TweeNul maakt plaats voor robotjournalistiek

Geplaatst: door

Foto: Jilmer Postma.

REGIO – Na ruim elf jaar stopt TweeNul vanaf vrijdag 27 augustus met het brengen van amateurvoetbalnieuws en maakt plaats voor robotjournalistiek. De redactie wil iedereen hartelijk danken voor de content die doorslaggevend is geweest voor het succes dat is opgebouwd.

Het einde van TweeNul betekent niet dat de aandacht voor amateurvoetbal verdwijnt. Integendeel, want de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden gaan bij de start van het nieuwe voetbalseizoen verslag doen van ál het amateurvoetbal in de regio met behulp van een tekstrobot. Hoe? Dat lees je hier.

In Noord-Nederland worden wekelijks op alle niveaus gigantisch veel voetbalwedstrijden gespeeld. De tekstrobot zet de uitslagen, rangen en standen van al deze wedstrijden na afloop direct om in een artikel. Coaches kunnen zich gratis aanmelden en direct na de wedstrijd een evaluatie sturen via hun mobiele telefoon. Achtergrondverhalen blijven vanaf het seizoen 2021/2022 vanzelfsprekend beschikbaar via de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. De artikelen die vanaf het begin van het nieuwe seizoen tot stand komen, zullen binnenkort beschikbaar komen op de sites van beide dagbladen.

Amateurvoetbal is een belangrijke pijler in de nieuwsvoorziening voor NDC mediagroep. De uitgever van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, Dagblad van het Noorden, zeven nieuwsbladen en veertig weekbladen is na de overname sinds begin dit jaar een zelfstandig dochterbedrijf binnen Mediahuis. Onderdeel van de strategie is het amateurvoetbal in alle regio’s naar een hoger plan te brengen. Met de inzet van robotjournalistiek wil NDC mediagroep álle amateurwedstrijden het podium geven dat ze verdienen.

Reacties (34)

 1. ekster zegt

  Ik snap niet helemaal hoe dat robotgedoe gaat werken, maar als ik het goed begrijp, houdt tweenul in deze vorm er in ieder geval mee op.
  Hoewel de site de laatste jaren er in inhoudelijke kwaliteit wel op achteruit is gegaan en zich met artikelen uit bv Zeeland en Noord Brabant helaas ook steeds meer richtte op de rest van Nederland ( niet meer alleen noord nederland ) vind ik het toch jammer, dat ie ermee ophoudt.
  Het zal er wel mee te maken hebben, dat NDC hier weer een goede mogelijkheid in ziet om te bezuinigen.

  • esserberg zegt

   Inderdaad jammer dat TweeNul stopt. Ik zie al geen enkele reclamebanner meer op de site en dat geeft te denken. Wellicht komt er een website die duidelijk gericht is op het amateurvoetbal in Noord-Nederland. Zelf ben ik niet goed in het bouwen en inrichten van websites, maar wellicht voor iemand anders een aardig verdienmodel.

  • katjel zegt

   Nee ekster, precies andersom. Niet bezuinigen maar verdienen. NDC heeft op haar website al ruim 80% achter een betaalaccount. TweeNul is gratis info over amateurverenigingen. Dat gaat dus nu veranderen. Voortaan moet je je abonneren om de info te krijgen.

   • ekster zegt

    Daar heb je volgens mij ook gelijk aan katje.
    Maar tegelijk zijn ze nu ook de kosten kwijt voor het onderhoud van de tweenul-site en voor de redacteuren enz. van de site.

    • mammoet83 zegt

     Tsja en dan afhankelijk van input van mensen die de oefenwedstrijden zelf moeten doorsturen.

     Die konden ze gewoon van voetbalnederland.nl afhalen met tijdstip en alles.

     Voor mij was deze site vaak een overkill aan informatie die niet nuttig was. Onoverzichtelijk en niet compleet.
     Al die artikelen over programma oefenwedstrijden, dan weer een aparte met de uitslagen, wedstrijdposters, scheidsrechters gezocht, en aanvragen van alles en nog wat.

     Ook de selecties die doorgestuurd werden waren vaak niet te doen evenals de overschrijvingen. Ze kunnen het zelf niet checken in Sportlink dus wordt het klakkeloos overgenomen, terwijl het soms niet eens klopt.

     Maar qua reageren op interessante artikelen was het wel altijd leuk.

 2. ekster zegt

  Overigens vind ik , dat de berichtgeving over het amateurvoetbal in het Dagblad van het Noorden er maar bekaaid afkomt, als ik het bv vergelijk met bladen als De Stentor, Tubantia, De Gelderlander, BN De Stem en de PZC.
  Dat DvhN hieraan wat verbetert juich ik toe.

 3. frederik9 zegt

  En alweer wordt het amateurvoetbal afgeserveerd; Zie bijv.- Ekster noemt het al- het DvhN en waar in de edities van buiten de stad Groningen de plaatselijkse FC – die zichzelf heeft benoemd tot "Trots van het Noorden" – een wel erg prominente plaats in haar kolommen krijgt.
  En de amateurs steeds minder worden aangehaald.
  Zie het sportprogramma op za. en zo. van radio Drenthe waarin zelfs de uitslagen niet meer worden genoemd; geen tijd zegt men, wel veel muziek en aandacht voor FC Emmen. Nu ook Tweenul – een succes zoals hierboven staat geschreven- verdwijnt is het duidelijk dat het amateurvoetbal steeds minder meetelt voor genoemde media. Er is geen betaald voetbal zonder amateurvoetbal, maar er is wel amateurvoetbal zonder betaald voetbal, maar hieraan hebben bovengenoemde media blijkbaar geen boodschap.

 4. gThb63 zegt

  Hopelijk komt er een website die gericht is op amateurvoetbal uit Friesland, Groningen en Drenthe.
  Er wordt gewoon teveel informatie uit voor ons "nutteloze" provincies geplaatst.
  Veel clubs uit onze provincie hebben namelijk hun bereik in deze 3 provincies.

 5. jobje zegt

  Jammer dat deze site verdwijnt, kwam er vaak om artikelen en reacties te lezen. Alleen de naam 'robotjournalistiek' al…. Ik weet niet hoor, maar wat mij betreft staan de kranten hierachter al met 1-0 achter. Ben erg benieuwd hoe e.e.a. eruit gaat zien en of je er weer reacties kunt plaatsen. Ik ben ook benieuwd of dit nieuwe platform aan zal slaan bij de clubs/ stukjesschrijvers.

 6. Kopderveur zegt

  Waarschijnlijke procedure vanaf 27 augustus als volgt:
  -Robot produceert artikel (lezen daarvan achter betaalmuur)
  -Robot geeft reactie (ook achter betaalmuur)
  Kortom, win/win voor de kranten-bobo’s;
  Adios Tweenul, het was amusant zo lang het duurde.
  Spontane reaguurders, het ga jullie allen goed!

  • mammoet83 zegt

   Jup. Maar al de verslaggevers en correspondenten moeten er na 2 seizoenen Corona weer even inkomen.

   Hopelijk pakken de live reporters het weer op dit seizoen, zodat we het weer live kunnen volgen.

 7. ekster zegt

  Jammer frederik9, jobje, esserberg en alle anderen die zo vaak via tweenul lieten zien een gezonde kijk op het amateurvoetbal te hebben en dat ook fatsoenlijk verwoordden, dat deze site er na morgen mee gaat stoppen.
  En dat ik jullie input hier zal moeten missen.
  Het ga je goed en misschien komen we elkaar ooit weer tegen wanneer er een leuk alternatief is voor tweenul.

 8. Koploper zegt

  Ligt hier niet een mooie uitdaging voor RTV Drenthe als verlengstuk van topprogramma Onze Club, met die rooie Dijkhuizen (hoi Niels, ik weet dat je meeleest) als moderator en redacteur?

 9. ekster zegt

  Tot dusverre merk ik nog weinig van het voornemen om "bij de start van het nieuwe voetbalseizoen verslag doen van ál het amateurvoetbal in de regio met behulp van een tekstrobot "

  Of beginnen ze hiermee pas als in het hele amateurvoetbal het competitievoetbal weer begint ?

  Ik vind het ook al een gemis,, dat je op de dvhn site geen apart "tabblad " hebt voor sport en al helemaal niet voor amateurvoetbal ( wat vele andere regionale kranten wel hebben )

  Verder staat er in dit artikeltje : "Onderdeel van de strategie is het amateurvoetbal in alle regio’s naar een hoger plan te brengen. "
  Met die strategie zal men wel dat robotgedoe bedoelen, maar ik betwijfel of dvhn daarmee in staat is het amateurvoetbal naar een hoger niveau te brengen.

Reageren