Verloren velden (6) – Hoogezand

Geplaatst: door

HOOGEZAND – Een onderwerp over verloren velden, van clubs die ooit hebben bestaan of van clubs die ooit op een ander veld op een andere plek hebben gespeeld.

door Gert Meulman

Dit keer komt wel een heel speciaal veld aan bod. Speciaal omdat het veld door meerdere verenigingen werd bespeeld, het een knus terrein was ingeklemd tussen de huizen en omdat er zelfs een fraaie tribune heeft gestaan. Het gaat om het veld wat ooit lag achter het Instituut Hommes aan de Parallelweg in Hoogezand. Het Instituut Hommes was een HBS school en het was daarnaast ook een internaat. De school werd toentertijd wel omschreven als dat het de strengste kostschool van Nederland zou zijn. Op het peperdure internaat zaten moeilijk opvoedbare jongeren uit welgestelde milieus, maar ook kinderen van uitgezonden Nederlandse diplomaten en jonkheertjes en baronnetjes. Tot zover over de school en het internaat dat door de invoering van de mammoetwet en de afname van leerlingen in 1975 zijn deuren sloot en tien jaar later door brand werd verwoest.

HSC

Achter het Instituut Hommes lag dus een voetbalveld. Ingeklemd tussen de bebouwing was het een knus en gezellig terrein, maar ook was het vrij krap bemeten, want er was maar één veld. Het veld werd bij opening in het seizoen 1918-1919 in gebruik genomen door HSC. De Hermes Sappemeerster voetbal vereniging Combinatie vond zijn oorsprong in 1899 en toen de club achter het Instituut kwam te spelen kwam men uit in de eerste klasse van de NVB (voorloper van de KNVB). Op het knusse veld in het Westerpark van Hoogezand heeft HSC acht jaar gespeeld, waarna het via een veld aan de Parkstraat in 1948 belande waar het nu nog speelt, bij de toenmalige drafrenbaan in Sappemeer. Toen HSC in 1926 verkaste naar eerst de Parkstraat waren er leden die niet mee wilden en voor zichzelf een club begonnen onder de naam S.V.A. De gemeente besloot om deze nieuwe club te laten spelen achter het Instituut. Vijf jaar later zou S.V.A. samengaan met Hoogezand.

Hoogezand

In 1927 werd het veld achter het Instituut toegewezen aan de voetbalvereniging Hoogezand, wat toen uitkwam in de 2e klasse. De vereniging was in 1922 opgericht. Na omzwervingen langs verschillende knollenvelden was de club bijzonder blij met hun nieuwe plek, met daarbij een mooie tribune met onderin was en kleedruimtes. De club maakte achter het Instituut grote successen mee, Men steeg o.a. naar de 1e klasse en speelde gedenkwaardige wedstrijden tegen clubs als HSC, WVV, FVV, Musselkanaal, GRC, BNC, Veendam, Appingedam, Noordster, Muntendam en Veelerveen. Bij de derby tegen HSC zaten er zo maar 5000 toeschouwers rondom het knusse veld. De ingang waar de toeschouwers naar binnen moesten was aan de Jan Huitzingstraat, alwaar penningmeester Hartogh in zijn hokje de entree innam, om daarna in de rust met zijn aktetasje schuin over het veld naar de tribune over te steken. De beukenhaag aan de kant van de ingang werd steevast met jutezakken afgeschermd, dit om zwartkijkers te weren. Gedenkwaardige sportmomenten werden er op het terrein uitgevochten.  Zo werd promotie naar de 1e klasse bewerkstelligd door BNC met 8-3 te verslaan. Midvoor Gerrit Scholtens maakte in die wedstrijd binnen vier minuten tijd vier goals. Be Huizing, de stopperspil van de ploeg, die de bal vanuit zijn eigen strafschopgebied met grote regelmaat tot over de middellijn wist te koppen en Ewold Scheringa die op een nat veld een sliding over de gehele breedte van het veld maakte. Allemaal informatie van de Hoogezand clubman Huibert van Dijk, die als kwajongen samen met zijn vriendjes op een betonnen nog steeds bestaand bankje over de beukenhaag naar de wedstrijden keek. Hoogezand bleef achter het Instituut spelen tot het jaar 1964. Daarna vertrok de club naar de plek waar het nu nog steeds speelt, op het Sportpark De Kalkwijck gelegen aan de Laan van de Sport. Het Instituut Hommes is al lang geschiedenis en het knusse veld erachter ook. De huizen in de Jan Huitzingstraat staan er nog en op de prachtige plek waar ooit werd gevoetbald en drommen mensen langs de kant stonden, spelen nu niets vermoedende kinderen op een schoolpleintje van de Van Heemskerck basisschool.

Reageren