Tieme Woldman: Voetbalhumor

Geplaatst:

Wat ik als voetballer tekort kom, en dat is heel wat, maak ik met voetbalhumor goed. Ik heb alles meegemaakt en bedacht, beruchte voetbalhumorjongens als Mario Been, Sjaak Polak en Maurice Graef belden mij of ik nog iets nieuws had wat zij ook konden gebruiken. ‘Tuurlijk, Maurice, ik heb nog wel wat voor je. Huur een paar Griekse acteurs in die doen alsof zij van een grote Griekse club zijn en laat hen onderhandelen met een ploeggenoot die je wilt swaffelen. Jazeker, dat is lachen, man.’

Kijk, de drollen in de schoenen en het pissen in iemands thee kennen we allemaal wel. Voor het fijnere werk in voetbalhumor komt toch iets meer kijken. Zo heb ik laatst nog de nieuwe auto van onze trainer ‘gratis en voor niks’ door twee jeugdspelertjes met schuursponsjes laten wassen. En op de training bij penalty’s oefenen een als voetbal beschilderde bowlingbal voor onze aanvoerder neergelegd. Man, wat was dat lachen en dat moet kunnen, toch?

Ja, dat dachten de jongens van Oldambster Boys ook. Zij regelden een lijkkist in de kleedkamer van tegenstander Meeden. Dit staaltje ‘voetbalhumor’ was mede door een uitvaartverzorger bedacht en dat zijn meestal niet de types van een fijn vallende grap. Wat voor ons de drol in je schoen is, is voor de uitvaartwereld een laag as in de airco van je auto en dan weet je het wel. Grafhumor, en dat heeft niks ons voetballers te maken.

Nou kunnen we oeverloos soebatten over of de lijkkist te ver gaat of niet, Twitter en Facebook gaan helemaal los, feit is dat het mensen die dierbaren tijdens of rondom het voetballen verloren hebben diep kwetst en dat kan nooit de bedoeling van voetbalhumor zijn. Hoe hard de grap ook is, als we al iemand kwetsen dan is het alleen de persoon in kwestie en die heeft er dan om gevraagd. Dus mannen van Oldambtster Boys, neem revanche met een dijk van een grap. Verzin iets ludieks, origineels en spraakmakend waarmee jullie Hart van Nederland halen. Mochten jullie er niet helemaal uitkomen, dan kun je mij altijd bellen.

Tieme Woldman

Reageren