Tieme Woldman: Sprookje

Geplaatst:

Dit is zo’n moment waarop je toetsenbord het ook niet meer begrijpt en zegt dat je het verder zelf maar uit moet zoeken. Maar omdat het Nederlands voetbal me na aan het bloedend hart ligt, probeer ik er nog iets van te maken. Always look on the bright side en tegen beter weten in zeg ik tegen mezelf dat Hans van Breukelen helemaal niet ’s ochtends om negen uur door een begeleider uit zijn dwangbuis gelaten wordt en achter een bondsbureau in Zeist neergezet wordt en dat diezelfde begeleider Van Breukelen helemaal niet om vijf uur ’s middags weer zijn dwangbuis aandoet en zegt: ‘Kalm maar Hans, busje komt zo,’ en dat het busje dan ook echt komt.

Tegen beter weten in zeg ik tegen vrienden dat Van Breukelen alleen maar een geintje maakte door te zeggen dat Dick Advocaat weer bondscoach wordt, dat Van Breukelen morgen of overmorgen nog een persconferentie geeft: ‘Geintje jongens, had ik jullie even goed bij jullie taas, maar dat zijn de bijwerkingen van mijn medicijnen, ik ben gekke Hansje, dat weten jullie toch, maar zo gek om Dick Advocaat weer aan te stellen ben ik nu ook weer niet.’ Tegen beter weten in zeg ik tegen mezelf dat Dick Advocaat helemaal niet voor 453ste keer bondscoach van het Nederlands elftal gaat worden en al 10.602 keer ergens contractbreuk pleegde en de boel in de steek liet; zo is Dick eigenlijk helemaal niet, Dick is alleen maar een heel klein beetje opportunistisch en hij houdt ook een heel klein beetje van geld, maar hij heeft heus een voetbalhart en deze keer wordt het echt-echt-echt-echt-echt-echt-ik-verzeker-het-u helemaal anders. Deze keer blijft Dick tot het bittere einde. Ach, geloofde ik tegen beter weten in, maar in sprookjes.

Want dan zou ik bij gebrek aan geschikte en beschikbare profcoaches voorstellen om Theo ten Caat of Mischa Visser of om het even welke andere succesvolle amateurtrainer als bondscoach aan te stellen. Een bezopen idee, natuurlijk, en verbazing alom tot ver in het buitenland, maar niet half zo bezopen als Dick Advocaat weer aanstellen die Danny Blind en ons nog maar een paar maanden geleden in de stront liet zakken en dat ongetwijfeld opnieuw gaat doen. Dus droom tegen deze idiotie en beter weten in even met mij mee: stel dat Sneijder, Robben, Klaassen, Promes, Dost en c.s. zo verbouwereerd zijn door de aanstelling van Ten Caat en Visser dat ze van de weeromstuit Ajax-like gaan voetballen en dat Pogba niet weet wat ‘m overkomt, en wij van Frankrijk winnen en dan volgend jaar op het WK in Rusland met tienduizenden Oranjefans in Moskou ‘Poetin! Poetin! Who the fuck is Poetin?!’ zingen en wij de kwartfinales halen, de plek waar Nederland gewoon thuis hoort. De verbazing zou tot ver in het buitenland tegen de muren omhoog klotsen en iedere club en land zou ineens een Nederlandse amateurtrainer als coach willen hebben, ja, dat zou een sprookje zijn en het is tegen beter weten in want Hans van Breukelen wordt vanavond gewoon weer door zijn begeleider het busje ingebracht: ‘En Hans, nog wat leuks gedaan vandaag?’

‘Ja, ik mocht op een persconferentie allerlei idiote dingen in een microfoon zeggen. Dat Dick Advocaat weer onze bondscoach gaat worden en zo, lachen man.’ Volgend jaar krijgt Hans van Breukelen de hoofdrol in een nieuwe Bassie & Adriaan en is Dick Advocaat de coach van Everton nadat hij na vier wedstrijden Nederlands elftal, coach van Leipzig, het Belgisch elftal en PSV is geweest. En volgend jaar zitten tienduizenden Oranjefans met bloedend hart voor de buis naar Frankrijk en Pogba op het WK te kijken en mag Ronald Koeman de puinhoop opruimen. Maar dat laatste begrijp ik tenminste.

Tieme Woldman

Reageren