Voorbeschouwing 11e speelronde eerste klasse D

Geplaatst: door

REGIO – Lees hier een voorbeschouwing op de 11e speelronde in de eerste klasse D.

ASV Dronten – DZC’68

Met 10 punten uit de laatste 4 wedstrijden is ASVD met een opmerkelijk opmars bezig. Die mooie serie bracht de ploeg van trainer Raymond Schuurman op 6e plaats. In de vorige speelronde wist ASVD een knappe 1-2 overwinning te boeken op KHC. Winnen op De Venen is een prestatie op zich. Volgens eigen verslag liet ASVD bij vlagen hoofdklassevoetbal zien. Dat geeft wel aan dat de Drontenaren in goede doen verkeren de laatste weken. Er wacht dan ook een lastige klus voor tegenstander DZC’68 op het Burgemeester Dekker sportpark. DZC’68 bevindt zich na de 1-3 nederlaag tegen kampioenskandidaat Flevo Boys in de gevarenzone. Ook tegen Flevo Boys liet het scorende vermogen DZC weer op beslissende momenten in de steek. Nadat een vroege achterstand was gerepareerd mist DZC een paar dotten van kansen om op voorsprong te komen. Waarna de al oude voetbalwet weer in werking trad, ‘als je zelf niet scoort doet de tegenstander het’. Door twee late treffers in de laatste tien minuten vertrok Flevo Boys met de volle buit. Het wordt tijd dat DZC zich zelf gaat belonen anders blijft de ploeg in de hoek waar de klappen vallen. Het lijkt er op dat de goede vorm van ASVD en het thuisvoordeel de doorslag gaan geven in deze wedstrijd. Prognose 1.

DOS’37 – Nunspeet

DOS’37 kreeg voor de derde keer dit seizoen een grote nederlaag te verwerken. Werd eerder dit seizoen al met grote cijfers van DETO (6-1) en ASVD (6-0) verloren, in de vorige speelronde liet SVZW weinig heel van de geelzwarten. Binnen het half uur keek de ploeg van trainer Jochem De Weerdt al tegen een onoverbrugbare 0-3 achterstand aan. Dat het bij de uiteindelijk 0-5 bleef was meer te danken aan de coulance van SVZW dan aan het machteloze DOS zelf. Na een goede serie liet DOS in deze wedstrijd, net als tegen DETO en ASVD het volledig afweten. ‘Het was ondermaats, we hadden teveel ontzag. Daar moeten we het zeker over gaan hebben’ liet trainer Jochem De Weerdt weten in dagblad Tubantia. Tegenstander Nunspeet trok in een doelpuntenfestijn tegen FC Zutphen (5-4) aan het langste eind. Nunspeet boog een snelle 0-2 achterstand om in een 5-2 voorsprong. In de slotfase zag Nunspeet FC Zutphen nog angstig dichtbij komen. Maar de overwinning was verdiend gezien het goede spel. Door die overwinning bleef Nunspeet op de 4e plaats ’The Best of de Rest’. De vraag is of DOS de dreun, die SVZW uitdeelde heeft verwerkt, want met Nunspeet krijgt het een degelijke en moeilijk te kloppen tegenstander op bezoek. Vorig seizoen wisten de gasten deze wedstrijd met 1-3 te winnen. Ook dit keer lijkt er een nipte overwinning voor de gasten in te zitten. Prognose 2.

FC Zutphen – KHC

FC Zutphen wacht na 10 speelronden nog steeds op de eerste driepunter. In de wedstrijd tegen Nunspeet vorige week leek FC Zutphen op weg naar de eerste overwinning. Maar een snelle 0-2 voorsprong volstond niet, door eigen onkunde en pech verspeelde FC Zutphen de voorsprong en zag het Nunspeet gaandeweg de wedstrijd naar een 5-2 voorsprong uitlopen. In de slotfase toonde de ploeg van trainer Taco Louwers veerkracht door nog tot 5-4 terug te komen, de gelijkmaker zat er echter niet meer in, waardoor de Zutphenaren weer een teleurstellende nederlaag kreeg te verwerken. Daardoor werd de situatie er voor FC Zutphen alleen naar zorgelijker op. Ook KHC kreeg op De Venen een bittere nederlaag te verwerken, ASVD trok met 1-2 aan het langste eind. Het was de derde nederlaag in ruim een week, na de 2-0 nederlaag bij Flevo Boys werd KHC doordeweeks uit de beker geknikkerd door Hulzense Boys, dat na een  0-0 gelijkspel de strafschoppenserie wist te winnen. De kop boven het eigen verslag “ KHC heeft het even niet” zegt wat dat betreft genoeg. Kan de thuisploeg profiteren van de mindere fase bij de gasten, het zou kunnen. Maar een puntendeling lijkt meer voor de hand te liggen. Prognose 3.

Flevo Boys – Go Ahead Kampen

Flevo Boys won in de vorige speelronde moeizaam met 1-3 bij laagvlieger DZC’68. In een matige wedstrijd nam Flevo Boys een snelle voorsprong, na een vlotte gelijkmaker ontsnapte Flevo Boys enkele keren aan een achterstand. Twee late treffers bezorgden de kampioenskandidaat de gelukkige overwinning. Waardoor Flevo Boys haar 2e plaats behield en in het spoor bleef van koploper DETO. Hoewel het de laatste weken qua spel wat minder gaat met de polderbewoners worden de wedstrijden wel gewonnen. En als je als ploeg de mindere wedstrijden weet te winnen doe je, zoals Flevo Boys, bovenin en om de prijzen mee. Voor tegenstander GAK verloopt het seizoen veel moeizamer, door een dramatische seizoenstart met 0 uit 5 hangen de Kampenaren al het hele seizoen in de gevarenzone. Door de gelukkige 2-0 winst op concurrent Vroomshoopse Boys verliet GAK voor het eerste dit seizoen de degradatieplaatsen. Maar uit de problemen is men nog lang niet. Het verschil op de ranglijst zal ook tot uiting komen in de uitslag. Prognose 1.

SVZW – Hierden

Nummer 3 SVZW had in de vorige speelronde geen kind aan DOS’37, de 0-5 winst was zelfs nog een schrale afspiegeling van de veldverhoudingen. Met die mooie derby-overwinning sloot SVZW een succesvolle week af, na de winst op GAK (2-1) wist SVZW het bekerduel tegen hoofdklasser AZSV in haar voordeel te beslissen, na de 2-2 eindstand werd de strafschoppenserie gewonnen. Ook werd het contract met trainer Philip Agteres afgelopen week met 2 jaar verlengd. SVZW lijkt, ten opzichte van voorgaande seizoenen, vooral op het mentale vlak flinke stappen te hebben gemaakt. Kwaliteit was en is er genoeg, voeg daarbij de huidige mentaliteit en het goede seizoenverloop tot nu toe van SVZW is verklaard. SVZW is momenteel een topploeg en een serieuze kampioenskandidaat. Debutant Hierden is nog een goede seizoenstart de laatste weken in een vrije val geraakt. Door drie nederlagen op rij is Hierden afgegleden naar de 10e plaats en heeft het nog een puntje meer dan DZC, dat op een P/D plaats bivakkeert. In de vorige speelronde leed Hierden een kansloze 1-5 nederlaag tegen WHC. Die zware thuisnederlaag zal de gemoedstoestand van de Hierdenaren geen goed hebben gedaan. En dan moet je ook nog naar één van de beste ploegen van 1D, die ook nog eens in vorm is. Prognose 1.

Vroomshoopse Boys – SDV Barneveld

Vroomshoopse Boys slikte in de vorige speelronde een bittere nederlaag bij concurrent GAK. Over de hele wedstrijd gezien waren De Boys de betere ploeg en had men zeker een resultaat verdiend. Maar het gebrek aan scorend vermogen deed de ploeg van trainer Karlo Meppelink weer de das om. Twee keer achter elkaar verliezen van een directe concurrent betekent dat je als degradatiekandidaat in heel zwaar weer en een zorgelijk situatie terecht komt. Het geloof in een ommekeer is er nog steeds bij de Bosrand bewoners, zo laat het eigen verslag weten. Maar die ommekeer zal snel moeten plaatsvinden anders wordt het een mission impossible. Met SDV Barneveld krijgen De Boys een tegenstander op bezoek, die ronduit tegenvallend presteert. De hoofdklassedegradant uit Barneveld behoorde vooraf tot de titelfavorieten, maar na 10 speelronden vinden we SDVB pas terug op een teleurstellende 9e plaats met 10 uit 10.  In de vorige speelronde verloor SDVB op eigen veld met 1-2 van koploper DETO, dat bijna de hele tweede helft, na een rode kaart, met een man minder speelde. SDVB probeerde het wel maar de echte overtuiging ontbrak om DETO echt in de problemen te brengen om aanspraak te mogen maken op een resultaat. SDVB verloor tegen DETO, na het zich liet aan zien, ook topscorer Rob Knul met een zware schouder blessure. Het gemis van het topschutter zou voor SDVB een flinke aderlating betekenen. Welke van deze twee ploegen kan het tanende zelfvertrouwen een boost geven met een broodnodige overwinning. Normaal gesproken zouden velen SDVB tot favoriet voor dit duel bombarderen. Maar dit keer zal de angst om te verliezen in dit duel overheersen, waardoor een puntendeling het meest voor de hand ligt. Prognose 3.

Wie doet er goede zaken?

Met nog maar twee speelronden te gaan voor de winterstop, is het de vraag welke ploegen nog goede zaken doen, zodat men met vertrouwen en een goed gevoel aan het nieuwe jaar en de tweede seizoenshelft kan beginnen. Voor komend weekend zijn de weersvoorspellingen slecht, het is de vraag of er een volledig programma kan worden afgewerkt. Vooralsnog gaan wij er vanuit dat alle duels in 1D zaterdag zullen worden gespeeld. Er staan weer zeven mooie wedstrijden op het programma, waarbij veel op het spel staat en de belangen groot zullen zijn. Is de top 3 DETO, Flevo Boys en SVZW in staat haar zegereeks voort te zetten en nog verder weg te lopen of weten de achtervolgers, Nunspeet, WHC, ASVB en KHC het grote gat wat te verkleinen. Zijn ploegen als FC Zutphen, Vroomshoopse Boys, SDVB en Hierden in staat de negatieve spiraal te doorbreken, of weten DOS’37, GAK en DZC’68 de broodnodige punten te pakken om zo het degradatiespook voorlopig af te wenden.

Reageren