Tieme Woldman: Voetbaldans

Geplaatst:

Waar kan je als stukjesschrijver nog over schrijven in deze barre voetballoze tijden? Nergens is meer een bestuur te vinden dat met de trainer over de straat rolt. En ook gepasseerde spitsen die leeglopen bij regionale omroepen vind je nergens meer. Zelfs de bloedige stammenstrijd over samenvoegen van zaterdag en zondagvoetbal is achter de mondkapjes verstomd tot theekransjesgemurmel.

Want we zitten allemaal thuis. En bij de clubs hangen de doelnetten er opgehangen bij, liggen de ballen zacht te worden, begint het kunstgras van de weeromstuit toch maar te groeien en slaat het weer in de shirtjes. Ondertussen proberen wij ons nog een beetje overeind te houden met tv-gluren naar de profs die nog wel mogen ballen. Maar zij spelen in lege stadions en dat blijft voelen alsof ze straf hebben vanwege rellende supporters.

Allemachtig, ik heb jarenlang gespuugd op hooligans, maar nu begin ik zowaar naar ze te verlangen. Nee, geen gewonden en kapotte treinen, alleen maar een paar klein opstootjes. Gewoon om weer een beetje lekker op te schelden. Maar niks van dat alles want de bad boys zitten ook thuis en maken TikTok-filmpjes met hun schoonmoeders.

Wat een ellende. Het allermeest verlang ik nog naar een ouderwetse derby, zo eentje waarbij het testosteron tegen de cornervlaggen omhoog klotst. DIO tegen Helpman, Hoogeveen tegen HZVV, FVC tegen Frisia – ach, dat waren nog eens tijden. Nou ja, misschien komt het er nog van in de Regiocup. In de tussentijd struin ik YouTube maar weer eens af, ook na tweehonderdvierendertig keer blijft die goal van Bergkamp tegen Newcastle schitterend. Gisteren werd die trouwens onderbroken door een filmpje van koeien die de wei weer in mochten. Ja, zij mogen wel naar buiten. Voor hun jaarlijkse koeiendans komen zelfs in deze tijden massaal mensen in auto’s naar de weilanden toe. Altijd mooi om te zien, maar het maakt onze honger naar ons eigen gras alleen maar groter. Al dromend zie ik voor me hoe wij straks allemaal als het weer mag ook door het dolle heen over het veld springen en dansen. Hoekige backs die viervoudige flikflaks maken en bonkige voorstoppers die van box tot box huppelen.

Prachtig. Ik kan niet wachten. Bij deze doop ik dat moment tot de voetbaldans. Overal draaien de camera’s van het noodlijdende VoetbalTV dan overuren en YouTube stroomt vol. En na een tijdje volgen de rollebollende besturen en leeglopende spitsen vanzelf. Ook de strijd over zaterdag of zondag nestelt zich hier op tweenul.nl weer in de loopgraven als een trouwe labrador in zijn mand. Alles weer bij het oude. De stukjes schrijven zich dan bijna zelf. Iedereen weer blij.

Tieme Woldman

Reageren