten we nooit openlijk over geld.

Waar dat stadion dan moet komen? hoor ik jullie je afvragen. In Zwartemeer natuurlijk: Zwartemeer was de eerste betaalde club van Drenthe, dus daar bouwen jullie dat stadion middenin een fijn stuk voetbalhistorie. En als we toch met historie bezig zijn: die op te richten eredivisieclub noemen jullie SC Drenthe als eerbetoon aan de illustere voorganger uit de jaren zeventig. Bovendien zet je Drenthe met die naam lekker in de etalage en wat is er mooier dan de affiches SC Drenthe tegen FC Groningen en SC Drenthe tegen FC Twente? Dat nieuwe stadion met 35.000 zitplaatsen zit geheid vol. En dat zuigt weer een batterij sponsors aan waar SC Drenthe zich mee bedruipt en ook Emmen en het amateurvoetbal van profiteren. Ja, ik weet dat ik heel erg wishful denk, maar anders kom je de provincie niet eens uit en na een seizoen of tien wordt SC Drenthe landskampioen en gaat Europa in. Barcelona, Manchester, München, Milaan en Madrid komen naar Zwartemeer. En dan mag Drenthe zich met recht een Europese Community of Sport noemen.

Tieme Woldman

Reacties (1)

Reageren