Voetbalaria (2)

Geplaatst:

● Bij de invoering van de tweede en derde divisie is afgesproken dat beloftenteams van profclubs mogen instromen bij de competitiestart en dat zij in de laagste amateurklasse beginnen als zij dat later in het seizoen doen. Heerenveen en PEC Zwolle lieten eerst hun beurt voorbijgaan, maar stromen nu toch in. PEC Zwolle o13 begint in 5G Oost zondag en Heerenveen o13 in 5B Noord zondag. Een woordvoerder van de profclubs ziet het enorme verschil in leeftijd en fysiek als een uitdaging voor hun jongens om zich aan op te trekken en voor de tegenstanders is het een unieke kans: ‘Spelers van St’Jacob of Deinum kunnen straks zeggen dat ze nog tegen grote namen gevoetbald hebben als die later internationaal doorbreken en dat is een mooie opsteker voor een vijfdeklasser.’

● Sutton United reservekeeper Wayne Shaw zorgt voor grote onrust in de Nederlandse Kelderklasse. Tijdens het FA-cup duel Sutton – Arsenal at Shaw op de bank een pasteitje en dat leidt tot enorme opschudding in de voetbalwereld: de goalie wordt gebrek aan professionaliteit verweten en Wilfred Genee, de motor achter het project Vullen of Voeden, heeft geen goed woord over voor de vette hap die Shaw in zijn gezicht duwde. Genee: ‘Als het een broodje gezond was geweest dan was het nog tot daar aan toe, maar dit is een heel slecht voorbeeld voor de jeugd.’ De KNVB wil geen Engelse toestanden en voert met onmiddellijke ingang een eetverbod tijdens wedstrijden in. Menig Kelderklasser zit in zak en as: voor veel jongens zijn de zelf bereide hamburgers – langs de lijn tijdens de wedstrijd – de enige fatsoenlijke maaltijd die ze in de week krijgen. ‘Met de tomatenketchup van een hamburger kregen ze tenminste nog wat groente binnen,’ verzucht een verzorger.

● Volgens de directeur van het amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee, blijkt uit KNVB-onderzoek dat amateurvoetballers niet snappen wat doping is en wat de gevaren daarvan zijn: de conclusie is dat het IQ van amateurvoetballers te laag is voor begrippen als doping en dat amateurs daardoor onaanvaardbare risico’s lopen. De dopingpot van de verzorger wordt voor een snoeppot met M&M’s aangezien en de Viagra van de trainer voor keelsnoepjes. Met ingang van het volgende seizoen organiseert de KNVB overal in het land bijscholingscursussen taal en rekenen om het IQ van amateurs op te vijzelen. Daarna lost het dopingprobleem in het amateurvoetbal zich volgens de KNVB vanzelf op.

● VV Kiel-Windeweer zoekt nieuwe spelers voor de eerste selectie. Bij monde van secretaris Vogel geeft vv Kiel-Windeweer nieuwe spelers een partnergarantie: ‘Dit is ongekend in de voetballerij: iedere nieuwe speler krijgt de keus uit vier Kiel-Winderweerse vrouwen, dus dat matcht altijd.’ Op de vraag of homo’s ook welkom zijn, antwoordt Vogel bevestigend: ‘Er wonen geen homo’s in ons dorp, maar sinds de ruzie over het dorpshuis vorig jaar zijn er een paar mannen die nog een rekeningetje bij ons open hebben staan en die offeren zich wel op.’

● Marco van Basten gaat in de strijd tegen de buitenspelregel samenwerken met CDA-lijsttrekker Sybrand Buma. Buma leent zijn verkiezingsslogan “Want als je het niet meer kunt uitleggen aan je eigen kinderen, is het tijd voor verandering” aan Van Basten uit: “Want als je buitenspel niet meer aan je eigen kinderen kunt uitleggen, is het tijd voor verandering”. In ruil voor de slogan speelt Van Basten mee in een CDA-campagnefilmpje: Van Basten schiet een dopje van een flesje alcoholvrij ‘refo’ bier af dat vervolgens verwoestend op een foto van Marc Rutte afvliegt. Het eindshot zoomt in op een grijnzende Van Basten en daarna op het tot stilstand komende bierdopje: Tijd voor verandering.

● De Dikke Van Dale voegt een nieuwe betekenis aan het woord zoethouder toe: een bal die in eerste instantie door een achter de doellijn liggende keeper op de lijn gestopt wordt, maar die door de drang van de keeper om de bal klemvast te houden achter de doellijn tot een doelpunt wordt getrokken.

● FC Grootegast eert haar voormalig jeugdlid Arjen Lubach, thans tv-presentator, met het uitbrengen van de Kleedkamergotchi-app. Met de app op je smartphone krijg je virtueel de zorg over een van de selectiespelers van FC Grootegast. Kleedkamergotchi is inmiddels al tienduizenden keren gedownload: de voorstopper van FC Grootegast blijkt het goed te doen op shoarma en Goede Tijden, Slechte Tijden; de rechtshalf heeft een zwakke blaas en moet met Kleine Jongen van André Hazes in slaap gezongen worden en de keeper wil absoluut niet op een telefoon in een kontzak gedragen worden en moet twee keer per dag uit Alleen Op De Wereld voorgelezen worden om hem in leven te houden. Op de vraag ‘Wat is doping?’ antwoorden alle Kleedkamergotchi-spelers dat je daarvoor bij Jan Dirk van der Zee van de KNVB moet zijn.

● Sepp Blatter heeft deze week in Qatar een standbeeld van zichzelf onthuld.

Tieme Woldman

Reageren