Tieme Woldman: Voetbalschool

Geplaatst:

Ik moest de betekenis opzoeken, maar de staat van het Nederlands voetbal is inderdaad deplorabel. Of op z’n Kelderklasses gezegd: het is klote. Feyenoord heeft de komende vijftig jaar een Manchester City trauma en Vitesse weet wat Cruijff bedoelde met dat je nooit van Italianen kunt winnen. Voeg daar de vernedering van het Nederlands elftal door Frankrijk en het geschutter van Ajax-coach Keizer tegen Rosenborg aan toe en je begrijpt meteen wat deplorabel betekent. Geen wonder dat voetbalreizen naar Engeland, Spanje en Duitsland razend populair zijn en dat menig Nederlandse voetbalfan zich omschoolt tot groundhopper in diezelfde landen.

Maar er is hoop. De voetbalschool. Na het EK in 1984 overkwam Frankrijk wat ons nu overkomt. Franse ploegen waren het lachertje. Ja, Johnny Rep hield in z’n eentje het Franse voetbal in die tijd nog een beetje overeind maar daar had het Franse elftal niets aan en echte potten werden er niet gebroken. Men stak de koppen bij elkaar en kwam tot regionale voetbalscholen voor jonge talentjes. Frankrijk werd in no-time Wereld en Europees kampioen en een paar weken geleden nog veegde Frankrijk-B ons met 4-0 van de mat.

Maar er is hoop. In Nederland lukt het niet om van bovenaf een oplossing als de Fransen te realiseren. Het KNVB-rapport ‘De winnaars van morgen’ krijgt niet echt de handen op elkaar en dan slaan wij aan het polderen. Typisch Nederlands, wij laten ons niets van boven opleggen. En dus nemen jongens als Niels Maagd uit Beilen zelf het initiatief. Op de voetbalschool ‘Football Skills Drenthe’ kunnen jongens en meisjes aan voetbal snuffelen. Lekker bezig zijn met de bal om het plezier. Kinderen voor wie de stap naar een vereniging te groot is, voetballen nu ook en dat betekent dat er meer talentjes boven komen drijven. En alleen voor de lol voetballen is ook prima. Succes is hoe dan ook verzekerd: prestatie en plezier gaan hier hand in hand. Logisch dat voetbalscholen uit de grond schieten en dat is een prima ontwikkeling. Iedereen heeft zijn eigen filosofie en methode. Een centrale afstemming zou mooi zijn, maar dat zit niet onze volksaard. Al polderend kwamen we in de jaren zeventig tot het succesvolle totaalvoetbal en zoiets kan nu opnieuw.

Geef Niels Maagd en anderen tien jaar de tijd en dan staat Nederland weer op de voetbalkaart. Ondertussen voetballen jongens en meisjes op de voetbalscholen dat het een lust is. Of zoals Niels en zijn collega’s zeggen: het begint met plezier, plezier en plezier en dan komt de rest vanzelf. Op mooie zomeravonden slalommen meisjes en jongens serieus en enthousiast tussen pionnetjes door en samen hebben zij geen idee wat deplorabel betekent.

Houden zo.

Tieme Woldman

Reacties (2)

 1. Koploper zegt

  Voetbalscholen had je vroeger ook. Gratis, op pleinen, trapveldjes en in plantsoenen.
  Dat was de beste leerschool die er was. Nu zie je al jaren geen kinderen meer na schooltijd buiten voetballen en moeten pa en ma, om ze toch in beweging te krijgen, dokken voor zo'n voetbalschool waar de trainers vaak zelf niet over een denderende techniek beschikken, maar meer voor de zakelijke kant gaan.
  Terug naar de basis.

 2. Oldking zegt

  In 2005 was het nog gigantisch druk op het grasveldje naast ons huis.Van een paar jassen werd een doel gemaakt, daarna 'poten' en voetballen. Iedere dag na schooltijd aan de bak en soms moest je zelfs wachten op je beurt.
  Nu staan er van die mooie ijzeren doeltjes maar de hoogtij dagen zijn voorbij. Het gras wordt nog af en toe gemaaid en dan vliegen de uitgedroogde hondenkeutels je om de oren. Inderdaad koploper, een wildgroei van voetbal- en keepersscholen is de remedie en dan spelen de Nederlandse ploegen binnen afzienbare tijd weer WK's en Champions league finales. Niet dus. Zolang we in ons kleine kikkerland geen topteams bij elkaar kunnen kopen wordt het niks. Het Nederlands elftal kent een aantal prima spelers, maar dat heeft weer een mentaal probleem waar schijnbaar alleen Louis van Gaal raad mee weet. Teruggaan naar de tijd waarin een team met een maximum aantal buitenlandse spelers mocht spelen zou iets kunnen zijn. Maar ja, dan worden de topclubs beperkt in hun aankopen omdat ze al die gehaalde spelers toch niet kunnen opstellen. Pas dan zou Feyenoord wel weer van Manchester City kunnen winnen…. en Ajax van Man United natuurlijk.

Reageren