Verloren velden (9) – Delfzijl Uitwierde

Geplaatst: door

DELFZIJL – Een onderwerp over verloren velden, van clubs die ooit hebben bestaan of van clubs die ooit op een ander veld op een andere plek hebben gespeeld.

door Gert Meulman

Dit keer aandacht voor de voetbalvereniging Neptunia, die als zodanig niet meer onder de eigen naam bestaat en hun sportcomplex Uitwierde wat ook verleden tijd is. Zondag voetbalvereniging Neptunia, een club die het ooit tot zeer grote successen bracht. Het sportieve hoogtepunt kwam in het seizoen 1962-1963 toen ze kampioen van het Noorden werden. Hierna mocht er gespeeld worden om het algeheel Nederlands amateurkampioenschap. Onder de toen welbekende trainer Johnny de Grooth werd het elftal met namen als Mulder, Plat, Koning, van Streun, Hamming en Bosker op zeer knappe wijze tweede van Nederland.

DVV

Vanaf 1903 wordt er gevoetbald in Delfzijl, de eerste club was DVV (Delfzijlster Voetbal Vereniging). In 1913 ging men fuseren met de een paar jaar daarvoor opgerichte KMD, wat stond voor Klein Maar Dapper. Men ging toen voor het eerst in een competitie voetballen bij de Groninger Voetbal Bond, wat gebeurde onder de naam Delfzijl. Dit alles heeft niet lang geduurd, de naam ging terug naar DVV en in 1918 fuseerde men met een andere kort daarvoor opgericht clubje genaamd Sparta. De datum van deze fusie was 21 augustus 1918. Omdat omstreeks deze datum de voetbalsport in Delfzijl een serieuze groei doormaakte, is dit ook de datum wat door de KNVB is opgenomen als officiële oprichtingsdatum van de latere Neptunia. De club bleef eerst nog DVV heten.

Neptunia

Na de laatste wereldoorlog volgde er een fusie tussen DVV en Farmsum, de nieuwe clubnaam v.v. Neptunia is toen ontstaan. Gevoetbald werd er toen op een veld aan Weiwerderweg in Farmsum. Vanaf 1951 ging Farmsum weer op zichzelf. De Neptunianen gingen spelen op het gemeentelijk sportterrein, nu bekend als sportpark Centrum. De club had inmiddels ook een zaterdagafdeling. Deze tak ging in 1952 voor zichzelf verder als Eems Boys. In 1956 promoveerde Neptunia naar de 2e klasse en vier jaar later ging men nog een stapje hoger, naar het hoogste niveau in het toenmalige amateurvoetbal, de 1e klasse.

Sportpark Uitwierde

Omdat het sportpark Centrum voor twee verenigingen te klein werd, verhuisde Neptunia in 1973 naar het sportpark Uitwierde. In de jaren tachtig speelde Neptunia daar in de 2e klasse en begin negentiger jaren kwam men nog twee jaar uit in de 1e klasse. Op het sportpark werd in 1992 met medewerking van vele vrijwilligers een prachtige tribune neergezet. Om alles financieel rond te krijgen wordt er o.a. een verloting gehouden met als hoofdprijs een auto. Na de laatste eeuwwisseling speelde Neptunia vooral in de 3e klasse met af en toe een stapje terug in de 4e. In 2006 wordt de club getroffen door een brand in het kleedkamer gedeelte. In 2011 volgde er daarna een absoluut sportief dieptepunt als de club naar de 5e klasse duikelt. De spelende hoofdmacht heeft daarna wederom de wens uitgesproken liever op de zaterdag te willen spelen en het bestuur is toen overstag gegaan. Er werd dat seizoen (2011-2012) gestart met twee zaterdagteams en drie teams uitkomende in de reserveklassen die bleven spelen op de zondag. Nadat eerst al de jeugd was samengegaan vond er daarna een fusie plaats tussen de Eems Boys en Neptunia. Vanaf het seizoen 2013-2014 is de samenwerking officieel en de nieuwe naam werd NEC (Neptunia Eems Boys Combinatie) Delfzijl. De club lijkt zijn plek in het Centrum te hebben gevonden en speelt momenteel met de hoofdmacht alweer zeer verdienstelijk in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal.

Ontmanteld

Toen Neptunia op het laatst als club nog bestond besloot het college van Delfzijl dat men het sportpark Uitwierde wilde sluiten en dat de club moet terugverhuizen naar het sportpark Centrum. Op 1 januari 2015 werd definitief het hek van het sportpark Uitwierde op slot gedraaid. Nadat er nog een keer brand is geweest en het vandalisme op het ietwat afgelegen complex zijn werk deed, zijn inmiddels de gebouwen allemaal met de grond gelijk gemaakt. De tribune is ontmanteld en weer opnieuw neergezet langs het hoofdveld van Omlandia in Ten Boer. De oprijlaan, het asfalt van de parkeerplaatsen en het gras van de velden in Uitwierde ligt er nog, nu alleen nog maar sporadisch gebruikt door iemand die zijn hond uitlaat.

Reageren